ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ

Οι μεγάλοι ξένοι όμιλοι μεταφέρουν άμεσα σε τράπεζες τους εξωτερικού κάθε πλεονάζουσα ρευστότητα που σχηματίζεται από τις πωλήσεις και τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας.

Εκτός Ελλάδας μεταφέρουν συστηματικά, κάθε πλεονάζουσα ρευστότητα οι ξένες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα εξαιτίας της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για την έκβαση της κρίσης.

Παρά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης η ανησυχία παραμένει και ελάχιστα έχει μετατοπιστεί

η κυρίαρχη άποψη των ξένων ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κρίσης. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι οι μεγάλοι ξένοι όμιλοι μεταφέρουν άμεσα σε τράπεζες τους εξωτερικού κάθε πλεονάζουσα ρευστότητα που σχηματίζεται από τις πωλήσεις και τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας. «Δεν υπάρχει κάποια κεντρική εντολή αλλά οι ντόπιες εταιρικές γραφειοκρατίες μεταφέρουν τα χρήματα στο εξωτερικό προληπτικά για να μην βρεθούν εκτεθειμένες στις ανώτερες βαθμίδες διοίκησης σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα στη χώρα», τονίζουν. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο η κυβέρνηση να μπορέσει να σταθεροποιήσει την κατάσταση, να προχωρήσει με γρήγορα βήματα σε κινήσεις που θα βοηθήσουν να ανακτηθεί ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπιστίας που είναι απαραίτητο για την ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η δημιουργία και μόνο ορισμένων προσδοκιών για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, υπογραμμίζουν, όχι μόνο τερμάτισε την έντονα πτωτική πορεία των καταθέσεων αλλά ενθάρρυνε την επιστροφή κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα. Έτσι τις τελευταίες 3 εβδομάδες δηλαδή μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου και το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας κεφάλαια ύψους 8 με 10 δισ. ευρώ επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα. «Σημαντικό μέρος της ρευστότητας που αποχώρησε από το τραπεζικό σύστημα κατά τη διάρκεια του Μαΐου και του πρώτου 15θημέρου του Ιουνίου λόγω της εκλογικής αβεβαιότητας, επιστρέφει» τονίζουν στελέχη τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι μόνο το Μάιο οι καταθέσεις σημείωσαν βουτιά 8,5 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 157 δισ. ευρώ που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 ετών.

Ωστόσο η θετική εξέλιξη στο μέτωπο των καταθέσεων απέχει πολύ ακόμα από το να αποτυπώνει μια γενικότερη ομαλοποίηση της οικονομικής κατάστασης. Το ζητούμενο, τονίζουν, είναι να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το θετικό κλίμα που δειλά προσπαθεί να σχηματιστεί. Η νέα κυβέρνηση, οφείλει να επιβεβαιώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, και να προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης. Αν η ανησυχία εκτονωθεί με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και πολύ περισσότερο αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για την μικρή έστω ελάφρυνση των όρων του μνημονίου και την ενεργοποίηση πολιτικών για την τόνωση της ανάπτυξης τότε το κλίμα στη χώρα μπορεί να βελτιωθεί ουσιαστικά και να οδηγήσει στην επιστροφή μέρους της ρευστότητας που βρίσκεται εντός της χώρας αλλά εκτός τραπεζικού συστήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα