«ΕΦΥΓΕ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΗΡΩΑΣ»

Τιμή στη μνήμη του Νιλ Άρμστρονγκ απέδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, αποκαλώντας τον πρώτο άνθρωπο που περπάτησε στο φεγγάρι ως έναν από τους μεγαλύτερους Aμερικανούς ήρωες, του οποίου το επίτευγμα δεν θα ξεχαστεί ποτέ.


«Ο Νιλ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Aμερικανούς ήρωες όλων των εποχών», ανέφερε ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του, με την οποία εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για τον θάνατο του 82χρονου αστροναύτη. «Όταν ο ίδιος και το πλήρωμά του απογειώθηκε με το Apollo 11 το

1969, μετέφεραν μαζί τους τις προσδοκίες ενός ολόκληρου έθνους», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ήταν λίγο μικρότερος από οκτώ ετών όταν έγινε εκείνη η ιστορική αποστολή.

Τη θλίψη του για το χαμό του Αρμστρονγκ εξέφρασε ο συγκυβερνήτης του στο Απόλλων 11, Μπαζ Ολντριν. «Ηλπιζα πραγματικά ότι το 2019 θα ήμασταν μαζί για να γιορτάσουμε τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την προσελήνωσή μας. Δυστυχώς, αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί. Ομως ο Νιλ θα είναι σίγουρα μαζί μας στο πνεύμα», δήλωσε.

Ο Άρμστρονγκ είχε υποβληθεί σε εγχείρηση μπαϊπάς στην καρδιά νωρίτερα αυτό το μήνα, δύο μόλις ημέρες μετά τα γενέθλιά του στις 5 Αυγούστου, προκειμένου να αποφραχθούν στεφανιαίες αρτηρίες.

Ως διοικητής της αποστολής Απόλλων 11, ο Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, στις 20 Ιουλίου του 1969. Καθώς πατούσε τη σκονισμένη επιφάνεια της Σελήνης, ο Άρμστρονγκ είπε: «Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα».

Η αποστολή Απόλλων 11 αποδείχτηκε και η τελευταία διαστημική πτήση του Άρμστρονγκ. Το επόμενο χρόνο διορίστηκε σε δουλειά γραφείου, ως αναπληρωτής διευθυντής αεροναυτικής στο γραφείο προωθημένης έρευνας και τεχνολογίας. Εγκατέλειψε τη NASA ένα χρόνο αργότερα για να γίνει καθηγητής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Ο πρώην αστροναύτης ζούσε στην περιοχή του Σινσινάτι με τη σύζυγό του Κάρολ.

Keywords
Τυχαία Θέματα