ΔΝΤ: Ύφεση και φέτος για την ευρω-οικονομία

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 3,5%, έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,6% τον περασμένο Οκτώβριο. Για το 2014 προβλέπει ανάπτυξη 4,1%.

«Η ευρωζώνη εξακολουθεί να συνιστά σημαντικό κίνδυνο για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας», αναφέρεται στην έκθεση του Ταμείου, αναγνωρίζοντας όμως ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στο χειρισμό της κρίσης χρέους.

ΤΟ ΔΝΤ κάνει λόγο για ύφεση 0,2%

φέτος, ενώ μέχρι σήμερα προέβλεπε ασθενική ανάπτυξη 0,2%. Αντιθέτως, η ευρωπαϊκή επιτροπή εκτιμά ότι φέτος η οικονομία της ευρωζώνης θα έχει θετικό πρόσημο. Θεωρεί ότι η ευρωζώνη θα βγει το 2014 από την ύφεση, παρουσιάζοντας ανάπτυξη 1%.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι τα κράτη που βρίσκονται σε καθεστώς Μνημονίου, αλλά και όσες βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, θα πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και ότι οι πιο αδύναμες οικονομίες της περιφέρειας «θα πρέπει να στηριχθούν από το κέντρο» μέσω των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με την συνέχιση της πορείας προς την τραπεζική ένωση.

Το Ταμείο υπολογίζει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2% φέτος και 3% το 2014, η κινεζική με ρυθμό πέριξ του 8%, όπως και πέρυσι, και η Ιαπωνική με ρυθμό 1,2%.

Keywords
Τυχαία Θέματα