«Έκρηξη» του χρέους το τελευταίο εξάμηνο

07:56 8/8/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το «καυτό» ζήτημα του χρέους έθεσαν επί τάπητος Αθήνα και τρόικα -μέσω τηλεδιάσκεψης- με «φόντο» την αύξησή του κατά 1 δισ. ευρώ μέσα σε διάστημα μόλις 6 μηνών! Η Ελλάδα βρήκε πάντως στο πρόσωπο του Μάριο Ντράγκι έναν απρόσμενο σύμμαχο στην προσπάθειά της για «κούρεμα» φόρων.

Στα 322,4 δισ. ευρώ ή στο 176,9% του ΑΕΠ

«εκτοξεύτηκε» στο τέλος Ιουνίου το δημόσιο χρέος της χώρας από 321,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2013, εξέλιξη που εξωθεί πλέον σε άμεσες αποφάσεις στο θέμα της ελάφρυνσης.

Το δυσθεώρητο ύψος του χρέους, αλλά και το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος που διαμορφώθηκε στο 1,8 δισ. ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2014, συζητήθηκαν εκτενώς με την τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ενημέρωσε μέσω τηλεδιάσκεψης το ευρωπαϊκό σκέλος της τριμερούς για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου καθώς με την υπερψήφιση του καλύφθηκαν οι συμφωνηθείσες με την τρόικα προαπαιτούμενες δράσεις. Στην τηλεδιάσκεψη που σε δεύτερη φάση συνεχίστηκε με το ΔΝΤ μετείχε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ δήλωσαν ότι θα εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ μέσα σε 2-3 ημέρες από τη στιγμή που το πολυνομοσχέδιο θα πάρει αριθμό φύλλου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Υπόψη των δανειστών τέθηκαν και στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τα οποία προκύπτει ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2014 το δημόσιο παρείχε νέες εγγυήσεις ύψους 9,66 δισ. ευρώ, ενώ αυτές που κατέπεσαν έφθασαν τα 615 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, οι εγγυήσεις του Δημοσίου περιορίστηκαν συνολικά στα 57,026 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου από 76,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013.

Στην … ελληνική «γραμμή» κινήθηκε από την Φραγκφούρτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι: Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ζήτησε από τις χώρες της ευρωζώνης «να α συνεχίσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή αλλά με πιο φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα», τουτέστιν χαμηλότερους φόρους.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής ο πρόεδρος ΕΚΤ ανέφερε χαρακτηριστικά πως υπάρχουν χώρες που κατέχουν τα πρωτεία στους φόρους στην περιοχή με τους υψηλότερους φόρους στον κόσμο.

Ως γνωστόν η ελληνική Κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει σε σταδιακή φορολογική ελάφρυνση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, βάσει σχεδίου που φιλοδοξεί να παρουσιάσει το φθινόπωρο και να τεθεί σε εφαρμογή ήδη από το 2015. Η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% την επόμενη χρονιά και η κατάργησή της στη συνέχεια, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και η αύξηση των δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το Δημόσιο είναι οι άμεσοι στόχοι του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου. Σε επόμενη φάση θα ακολουθήσει η μείωση των ανώτατων φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Η τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι προσθέτει άλλο ένα βέλος στην φαρέτρα της Αθήνας ενόψει των διαπραγματεύσεων το φθινόπωρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα