Ευθύνες στο Λιμενικό για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι (Βίντεο)

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου, στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν 28 άτομα (25 Αφγανοί και 3 Σύροι), μεταξύ των οποίων πολλά γυναικόπαιδα, ανατράπηκε και βυθίστηκε. Δεκαέξι από τους επιβαίνοντες περισυνελέγησαν από το Λιμενικό Σώμα. Μια γυναίκα και ένα παιδί 5 ετών εντοπίστηκαν νεκροί κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ δέκα ακόμη άτομα (2 γυναίκες και 8 βρέφη και μικρά παιδιά) αγνοούνται.

Κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας μετέβη το μεσημέρι της Τρίτης 21 Ιανουαρίου στη Λέρο, όπου μεταφέρθηκαν οι διασωθέντες

από το Λιμενικό, και συνομίλησε μαζί τους καθώς και με τις Λιμενικές Αρχές.

Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη απώλεια ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα και σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Σύμφωνα με πληροφορίες των Λιμενικών Αρχών, το πλοιάριο είχε εντοπιστεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής 19 Ιανουαρίου, ακινητοποιημένο και χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, από σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το οποίο, συνεκτιμώντας την κατάσταση και τις κακές καιρικές συνθήκες, ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης με ρυμούλκησή του προς το Φαρμακονήσι. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, μεγάλος αριθμός των επιβαινόντων συγκεντρώθηκε στη μία πλευρά του πλοιαρίου, με αποτέλεσμα την ανατροπή και τη βύθισή του.

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων στην Ύπατη Αρμοστεία, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν συνέβη το τραγικό συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής. Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια, δεδομένου ότι στο πλοιάριο υπήρχε μεγάλος αριθμός παιδιών».

«Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και το πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση», δήλωσε ο Laurens Jolles, Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τη Νότια Ευρώπη.

Ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει απευθύνει έκκληση σε κυβερνήσεις ευρωπαϊκών και άλλων χωρών να συνεργαστούν, προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών όταν ακολουθούνται επικίνδυνα περάσματα στη Μεσόγειο και σε άλλα καίρια θαλάσσια σύνορα. Ο Οργανισμός επισημαίνει την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των επιχειρήσεων διάσωσης στη θάλασσα, καθώς και τη δημιουργία διόδων νόμιμης μετανάστευσης ώστε να αποφεύγεται η επιλογή επικίνδυνων παράτυπων μετακινήσεων.

Οι διευκρινίσεις του Λιμενικού

Σε ανακοίνωσή του το Αρχηγείο του Λιμενικού αναφέρει: «Σε καμία περίπτωση το πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος δεν διενεργούσε ρυμούλκηση προς τις τουρκικές ακτές, αντίθετα, το σκάφος με τους επιβαίνοντες αλλοδαπούς ρυμουλκείτο προς το Φαρμακονήσι. Αυτό επιβεβαιώνεται αβίαστα και τεκμηριωμένα από το γεγονός ότι το στίγμα βύθισης του σκάφους βρίσκεται δυτικότερα από το στίγμα εντοπισμού του, δηλαδή με κατεύθυνση την ελληνική περιοχή και συγκεκριμένα προς νήσο Φαρμακονήσι.

Η διαδικασία της ρυμούλκησης προς την πλησιέστερη ελληνική ακτή, δηλαδή το νησί Φαρμακονησίου, επιλέχθηκε ως ο πλέον πρόσφορος τρόπος μεταφοράς των επιβαινόντων αλλοδαπών καθόσον η μετεπιβίβαση αυτών στην ανοιχτή θάλασσα επί του πλωτού καταδιωκτικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος ήταν επισφαλής και επικίνδυνη για την ασφάλεια τους λαμβάνοντας υπ’όψη τις επικρατούσες δυσμενείς καιρικές συνθήκες (άνεμοι ΝΟΤΙΟΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ έντασης 5 BFγρήγορα επιδεινούμενοι 6 BF) με ισχυρή αποθαλασσία (ύψος κύματος 1,5 – 2 μ.).

Σημειώνεται ότι η υπερπροσπάθεια που κατέβαλε το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος για τη διάσωση των επιβαινόντων αλλοδαπών, καθ’όλη τη διάρκεια του συμβάντος, είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς στην αριστερή κύρια μηχανή του. Ανεξαρτήτως αυτού, το πλήρωμα του ΠΛΣ παράλληλα με τις ενδεδειγμένες ενέργειες κατάσβεσης της εκδηλωθείσας πυρκαγιάς, συνέχισε και ολοκλήρωσε την επιχείρηση διάσωσης των αλλοδαπών ναυαγών, περισυλλέγοντας (16) δεκαέξι εξ αυτών από την θάλασσα, τους οποίους και αποβίβασε ασφαλώς στην ξηρά.

Ακολούθως και με μέριμνα Λ.Σ –ΕΛ.ΑΚΤ. άλλο πλωτό σκάφος (Ναυαγοσωστικό) διατέθηκε και μετέφερε τους διασωθέντες στην ν. Λέρο για τη πρώτη υποδοχή και περίθαλψή τους σε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές Αρχές.

Όλα τα σχετικά στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής, υπό την καθοδήγηση της οποίας διενεργούνται οι κατά νόμο προβλεπόμενες προανακριτικές πράξεις.

Τέλος, επισημαίνεται για μία ακόμη φορά ότι το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, εκτελώντας τις πάγιες εντολές της πολιτικής ηγεσίας, έχει ως ύψιστη αποστολή την άγρυπνη επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας, τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την επιβολή του νόμου στους χώρους ευθύνης του και τη διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της ζωής, μέσω της διάσωσης κινδυνευόντων ανθρώπων στη θάλασσα».

Keywords
Τυχαία Θέματα