Δύο συν δύο κάλπες για την Προανακριτική

14:52 8/1/2013 - Πηγή: Matrix24

Μέχρι σήμερα ο σχεδιασμός ήθελε την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή να στηθούν δύο κάλπες στις οποίες οι βουλευτές θα ψήφιζαν για την παραπομπή ή μη των Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλου. Πλέον, μετά την πρωτοβουλία των Ανεξ. Ελλήνων να ζητήσουν διερεύνηση και των ευθυνών των πρώην Πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου

και την εικαζόμενη σύμπλευση με την πρόταση και της Χρυσής Αυγής, δεν αποκλείεται και η πρόταση Καμμένου να εξασφαλίσει τις 30 ψήφους που απαιτεί ο Κανονισμός της Βουλής και, συνεπώς, την προσεχή εβδομάδα να στηθούν δύο ακόμη κάλπες, για τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς.

Πώς θα γίνει η ψηφοφορία

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής για κάθε ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που προτείνεται η διερεύνησή τους θα πρέπει να υπάρχει σαφές κατηγορητήριο. Στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια στήνονται όσες κάλπες είναι και οι… κατηγορούμενοι. Έτσι εάν, εν τέλει, υπάρξουν μόνον η κυβερνητική πρόταση (ευθύνες Παπακωνσταντίνου) και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ (ευθύνες Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου) τότε θα στηθούν δύο κάλπες. Στο ψηφοδέλτιο, δε, για τον πρώην υπουργό Οικονομικών θα περιλαμβάνονται – όπου οι προτάσεις δεν ταυτίζονται – όλα τα αδικήματα που του προσάπτουν οι προτάσεις των κομμάτων και οι βουλευτές θα κληθούν να επιλέξουν για ποιά εξ αυτών (ή για το σύνολό τους) θα υπάρξει διερεύνηση.

Στο ψηφοδέλτιο για τον κ. Βενιζέλο θα περιλαμβάνεται, προφανώς, μόνον η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αξίζει να σημειωθεί πώς στη συγκεκριμένη κάλπη δεν μπορεί να ψηφίσει ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Εφόσον, τώρα, κατατεθεί πρόταση και εκ μέρους των ΑΝΕΛ και της Χρ. Αυγής τότε, εάν υπάρχουν επιπλέον κατηγορίες για Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο αυτές θα ενταχθούν στα αντίστοιχα ψηφοδέλτια, ενώ θα προστεθούν και δύο επιπλέον κάλπες, μία για τον κ. Γ. Παπανδρέου και μία ακόμη για τον κ. Λ. Παπαδήμο.

Πώς γίνεται η παραπομπή

Για την παραπομπή οποιουδήποτε πολιτικού στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης απαιτείται η έγκριση 151 βουλευτών. Συνεπώς θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου.

Ως προς τον κ. Βενιζέλο, παρά τις ενστάσεις εντός ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αλλά και τη γκρίνια αρκετών γαλάζιων, η παραπομπή μοιάζει δύσκολη υπόθεση. Τα τρία κόμματα της συμπολίτευσης διαθέτουν 164 βουλευτές, ενώ είναι λίαν πιθανό αρκετά στελέχη που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, ενδεικτικά οι Μ. Ανδρουλάκης, Κ. Σκανδαλίδης να μην ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του κ. Βενιζέλου. Ακόμη όμως κι αν το σύνολο των βουλευτών εκτός κυβέρνησης ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής Βενιζέλου αθροίζονται 136 ψήφοι και, συνεπώς, θα απαιτούνται επιπλέον 15 αντάρτες. Αυτοί, ακόμη και με τη μυστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν, σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Keywords
Τυχαία Θέματα