ΕΝΤΟΛΕΣ ΖΑΝΙΑ ΓΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΕΣΟΔΩΝ

Ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα η αποστολή των εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ 2009 και ακολουθούν τα «ραβασάκια» για Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2010- ‘11. Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά, «πιέσεις» στους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες. 

Του Βαγγέλη Δουράκη

Φόρο 1.538 ευρώ -κατά μέσο όρο- καλούνται να πληρώσουν φέτος 135.000 φορολογούμενοι. «Κλείστε» τα «μπλοκάκια» λέει το υπουργείο Οικονομικών στους ελεύθερους επαγγελματίες για να μην πληρώσετε τέλος επιτηδεύματος.

Υπό το βάρος των κρατικών ταμείων που «καταρρέουν»,

ο υπηρεσιακός υπουργός Γιώργος Ζανιάς μέσα από αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους επιτελείς του δίνει συγκεκριμένες οδηγίες για την είσπραξη φόρων.

Η αρχή θα γίνει με την αποστολή από την ερχόμενη εβδομάδα των εκκαθαριστικών του ΕΤΑΚ 2009, με σχεδόν 300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να καλούνται να περάσουν από τα γκισέ της Εφορίας.

Αμέσως μετά θα αποσταλούν οι παρτίδες για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και του 2011.

Ο Γιώργος Ζανιάς ζήτησε από τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς να εντείνουν τους ελέγχους σε όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ, ενώ ενδεχομένως να δοθεί και παράταση στην ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Παράλληλα θα ασκηθεί «πίεση» και σε όσους οφείλουν μικροποσά από 300 ευρώ έως και 3.000 ευρώ για να περάσουν από τα γκισέ της εφορίας.

Μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 200.000 φορο-δηλώσεις: Για το 65% (δηλαδή για τους 135.000 εξ’ αυτών) προκύπτει φόρος, κατά μέσο 1.538 ευρώ (200 εκατ. ευρώ συνολικά ο φόρος που προκύπτει)!

Το πρώτο δείγμα είχε δείξει ότι ο επιπλέον φόρος που καλούνταν να πληρώσουν οι πολίτες σε σχέση με πέρυσι ήταν 600 ευρώ κατά μέσο όρο!!
Οι σημαντικές επιβαρύνσεις προκύπτουν λόγω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, η μείωση των εκπτώσεων δαπανών και κυρίως η εφαρμογή των αυξημένων (έως και 70%) τεκμηρίων.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την αποστολή επιστολών σε περίπου 240.000 ελεύθερους επαγγελματίες, από τους οποίους 110.000 υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις και 130.000 ήταν αδρανείς, ώστε εάν το θελήσουν να κλείσουν τα βιβλία τους και να αποφύγουν την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος των 500 ευρώ, ή των 400 εάν είναι σε τουριστικες περιοχές και νησιά..

Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να κλείσουν τα βιβλία τους θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση διακοπής στο τμήμα μητρώου της εφορίας στην οποία υπάγονται.

Στην περίπτωση όπου αποδεικνύεται ότι δεν έχουν εκδοθεί πέρυσι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, το σύνηθες πρόστιμο για την εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών είναι μόλις 40 ευρώ και δίνει σημαντικό περιθώριο «κέρδους» έναντι της πληρωμής τέλους επιτηδεύματος για όσους έχουν ανενεργά δελτία παροχής υπηρεσιών.

Όσοι όμως έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων καθώς το κλείσιμο των βιβλίων συνεπάγεται έλεγχο και ενδεχομένως πολλαπλάσια πρόστιμα σε σχέση με το τέλος επιτηδεύματος που θα γλιτώσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα