Ένα θρακιώτικο οινοποιείο με πολλές διακρίσεις
Η Μελίνα Τάσσου, γεωπόνος – οινολόγος του Bordeaux και ο αδερφός της Βασίλης, επίσης γεωπόνος, ένωσαν τις γνώσεις τους, το μεράκι τους, το πάθος τους για τη Θράκη και την εργατικότητά τους και τα τελευταία χρόνια έχουν κατορθώσει να βάλουν ξανά τη Μαρώνεια στον παγκόσμιο «αμπελο-οινικό» χάρτη. Δεν είναι τυχαίο ότι τα βιολογικής γεωργίας, κρασιά των Κικόνων, μπορούν να βρεθούν σε επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια σε Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Πολωνία, Δανία,
Δύο αδέρφια έδωσαν πνοή στην αρχαιότερη αμπελο-οινική περιοχή της Ευρώπη
Τον Μάρτιο του 2013, το Κτήμα επιλέχθηκε να συμμετάσχει τιμητικά στο διάσημο MidAtlantic Wine and Food Festival στην Αμερική. Ήταν ένα από τα επτά οινοποιεία που συμμετείχαν και το μοναδικό από τον Ευρωπαϊκό Αμπελώνα. «Η ξεχασμένη, αλλά θαυματουργή, Μαρώνεια της Θράκης, λίγοι ξέρουν ότι είναι η αρχαιότερη αμπελο-οινική περιοχή της Ευρώπης, κάτι που θυμούνται όμως οι Γάλλοι και το αναφέρουν στην είσοδο του μουσείου Οίνου της Bonne στη Βουργουνδία! Η περιοχή αυτή, κατά την αρχαιότητα, παρήγαγε το πιο ξακουστό κρασί.» δηλώνει η Μελίνα Τάσσου βέβαιη τώρα πια πως μερικές φορές η ιστορία, όντως, μπορεί να επαναλαμβάνεται και με επιτυχία… Από το 2007 και μετά οι Κίκκονες στο Decanter World Wine Awards, πρόκειται για τον πιο γνωστό διεθνή διαγωνισμό του κόσμου που διοργανώνει το μεγαλύτερο κλαδικό ευρωπαϊκό περιοδικό Decanter στο Λονδίνο, έχουν καταφέρει να αποσπάσουν μετάλλια σχεδόν σε κάθε ετήσιο διαγωνισμό.
Νωρίτερα, τον Ιούλιο του 2006 διεξήχθη στην Indiana των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο διεθνής διαγωνισμός οίνου «Indy International Wine Competition».
Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος πάνω από 3600 κρασιά από 18 χώρες του κόσμου, τα οποία δοκιμάστηκαν από 80 ειδικούς δοκιμαστές και διαγωνίστηκαν χωριστά ανά ποικιλία.
Οι διακρίσεις των κρασιών των «Κικόνων» στον παραπάνω διαγωνισμό ήταν: 2 χάλκινα (Κίκονες Λευκός & Κίκονες Ροζέ) και 3 ασημένια μετάλλια στα ερυθρά: (Syrah Κίκονες, Λημνιό Κίκονες, Ιππέας Κίκονες). Oι Κίκονες ήταν το μόνο οινοποιείο που αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στη λίστα των βραβευθέντων. Tο 2012 το κτήμα Κίκονες βραβεύτηκε στον μεγαλύτερο διαγωνισμό οίνου της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας και μάλιστα κατέκτησε τα περισσότερα μετάλλια μεταξύ όλων των ελληνικών οινοποιείων.
Γιατί, όμως, «Κίκονες»; Στο ερώτημα ο Βασίλης Τάσσου απαντά: «Το όνομα αναδύεται από τους Ομηρικούς στίχους ως θρακικό φύλο που παρήγαγε ξακουστό κρασί. Το 2004 που ιδρύσαμε το πρώτο οινοποιείο του Ν. Ροδόπης πήραμε το όνομά του από τους αρχαίους Κίκονες.» Η Μελίνα Τάσσου, γεωπόνος και οινολόγος του Bordeaux, με πλούσια οινοποιητική εμπειρία από την Γαλλία και την Αυστραλία εφαρμόζει τις γνώσεις της στο αμπέλι και στην οινοποίηση. Στη Μαρώνεια του Ν. Ροδόπης βρίσκεται ο ιδιόκτητος αμπελώνας συνολικής έκτασης 100 στρ. φυτεμένος με ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες τον οποίον επιβλέπει ο γεωπόνος Βασίλης Τάσσου. «Η φιλοσοφία των «Κικόνων» είναι βασισμένη στην τεχνογνωσία του Μπορντώ γύρω από την υγιεινή και την τεχνολογία, στην οινοποιητική μέθοδο της Βουργουνδίας και στις αμπελουργικές τεχνικές της Αυστραλίας.
Τα σταφύλια διαλέγονται προσεκτικά στο χέρι από έξι έως δώδεκα γυναίκες σε κυλιόμενο τάπητα πριν ξεκινήσει η διαδικασία της οινοποίησης, ώστε να απομακρυνθεί οτιδήποτε ξένο προς ένα υγιές τσαμπί σταφύλι.» εξηγεί σπεύδοντας να σημειώσει ότι γίνεται η ελάχιστη δυνατή τεχνολογική παρέμβαση της οινοποιού κατά την παραγωγή του.
Σε μεγάλα γαλλικά δρύινα βαρέλια ωριμάζουν τα κόκκινα κρασιά των «Κικόνων» για δώδεκα μήνες και εμφιαλώνονται αφιλτράριστα, ώστε να μην χάνουν τα αρωματικά και γευστικά τους χαρακτηριστικά. «Οι λευκές ποικιλίες οινοποιούνται με την κλασική μέθοδο οινοποίησης. Μετά την διαλογή, τα λευκά τσαμπιά ολόκληρα, πιέζονται στο ειδικό πνευματικό πιεστήριο χωρητικότητας 2,2 τόνων. Χρησιμοποιούνται μόνο ανοξείδωτες δεξαμενές, ενώ η ζύμωση είναι θερμοκρασιακά ελεγχόμενη ώστε να αναδειχθούν στο μέγιστο τα αρωματικά χαρακτηριστικά. Ένα μέρος του λευκού οίνου Chardonnay περνάει από βαρέλι για 6 με 7 μήνες ώστε να αυξηθεί τελικά η περιπλοκότητα του Κίκονες Λευκός. Μετά το τέλος της ζύμωσης, πραγματοποιούνται οι διαδικασίες πρωτεϊνικής και τρυγικής σταθεροποίησης. Η εμφιάλωση των λευκών κρασιών γίνεται με αυτόματο εμφιαλωτικό μηχάνημα.» Όπως εξηγεί η Μελίνα Τάσσου «Στόχος όσον αφορά στην οινοποίηση είναι ο συνδυασμός των πιο κατάλληλων τεχνικών μεθόδων προσαρμοσμένων στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των σταφυλιών της περιοχής της Μαρώνειας. Η τεχνογνωσία ως προς την υγιεινή και την τεχνολογία είναι υιοθετημένη από το Μπορντώ, ως προς την οινοποίηση από την Βουργουνδία και ως προς την διαμόρφωση του αμπελώνα από την Αυστραλία.»
Για να το ξεχωρίσει κανείς δεν θα δυσκολευτεί, αρκεί να κοιτάξει προσεκτικά την φιάλη. Στις ετικέτες παρουσιάζονται στοιχεία, που αφορούν στην ιστορία της Θράκης σε σχέση με την αμπελουργία και την οινοποίηση. Ο ιερέας των Κικόνων Μάρωνας για παράδειγμα έχει τη δική του φιάλη. Έμβλημά του Οινοποιού είναι το άλογο, πιστός και ακούραστος σύντροφος των αρχαίων Κικόνων στη μάχη αλλά και στον ειρηνικό καθημερινό τους μόχθο. Δεινοί ιππείς, οι αρχαίοι Κίκονες είχαν το άλογο ως σύμβολό τους. Μάλιστα είχαν ηρωοποιήσει και θεοποιήσει τον διάσημο, από τα νομίσματα που βρέθηκαν στην περιοχή, Θράκα Ιππέα. Χαρακτηριστική στην ετικέτα είναι και η παρουσία του αστερισμού του Ωρίωνα, κι αυτό γιατί σχετίζεται με τις αμπελουργικές εργασίες των αρχαίων Κικόνων. Γνώστες και παρατηρητές των ουράνιων φαινομένων οι Κίκονες αμπελουργοί συνέδεσαν άμεσα τις εργασίες τους με τον Ωρίωνα. Όταν κάθε χρόνο, τον Σεπτέμβριο ο Ωρίων ανέτελλε τα μεσάνυχτα στον ουράνιο θόλο, τους έδινε το σύνθημα και οι γιορτινές μέρες του τρύγου ξεκινούσαν. Γιορτινές μέρες που χάρη στην Μελίνα και στον Βασίλη Τάσσου, τα δύο αδέρφια που κάνουν περήφανη την Ροδόπη, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καλά κρατούν ακόμη και σήμερα, με πολύ δουλειά, καθημερινή προσπάθεια, γνώσεις, μεράκι, έμπνευση και συνεργασία. Έτοιμοι πάντα οι δυο τους να κερδίσουν διακρίσεις και να προσφέρουν ένα ποτήρι κρασί των Κικόνων, σε όποιον εξακολουθεί να αμφιβάλει…
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Tα πήραν όλα κι έφυγαν 30 υπάλληλοι της Βουλής
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού και για την Πέμπτη - Ισχυρές καταιγίδες σε όλη τη χώρα
- Λεφτά υπάρχουν (μόνο για τον Μπόμπολα)
- Ο Κασιδιάρης "άδειασε" τον Μιχαλολιάκο
- Λάμπης Λιβιεράτος: «Ζω μόνο για τα παιδιά μου!»
- Εμπλέκει Αρβανιτόπουλο στις συνομιλίες η υπάλληλός του
- Το Pitbull κατοικίδιο κατασπάραξε την 4χρονη κορούλα τους!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Matrix24
- Συγκλονιστική η παρουσίαση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ
- Ετοιμάζεται …δακτύλιος στα τζάκια
- Στενεύει ο κλοιός των διαπραγματεύσεων στη Γερμανία
- Σε ελεύθερη πτώση το προφίλ του Ομπάμα
- Ένα θρακιώτικο οινοποιείο με πολλές διακρίσεις
- Η έκθεση Κ.Π.Καβάφης. “Ζωγραφισμένα” 40 σύγχρονοι έλληνες Δημιουργοί
- Το ρομπότ που κλέβει στο Πέτρα-Ψαλίδι-Χαρτί!
- Με τον Σουλτς η Ευρώπη θα αλλάξει πορεία υποστηρίζει ο Βενιζέλος
- Ένα παιδί (δεν) μετράει τα άστρα
- Τελευταία Νέα Matrix24
- Ένα θρακιώτικο οινοποιείο με πολλές διακρίσεις
- Στενεύει ο κλοιός των διαπραγματεύσεων στη Γερμανία
- Συγκλονιστική η παρουσίαση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ
- Με τον Σουλτς η Ευρώπη θα αλλάξει πορεία υποστηρίζει ο Βενιζέλος
- Ο Γερμενής κατήγγειλε ότι τον καταδίωξε μοτοσικλέτα
- Ένα παιδί (δεν) μετράει τα άστρα
- Σε ελεύθερη πτώση το προφίλ του Ομπάμα
- Η έκθεση Κ.Π.Καβάφης. “Ζωγραφισμένα” 40 σύγχρονοι έλληνες Δημιουργοί
- Ετοιμάζεται …δακτύλιος στα τζάκια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- 16 για όλα τα γούστα για Ολυμπιακό
- Ολοκληρώθηκαν οι πορείες των συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη
- Ρωσία: Κλιμάκωση του πληθωρισμού στο 6,3% τον Οκτώβριο
- Σε MEGA και ΑΝΤ1 η Βασιλική Ανδρίτσου
- «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο
- «Δριμύ κατηγορώ» του πατέρα του Φουντούλη για το βίντεο δολοφονίας
- «Μούφα» η έρευνα της Κάπα Research
- 16.500 ευρώ ζημιές από Τσιγγάνους σε μηχανήματα του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
- Παρουσιάστηκε τo Honda Civic Coupe με 200 ίππους
- Βρετανικές αναφορές σε πληροφορίες περί κατασκοπείας από τη Δεκέλεια