Εφαρμογή για smartphones βγάζει το ΑΠΘ

Ο Κρατήρας του Δερβενίου, η μεγαλύτερη συλλογή χρυσών στεφανιών στον κόσμο και πλήθος άλλων σημαντικών θησαυρών της Αρχαίας Μακεδονίας συναντούν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στο «ΑΜΘ Mobile», μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε από φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

(ΑΜΘ). Με αυτή την εφαρμογή το ΑΜΘ γίνεται το πρώτο ελληνικό μουσείο που έχει εφαρμογή στο Play Store της Google αλλά και το App Store της Apple.

Η εφαρμογή εστιάζει στην προβολή των μόνιμων εκθέσεων του μουσείου αλλά και σε μια επιλογή σημαντικών εκθεμάτων, ενώ την ίδια στιγμή ενημερώνει τους χρήστες για θέματα : πρόσβασης στο ΑΜΘ, τιμολόγησης εισιτηρίων και ωραρίου λειτουργίας. Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, το «ΑΜΘ Mobile» δίνει τις δυνατότητες : πρόσβασης στο μουσείο αξιοποιώντας την τεχνολογία του συστήματος δορυφόρων εντοπισμού θέσης (GPS), άμεσης τηλεφωνικής κλήσης στο τηλεφωνικό κέντρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (απευθείας από το περιβάλλον της εφαρμογής) καθώς και άμεσης αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Η εφαρμογή έχει σχεδιασθεί με έμφαση στην ευχρηστία και τη λειτουργικότητα και μέχρι στιγμής είναι ήδη διαθέσιμη σε δύο γλώσσες : ελληνικά και αγγλικά (ανάλογα με τη γλώσσα της κινητής συσκευής).

Η εφαρμογή για λειτουργικά συστήματα Android αναπτύχθηκε από τους προπτυχιακούς τεταρτοετείς φοιτητές Βαγγέλη Μοτεσνίτσαλη και Στέφανο Όροβα ενώ ή έκδοση για τα iOSσυστήματα αναπτύχθηκε από τον μεταπτυχιακό φοιτητή Στέφανο Αντάρη, στα πλαίσια της ερευνητικής ομάδας OSWINDS (Operating Systems – Web/INternet Data Sources management) του τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, υπό την εποπτεία της κ. Αθηνάς Βακάλη, αναπληρώτριας καθηγήτριας του τμήματος.

Η επίσημη παρουσίαση της εφαρμογής θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, στις 12:00, στην αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα