Ένοπλοι κατέλαβαν το Κοινοβούλιο της Κριμαίας

Το πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε το μήνυμα του τοπικού Τατάρου ηγέτη Ρεφάτ Τσουμπάροφ στο Facebook: «Έμαθα ότι τα κτίρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα».

Δεν είναι σαφές ποιοι έχουν υπό τον έλεγχό τους την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κοινοβούλιο, όμως, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που βρίσκεται επί τόπου, η ρωσική σημαία

έχει υψωθεί και στα δύο κτίρια. Περίπου εκατό αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, όπου συνεπλάκησαν χθες μέλη της ταταρικής κοινότητας, υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας, και Φιλορώσοι υποστηρικτές της απόσχισης της Κριμαίας.

«Άκουσα πυρά αυτόματων όπλων τη νύκτα, κατέβηκα και είδα πολλούς ανθρώπους να εισβάλλουν. Ορισμένοι έφυγαν. Δεν ξέρω πόσοι έχουν μείνει μέσα», δήλωσε ένας κάτοικος στο Reuters.

Η Κριμαία μεταβιβάσθηκε στην ουκρανική κυριαρχία το 1954 από τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Νικίτα Χρουστσόφ. Η Κριμαία, έδρα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας , που ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη, είναι η μόνη περιοχή της Ουκρανίας όπου οι Ρώσοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, αν και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας οι κάτοικοι ομιλούν τη ρωσική ως πρώτη γλώσσα.

Σε θέση μάχης τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στα σύνορα με την Ουκρανία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει θέσει σε κατάσταση μάχης τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Διεξάγονται διαρκείς αεροπορικές περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη στις περιοχές των συνόρων. Από τη στιγμή που έλαβαν διαταγή να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, οι αεροπορικές δυνάμεις της δυτικής στρατιωτικής ζώνης αναχώρησαν για τις …αεροπορικές βάσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Κριμαία, η γη της αντιπαλότητας

Η Κριμαία αποτελεί πλέον το κέντρο της αντιπολίτευσης στην νέα ουκρανική ηγεσία της μετα-Γιανουκόβιτς εποχής και οι αποσχιστικές τάσεις αρχίζουν να κερδίζουν και πάλι έδαφος, όπως και κατά το παρελθόν. Δεκάδες χιλιάδες Τάταροι της Κριμαίας θύματα μαζικού εκτοπισμού προς την σοβιετική Κεντρική Ασία από το καθεστώς του Στάλιν το 1944, επέστρεψαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και διατύπωσαν διεκδικήσεις για την επιστροφή των εδαφών τους που κατασχέθηκαν μετά τον εκτοπισμό τους.

Και η Ρωσία στο …κόλπο με το ΔΝΤ

Η Ρωσία θα συμμετάσχει στις συνομιλίες σχετικά με τη διαμόρφωση πακέτου οικονομικής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ουκρανία και δεν θα μείνει στο περιθώριο, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών Αντρέι Μποκάρεφ. Η μεταβατική ηγεσία της υπερχρεωμένης Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θα χρειασθεί ποσόν 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την επόμενη διετία για να αποφύγει την χρεοκοπία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι η Ρωσία θα πρέπει να περιληφθεί στις προσπάθειες χορήγησης οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο.

Keywords
Τυχαία Θέματα