ΕΚΤ: Πανέτοιμο το «μπαζούκας»

Για το μεγάλο βήμα, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, πιθανότατα στη συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου η ΕΚΤ αναμένεται ότι θα υιοθετήσει μια σειρά «επιθετικών» μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή τη διοχέτευση ρευστότητας στις οικονομίες της ευρωζώνης.

Η

ΕΚΤ εφόσον επιδεινωθούν οι μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, ειδικά για την εξέλιξη του πληθωρισμού, θα προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών που περιλαμβάνουν: την μείωση του βασικού επιτοκίου, «ενέσεις» ρευστότητας σε τρίμηνη βάση ενώ για πρώτη φορά θα θεσπίσει αρνητικό επιτόκιο για όσες τράπεζες επιστρέφουν υπό μορφή κατάθεσης την πλεονάζουσα ρευστότητά τους στην ΕΚΤ. Πρόκειται για κινήσεις που αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική ποσοτική χαλάρωση, δηλαδή αύξηση της ποσότητας των χρημάτων που κινούνται στην ευρωπαϊκή οικονομία, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και την αντιμετώπιση του κινδύνου του αποπληθωρισμού. Σύμφωνα με στελέχη εγχώριων τραπεζών πρόκειται για κίνηση μεγάλης σημασίας με εξαιρετικά θετικές συνέπειες για τις οικονομίες, ειδικά για τις περιφερειακές χώρες όπως η Ελλάδα. Όπως σημειώνουν, η δυναμική παρέμβαση της ΕΚΤ θα μεταδώσει ένα ισχυρό μήνυμα κάτι που αναμένεται ότι θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις και επιχειρηματικές κινήσεις, που είναι απαραίτητες για την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αναλυτικότερα το πλέγμα μέτρων της ΕΚΤ περιλαμβάνει:

-- Μείωση βασικού επιτοκίου. Σήμερα το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 0,25%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών το επιτόκιο θα περικοπή κατά 10 μονάδες βάσης (0,10%) και θα διαμορφωθεί στο 0,15% που αποτελεί το χαμηλότερο σημείο στην ιστορία της ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2008 το επιτόκιο βρίσκονταν στο 3,75%, το Μάιο του 2009 είχε συρρικνωθεί στο 1% -στο πλαίσιο των ενεργειών για την ανάσχεση των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης- ενώ τον Ιούλιο του 2012 είχε μειωθεί στο 0,75%. Το 2013 η ΕΚΤ προχώρησε σε δυο μειώσεις, κατά 0,25% εκάστη, και τον περασμένο Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 0,25%.

-- Ενέσεις ρευστότητας. Η ΕΚΤ σχεδιάζει σε τακτική βάση, κάθε τρεις μήνες, να διοχετεύει ρευστότητα στις εμπορικές τράπεζες. Ωστόσο η μεγάλη διαφορά, σε σχέση με αντίστοιχες προηγούμενες κινήσεις, είναι ότι η ΕΚΤ θα βάλει φραγμό στην αγορά κρατικών ομολόγων με στόχο την διοχέτευση ρευστότητας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

-- Αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων. Σήμερα το επιτόκιο Διευκόλυνση Αποδοχής Καταθέσεων, δηλαδή το επιτόκιο με το οποίο η εμπορικές τράπεζες καταθέτουν την πλεονάζουσα ρευστότητά τους στην ΕΚΤ είναι μηδενικό. Η ΕΚΤ σχεδιάζει για πρώτη φορά να διαμορφώσει το παραπάνω επιτόκιο σε αρνητικό επίπεδο, δηλαδή οι τράπεζες να «πληρώνουν» την ΕΚΤ για ρευστότητα που δεν χρησιμοποιούν και την καταθέτουν στο ευρωσύστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα