Έντουαρντ Σνόουντεν

Οι υπερπεριπέτειες του υπερδιάσημου πλέον Σνόουντεν δεν έχουν βάλει στα καρφιά μόνο τους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, αλλά και τον ίδιο που αίφνης βρέθηκε χωρίς πατρίδα, χωρίς πιστεύω και τελικά πολύ μακριά από την Αμερική όσο και από τον εαυτό του. Όπως ο ίδιος υπενθυμίζει στις συνεντεύξεις του, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη βασική του εκπαίδευση στις ειδικές δυνάμεις καθότι έσπασε και τα δυο του πόδια. Ωστόσο και χωρίς πόδια ένα άτομο με τις δικές του ικανότητες μπορούσε κάλλιστα να ενταχθεί στις μυστικές υπηρεσίες, εργαζόμενος τόσο στη CIA

όσο και στη NSA.

Προτού περάσει στις καθαυτό καταγγελίες του, εντύπωση μας κάνει πως ένας νεαρός στην ηλικία του κατέλαβε μια τόσο νευραλγική και υπεύθυνη θέση. Όχι πως παρόμοια συμβάντα σπανίζουν στις ΗΠΑ, αλλά ένας ταλαντούχος νεαρός δεν είναι δυνατόν να μην κατάλαβε εξαρχής ότι οι μυστικές υπηρεσίες αναλαμβάνουν (μόνο…) παρόμοια καθήκοντα: δεν ειδικεύονται στον χώρο των δικαιωμάτων και της κοινής γνώμης, αλλά στον άδηλο χώρο των παρακολουθήσεων όπου τα πάντα είναι θεμιτά αρκεί μονάχα να μην δηλώνονται στα μέσα ενημέρωσης. «…Κατάλαβα, λέει, ότι αυτό που κάνουμε ταυτίζεται με την παραπλάνηση της αμερικανικής και της παγκόσμιας κοινής γνώμης».

Αν παρόμοια απορία απασχολεί –και αφήνει κατάπληκτο- έναν χαυνοπολίτη αμερικανό, ένας υπάλληλος των μυστικών υπηρεσιών δεν μπορεί να απορεί. Αυτό είναι βέβαιο. Αλλά το συμβάν δεν μένει σε αυτή την κατάσταση. Ο Σνόουντεν έχει πολλά μυστικά να μολογήσει. Αρχικά εμπλέκει τη Microsoft διότι προσφέρει πρόσβαση στη ΝSA μέσω Hotmall, Outlook, Skype και Cloud. Ετσι η NSA αναλαμβάνει καθήκοντα κρυπτογράφου, ακόμα πιο συγκεκριμένα έχει τη δυνατότητα να σπάζει κωδικοποιημένες επικοινωνίες. Επ αυτού η Microsoft, όταν της ανακοινώθηκε ο μποναμάς, παραδέχθηκε οτι συμμορφώνεται με τις νομικές της υποχρεώσεις. Συμπέρασμα; Δεν υπάρχει ιδιωτικός χώρος όπου ένα μήνυμα μπορεί να καταλήξει στον παραλήπτη χωρίς να λυπηθει ο νεαρός για τα όσα είχαν αποφασιστεί στη Νυρεμβέργη: Τα άτομα έχουν διεθνείς υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τις εθνικές υποχρεώσεις υπακοής.

Η όλη σκηνοθεσία βγάζει μάτια. Οχι επειδή είναι κάτι που δεν γίνεται, αλλά επειδή η αγανάκτηση του νεαρού μάλλον δεν πείθει κανέναν. Πέντε αστυνομικά να δει κανείς στον κινηματογράφο έχει σπουδάσει κιόλας το ζήτημα οτι ιδιωτικές επικοινωνίες δεν υπάρχουν. Αρα η τουρνέ στη Ρωσία δεν μπορεί να είναι απλή φυγή, όπως βέβαια και το ταξίδι στην Νότια Αμερική…

Keywords
Τυχαία Θέματα