Ένα Curiosity μεσ’ τη σκόνη…

Παρόλο που οι κάμερες του Curiosity δεν έχουν καταγράψει ακόμη τη θέα τους, φαίνεται ότι έχει αποφύγει ανεμοστρόβιλους παχιάς σκόνης, που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενη αποστολή στον Άρη. Η κατανόηση αυτού του φαινομένου είναι πολύ σημαντική, γιατί το κλίμα του Άρη επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό, αφού η ατμόσφαιρα του ζεσταίνεται από τη σκόνη, κι αυτό είναι πιο εμφανές όταν πλήττεται από θύελλες σκόνης που περιβάλλουν ολόκληρο τον πλανήτη.

Το Curiosity κατέγραψε μια αλλαγή στην ατμοσφαιρική πίεση, όταν ο ήλιος περνά, σε κάθε αρειανή ημέρα, πάνω από τον κρατήρα Gale που βρίσκεται. Με το πέρασμα

του ήλιου η στήλη του αέρα, μέσα στον κρατήρα, θερμαίνεται με αποτέλεσμα να επεκτείνεται προς τα πάνω και να απενεργοποιείται στις πλευρές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια.

Κάθε χρόνο, η ατμόσφαιρα του Άρη ουσιαστικά συρρικνώνεται και αυξάνεται κατά περίπου 30%, επειδή ένα τμήμα της ατμόσφαιρας καταψύχεται το φθινόπωρο και στη συνέχεια εξατμίζεται την άνοιξη. Στο νότιο ημισφαίριο η αύξηση της θερμοκρασίας από το πέρασμα της άνοιξης στο καλοκαίρι έχει ως αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων CO2 και την απελευθέρωση του στην ατμόσφαιρα. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στο βόρειο ημισφαίριο, όπου λόγω πτώσης της θερμοκρασίας το CO2 συσσωρεύεται στο έδαφος με την μορφή πάγου.

Μια άλλη σημαντική παρατήρηση, που καταγράφηκε από τους αισθητήρες ανίχνευσης ακτινοβολίας του Curiosity, και απεικονίστηκε σε γράφημα, είναι ότι η ατμοσφαιρική πίεση αυξάνεται στο τέλος της ημέρας, και η ακτινοβολία στην επιφάνεια μειώνεται. Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση που θα βοηθήσει σε πιθανόν μελλοντικές αποστολές αστροναυτών στον Άρη.

Το Curiosity έχει πέρασε αρκετές εβδομάδες τώρα σταθμευμένο σε μια αμμώδη περιοχή του κρατήρα Gale μελετώντας δείγματα εδάφους. Σύντομα, το όχημα θα αρχίσει να κινείται και πάλι αναζητώντας βραχώδη έδαφος για μελέτη.

Η αποστολή του Curiosity έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για ένα αρειανό έτος (δύο γήινα χρόνια), για να ανακαλύψει μικροβιακή ζωή στον Άρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα