ΕΚΤ: «Δεν ήταν πράξη απελπισίας η μείωση των επιτοκίων»

19:22 3/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο Νοβότνι υπεραμύνθηκε της μείωσης από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) του βασικού επιτοκίου στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο του 0,5%, σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Η απόφαση αυτή δεν συνιστά «πράξη απελπισίας», αλλά μια αντίδραση στην αδύναμη οικονομική ανάπτυξη και όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «βρισκόμαστε σε οικονομική πτώση και ως εκ τούτου είναι σωστό να πάρουμε τα μέτρα μας».

Το κύριο πρόβλημα είναι, κατά την άποψή του, η μειωμένη, αυτή τη στιγμή,

ζήτηση σε δάνεια, καθώς οι επιχειρηματίες δεν επενδύουν αν δεν βλέπουν καλές προοπτικές, ενώ το ίδιο επιφυλακτικοί είναι και οι καταναλωτές.

Από την πλευρά της η νομισματική τράπεζα μπορεί να επηρεάσει θετικά μόνον την πλευρά της προσφοράς και αυτό σημαίνει διευκολύνσεις για επιχειρηματίες ή για ανθρώπους που, για παράδειγμα, έχουν λάβει ένα στεγαστικό δάνειο, ενώ μπορεί να γίνει φθηνότερη και η χρηματοδότηση στο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Νοβότνι, η ΕΚΤ επιθυμεί να συνεχίσει να διευκολύνει τη ρευστότητα χρήματος και να διατηρήσει για περισσότερο καιρό την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, «οπότε οι επενδυτές θα γνωρίζουν που βρίσκονται». Όμως όλα αυτά είναι προϋποθέσεις καθώς η ΕΚΤ δεν μπορεί μόνη της να φέρει την ανάκαμψη, πρόσθεσε.

Ο διοικητής της ΑΚΤ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ δεν φοβάται, όπως είπε, ότι με τη μείωση του βασικού επιτοκίου θα υπάρξουν μειονεκτήματα για το ποσοστό των αποταμιεύσεων, σημειώνοντας πως μπορεί βέβαια το χαμηλό ύψος του επιτοκίου να αποτελεί μειονέκτημα για τους αποταμιευτές, ωστόσο, κατά την άποψή του, η στάση των αποταμιευτών εξαρτάται περισσότερο από το διαθέσιμο εισόδημά τους παρά από τα επιτόκια.

Επισήμανε ακόμη, πως η απώλεια, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από το επίπεδο των επιτοκίων, αποτελεί την παρενέργεια ενός σημαντικού φαρμάκου και αυτή δεν θα πρέπει να υποτιμάται, ωστόσο ο ίδιος πιστεύει πως για μια εθνική οικονομία είναι συνολικά σημαντικότερα τα θέματα της απασχόλησης και ως εκ τούτου της ανάπτυξης, καθώς αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν πάρα πολύ τη δυνατότητα αποταμίευσης.

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα