Ελληνικά φρούτα και λαχανικά σε έκθεση στο Βερολίνο

23:04 6/2/2014 - Πηγή: Matrix24

Περισσότεροι από 2.600 εκθέτες από 84 χώρες πήγανε στο Βερολίνο στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης για φρέσκα φρούτα και λαχανικά Fruit Logistica (5 έως 7 Φεβρουαρίου). Περίπου 58.000 έμποροι αναμένεται να επισκεφτούν τη σημαντικότερη διεθνή έκθεση στο είδος της.

Οι εκθέτες θα έχουν την ευκαιρία τόσο να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους απ΄ όλο το φάσμα του κλάδου των φρέσκων προϊόντων, όσο και να αποκτήσουν μια εικόνα πάνω στις τελευταίες τάσεις στην παγκόσμια αγορά οπωροκηπευτικών, σημειώνει η Deutsche Welle.

Ο

καθένας τους εύχεται βέβαια ότι θα έχει την ευκαιρία να προχωρήσει σε επιχειρηματικές συμφωνίες. Αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο της Fruit Logistica, υποστηρίζει ο Γιώργος Φραγκίστας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών. «Η έκθεση είναι καταρχήν το ετήσιο γεγονός του κλάδου. Είναι ο τόπος συγκέντρωσης όλων των παικτών, δηλαδή προμηθευτών, παραγωγών και αλυσίδων σουπερμάρκετ μια φορά το χρόνο. Άρα, η μη παρουσία θα ήταν πρόβλημα», αναφέρει ο Γ. Φραγκίστας .

Ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας GEFRA ο Γ. Φραγκίστας θα συναντηθεί με όλους τους σημαντικούς εταίρους του στο εξωτερικό. Ένας από αυτούς είναι ο Ολλανδός Άριε Μπάκερ, διευθύνων σύμβουλος μιας θυγατρικής της βελγικής εταιρείας διανομής οπωροκηπευτικών UNIVEG, ο ετήσιος κύκλος εργασιών της οποίας ξεπερνά τα 2 δις ευρώ.

Εδώ και 30 χρόνια η UNIVEG συνεργάζεται με Έλληνες εξαγωγείς. Ποιες είναι όμως οι εντυπώσεις του; «Είναι πολύ καλές, και αυτό το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια. Αρχικά ξεκινήσαμε με ακτινίδια, πορτοκάλια, σταφύλια και κεράσια. Από αυτά παρέμεινε σήμερα το σταφύλι, του οποίου η ποσότητα διακίνησης έχει πενταπλασιαστεί και το κεράσι. Κάνουμε χρυσές δουλειές με αυτά. Αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι επενδύσαμε και πολύ χρόνο, πχ. να πείσουμε τους Έλληνες παραγωγούς να μειώσουν την χρήση φυτοφαρμάκων. Στην αρχή αυτό ήταν πολύ δύσκολο», λέει χαρακτηριστικά ο Άριε Μπάκερ.

Αυτή δεν ήταν η μόνη δυσκολία που παρουσίασαν οι Έλληνες στη συνεργασία τους με το εξωτερικό, τονίζει ο Γιώργος Καλίτσης, διευθυντής εξαγωγών της εταιρείας συσκευασίας και διακίνησης PROTO με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στη δεκαετία του ΄80 συχνά δεν τηρούνταν ούτε η συμφωνημένη ποιότητα, ούτε η ποσότητα και ούτε η ημερομηνία παράδοσης των προϊόντων. Συνέπεια αυτής της αναξιοπιστίας ήταν η συρρίκνωση της εξαγωγής ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Χρειάστηκε χρόνος και επίμονες προσπάθειες για να επιστρέψουν στις ευρωπαϊκές αγορές.

Τα προϊόντα που διακινεί η PROTO σε 30 χώρες είναι κυρίως ακτινίδια, κεράσια, δαμάσκηνα, μανταρίνια και φράουλες. Παράλληλα εξάγει με επιτυχία σε Ρωσία, Αγγλία, Ουκρανία, Ουγγαρία και Κίνα, ενώ δυσκολίες αντιμετωπίζει ακόμη στη γερμανική αγορά. Ανασταλτικοί παράγοντες στη Γερμανία είναι η ισχυρή παρουσία ιταλικών και ισπανικών προϊόντων, η επιμονή των γερμανών εταίρων σε χαμηλές τιμές αλλά και ο τρόπος διακίνησης ειδικά των ελληνικών προϊόντων.

Ο Γιώργος Καλίτσης λέει σχετικά: «(Τα ελληνικά προϊόντα) διακινούνται μέσω καναλιών με διάφορους ενδιάμεσους. Αυτό δεν βοηθά να φτάσουν πολλά ελληνικά προϊόντα στο ράφι του σουπερμάρκετ. Αυτός είναι άλλωστε ο στόχος της εταιρείας μας και αυτό προσπαθήσαμε τα τελευταία χρόνια. Η προσπάθεια αυτή δεν έχει ευοδώσει ακόμη, τουλάχιστον όχι στο μέτρο που θα ήθελε η εταιρεία μας».

Όπως διευκρινίζει ο κ. Καλίτσης, η PROTO έκανε πέρυσι ένα ενθαρρυντικό βήμα μπροστά. Σε συνεργασία με μια καινούργια γερμανική εταιρεία κατάφερε να διακινήσει σε σουπερμάρκετ αρκετά μεγάλες ποσότητες κερασιών. Φέτος πιστεύει ότι, εκτός από τα κεράσια, θα καταφέρει να πουλήσει και ακτινίδια.

Η PROTO, όπως και οι άλλοι μεγάλοι Έλληνες εξαγωγείς που πήγανε στο Βερολίνο, δεν εξαρτώνται όμως από τη γερμανική αγορά. Η MITROSILIS πχ. με έδρα το Ναύπλιο συνεργάζεται με χονδρεμπόρους και αλυσίδες σουπερμάρκετ σε 24 χώρες του κόσμου. Όπως εκτιμά ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Χρήστος Μητροσίλης, σε αυτή την εξωστρέφεια οφείλεται το γεγονός ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν έχει επιπτώσεις ούτε για την εταιρεία του και ούτε για τις άλλες εξαγωγικές.

«Δεν μας έχει αγγίξει η οικονομική κρίση της Ελλάδας, επειδή είμαστε 100% εξαγωγική εταιρεία. Όπως και άλλοι εξαγωγείς, καταλάβαμε την παγκόσμια κρίση του 2008. Από τότε και ειδικά από το 2010 και μετά, επιστρέψαμε σιγά σιγά στα επίπεδα που ήμασταν πριν το 2008», αναφέρει ο κ. Μητροσίλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα