«ΔΥΣΚΟΛΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩ, ΕΠΩΔΥΝΟΣ ΕΚΤΟΣ»

\Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής αποτυπώθηκε η επιθυμία των ευρωπαίων να «βοηθήσουν» την Αθήνα -κυρίως μέσω κοινοτικών κονδυλίων και όχι με ευρωομόλογο- να ξαναβρεί τον δρόμο για την ανάπτυξη. Εξέφρασαν και την ισχυρή τους βούληση να μείνει στο ευρώ. Το τίμημα όμως δεν αλλάζει. Πρέπει να ακολουθήσει όσα έχουν συμφωνηθεί.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, όσο και η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε ξεχωριστές συναντήσεις που είχαν με τον έλληνα υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο επανέλαβαν το ίδιο τροπάρι: Θέλουμε την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, αλλά τα μέτρα…μέτρα.

Για την εκλογική αναμέτρηση η θέση των πιστωτών μας είναι ξεκάθαρη: Προσβλέπουν σε ταχύ σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα ώστε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα προσαρμογής και φυσικά όπως λένε θέλουν «έναν αξιόπιστο συνομιλητή».

Σε μια προσπάθεια να «καθησυχάσει» τους ευρωπαίους ηγέτες, ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός υπογράμμισε κατά την παρέμβασή του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής ότι «τα αποτελέσματα των εκλογών εκφράζουν την αβεβαιότητα της κοινωνίας και την αγωνία της για το μέλλον».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συνέπειες της ύφεσης η οποία σωρευτικά φτάνει το 15% και στην ανεργία η οποία έχει ξεπεράσει το 20% και στους νέους το 50%.

Αυτό το κόστος προσαρμογής, τόνισε, δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και για αυτό χρειάζεται άμεση ανάκτηση της εμπιστοσύνης και πρόσθετα αναπτυξιακά μέτρα τα οποία θα δώσουν ελπίδα στους πολίτες.  Ο πρωθυπουργός πρότεινε να προωθηθούν ορισμένα μέτρα, όπως να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας και να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι τα ευρωομόλογα έργων θα συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια όπως και η εκταμίευση 6,5 δισ. στην αγορά.

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος ζήτησε ακόμη αξιοποίηση με μεγαλύτερη ευελιξία των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Σκληρή γλώσσα από τον Μάρτιν Σουλτς: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι «ορισμένου στην Ελλάδα καλλιεργούν την ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατό να διακοπεί η αποπληρωμή του χρέους, να σταματήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και ταυτόχρονα να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη απολαμβάνοντας τη βοήθεια της ΕΕ».

Ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι πρέπει να πούμε την αλήθεια στους Έλληνες ότι δηλαδή «ο δρόμος τον οποίο ακολουθούν είναι επώδυνος αλλά και θα αποδώσει αργότερα. Θα πρέπει επίσης να τους πούμε ότι ο δρόμος της εξόδου από το ευρώ  είναι ο πιο επώδυνος».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  αναφέρθηκε και σε εκείνους σε Ελλάδα και Ευρώπη οι οποίοι βάζουν τα ατομικά τους συμφέροντα πάνω από το συλλογικό συμφέρον και ανέφερε το παράδειγμα πολλών Ελλήνων οι οποίοι βγάζουν τα χρήματά τους από τη χώρα.

Τόνισε όμως ακόμη ότι οι έλληνες πολίτες δυσφορούν απέναντι στην Τρόικα και κάλεσε την ΕΕ να εφαρμόσει πολιτικές με ανθρώπινο πρόσωπο. Εξέφρασε, επίσης, τη λύπη του για το γεγονός ότι οι ιθύνοντες της ΕΕ αποφεύγουν συστημ

Keywords
Τυχαία Θέματα