Ελλάδα: Η τέχνη σε καιρούς κρίσης

Η λατινική λέξη eremus, σημαίνει έρημος, εγκατάλειψη και προέρχεται απο την ελληνική λέξη ήρεμος.
Υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην παράσταση και την κρίση; Στο ερώτημα αυτό απαντούν οι θεατές:
«Έδειξε με το ύφος, με τον τόνο, ότι ήθελε να ξεφύγει. Έκλαιγε, δεν έβρισκε χαρά. Όλα αυτά. Προσπαθούσε μέσα από τον εαυτό της να βρει μια χαρά», λέει η Ρούλα.
«Για εμένα συμβόλιζε όλο το ταξίδι της ψυχής του κάθε ανθρώπου, που περνάει μέσα από την έρημο. Δοκιμασίες κρίσης», αναφέρει ο Κώστας.
«Έδειξε πολύ έντονα

συναισθήματα. Κυρίως λύπης και απόγνωσης», επισημαίνει η Εύη.
Στα παρασκήνια συναντάμε την Ελληνογερμανίδα χορογράφο Ρένα Κωνσταντάκη. Ως ψυχολόγος παρακολουθούσε στο παρελθόν ναρκομανείς και φυλακισμένους. Σήμερα μέσω της τέχνης φροντίζει την κοινωνία.
«Ο κόσμος εδώ στην Ελλάδα φοβάται και αυτό κάνει τη ζωή του ακόμα πιο δύσκολη. Ο φόβος βγάζει προς τα έξω υπαρξιακά ερωτήματα. Πού είμαστε, ποιοι είμαστε, τι θα γίνει αύριο; Τα οικονομικά προβλήματα έχουν μεγάλη επίδραση στην ψυχολογία τους. Δεν ξέρουν τι να κάνουν. Είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Αισθάνονται ότι τρέχουν σαν τα ποντίκια χωρίς να έχουν διέξοδο», δηλώνει η Ρένα Κωνσταντάκη.
Η χορογράφος θεωρεί το θέατρο βάλσαμο και εκφράζει την ανησυχία της για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.
«Στην παράσταση δείχνω αυτήν την επιθετικότητα που υπάρχει παντού. Η επιθετικότητα είναι εξωστρεφής. Στη συνέχεια όμως αλλάζει στόχο: στρέφεται προς το εσωτερικό μας, προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Προσπαθώ να το δείξω αυτό. Αυτή η αυτοκαταστροφική επιθετικότητα γίνεται μια επικίνδυνη τάση στις μέρες μας για την Ελλάδα», υπογραμμίζει η η χορογράφος της παράστασης “Eremus”.
Τα γκραφίτι στους δρόμους της Αθήνας καταγγέλλουν την καταπίεση της μεσαίας και εργατικής τάξης.
Η τέχνη του δρόμου είναι ένα ανώνυμο κοινωνικό ημερολόγιο σε δημόσιο χώρο.
Αυτό πρεσβεύει ο δημιουργός “Bleeps”, που διατηρεί την ανωνυμία του.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα