Ελέγχονται όλες οι αγοραπωλησίες ακινήτων

Ένα τεράστιο πρόβλημα καλείται να αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών που σχετίζεται με τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Από διασταυρώσεις στοιχείων οι οποίες συσχετίστηκαν με του καταθετικούς λογαριασμούς των Ελλήνων (τα στοιχεία έδωσε η ΤτΕ) που έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό  προκύπτει ότι αρκετοί από αυτούς είχαν πωλήσει κάποιο ακίνητο τους. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της αγοραπωλησίας, όπως είθισται και με την ανοχή του κράτους όλα αυτά τα χρόνια, οι πράξεις γίνονταν στην αντικειμενική αξία

με αποτέλεσμα να προκύπτει διαφορετικό ποσό στο συμβόλαιο πώλησης του ακινήτου σε σχέση με τα χρήματα που ελάμβανε ο πωλητής, τα οποία ήταν πολλά περισσότερα -ακόμα και διπλάσια.

Η διαφορά αυτή έχει φανεί στους λογαριασμού των πωλητών των ακινήτων την οποία προφανώς και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν.

Η Τρόικα ζητά να ελεγχθούν όλες οι αγοραπωλησίες ακινήτων των τελευταίων ετών ακόμα και αυτές που έγιναν μετά το 2010, διάστημα κατά το οποίο ανεστάλη το πόθεν έσχες για αγορές ακινήτων.

Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει χιλιάδες Έλληνες στο να καταβάλλουν επιπλέον φόρους στο ελληνικό δημόσιο, εφόσον εντοπιστούν, δεδομένου ότι δεν κατέβαλαν τους αναλογούντες φόρους μεταβίβασης ακινήτων και ΦΠΑ κατά περίπτωση.

Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά τα στοιχεία των Ελλήνων που την τελευταία δεκαετία προέβησαν σε αγοραπωλησίες ακινήτων.

Δηλαδή θα αναζητηθούν και οι αγοραστές και οι πωλητές. Οι μεν πρώτοι για να δικαιολογήσουν που βρήκαν τα περισσότερα χρήματα για την αγορά του ακινήτου και να καταβάλλουν το φόρο μεταβίβασης ή τον ΦΠΑ  οι δε πωλητές για φοροδιαφυγή.

Οι τράπεζες θα κληθούν να δώσουν τα στοιχεία των πελατών τους για τις αγοραπωλησίες ακινήτων μέσω στεγαστικών δανείων τόσο των πωλητών όσο και αυτών στους οποίους χορηγήθηκε το στεγαστικό δάνειο. Το πως θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών τις τράπεζες είναι άγνωστο, ενώ στο «παιχνίδι» θα μπουν και οι συμβολαιογράφοι από τους οποίους το δημόσιο πιθανόν να ζητήσει περισσότερα στοιχεία.

Σήμερα το κράτος χάνει σημαντικά έσοδα, δεδομένου ότι στο συμβόλαιο αναγράφεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου και όχι η πραγματική τιμή πώλησης. Με αυτόν τον τρόπο, ο αγοραστής καταβάλλει μικρότερο φόρο μεταβίβασης, ενώ ένα σημαντικό ποσό παραμένει αδήλωτο και αφορολόγητο. Για παράδειγμα, κατά την αγορά ενός ακινήτου αξίας 200.000 η τράπεζα (παλαιότερα τα πιστωτικά ιδρύματα χορηγούσαν έως και το 100% της αξίας του ακινήτου) χορηγούσε το σχετικό δάνειο και αρκετές φόρες κάλυπτε το συνολικό ποσό της αγοραπωλησίας Ωστόσο, στο συμβόλαιο αναγραφόταν η αντικειμενική αξία, που ήταν από 30 έως και 100% μικρότερη. Το τμήμα του δανείου πάνω από την αντικειμενική αξία χορηγείτο από τις τράπεζες ως επισκευαστικό. Με τον τρόπο αυτό ο αγοραστής πλήρωνε έναν μικρό φόρο στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ εάν επρόκειτο για πρώτη κατοικία πιθανόν να γλίτωνε από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο σχεδιάζει όλα τα συμβόλαια ακινήτων που θα γίνονται από το νέο

Keywords
Τυχαία Θέματα