Επιχείρηση αναστροφής κλίματος από Στουρνάρα

Τρία πράγματα προέκυψαν από την συζήτηση στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα:

Πρώτον, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών

– συντάξεων και στην επιβολή νέων φόρων, αυτό όμως είναι κάτι που έχουμε ξανακούσει.

Δεύτερον, πάμε σε νέο κούρεμα διότι αυτό προβλέπει η συμφωνία στο Γιουρογκρούπ του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά αυτό υπό την αίρεση ότι θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και η κυβέρνηση δηλώνει ότι αυτό θα γίνει φέτος «Θεού θέλοντος».

Τρίτον, το θέμα του λάθους πολλαπλασιαστή δεν έχει κλείσει για την κυβέρνηση, αν και ο Όλι Ρεν λέει ότι οι επιπτώσεις είναι οριακές και άνευ μεγάλης σημασίας. «Απλά ο κ. Όλι Ρεν κάνει λάθος αν πιστεύει ότι όλη η ύφεση οφείλεται αποκλειστικά στην Ελλάδα», είπε ο Γ. Στουρνάρας και θύμισε ότι αυτό το θέμα η κυβέρνηση το έχει ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον περασμένο Ιούλιο, όταν τόνιζε στους εταίρους μας ότι είναι υπερβολική η δοσολογία των μέτρων.

Να ήταν αυτή η αισιοδοξία του υπουργού Οικονομικών που οδήγησε τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην απόφαση να αναθέσει στον κ. Στουρνάρα να απαντήσει για μια ακόμη φορά για λογαριασμό του στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ώρα του πρωθυπουργού (σ.σ. η ερώτηση του κ. Τσίπρα απευθυνόταν στον Πρωθυπουργό και όχι στον υπουργό Οικονομικών); Να μην θέλει να «εκφρασθεί» με τόσο κατηγορηματικό τρόπο ο ίδιος ο κ. Σαμαράς για να αποφύγει μια τακτική που στο παρελθόν δεν τον επιβεβαίωσε;

Όπως και αν έχουν τα πράγματα, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι σήμερα ο Γ. Στουρνάρας είτε πήρε κάποια ρίσκα με τον τρόπο που απάντησε στη Βουλή, είτε πράγματι έχει ενδείξεις ότι το κλίμα αλλάζει -και ας μην το διαπιστώνει αυτό ο πολίτης. Άλλωστε το θέμα είναι το κλίμα να αλλάξει διεθνώς για τη χώρα για να μπορέσει στη συνέχεια και ο πολίτης να έχει όφελος.

Διαξιφισμοί για το «λάθος»

Επί της συζήτησης, ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε πως είναι δυνατό να παραδέχονται και οι πιο σκληροί τεχνοκράτες του ΔΝΤ ότι ο λάθος πολλαπλασιαστής βάθυνε την ύφεση αλλά να μην το παραδέχεται η κυβέρνηση. Κατηγόρησε το κυβερνητικό επιτελείο ότι δεν λέει τίποτε για κούρεμα ή αναδιάρθρωση χρέους, ότι δεν πιέζει μαζί με τις άλλες χώρες του Νότου για μια ευρωδιάσκεψη για το χρέος συνολικά και ότι έχει κρυφή ατζέντα, απόδειξη της οποίας αποτελούν οι δηλώσεις του κ. Μέργου.

«Κούρεμα έγινε, δεν ξέρω αν το αντιληφθήκατε. Έγινε κούρεμα 40 δισ. ευρώ αναίμακτο. Οι ίδιοι οι εταίροι μας ωθήθηκαν προς τα εκεί γιατί δεν γινόταν διαφορετικά. Με τη δική μας διαπραγμάτευση η απόφαση του συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου λέει πως όταν η Ελλάδα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα – που Θεού θέλοντος θα το αποκτήσουμε φέτος- θα έχουμε και περαιτέρω κούρεμα. Θα έχουμε και περισσότερο κούρεμα», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την «υπερβολική δόση των μέτρων», ο Γιάννης Στουρνάρας είπε πως «το ότι το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές, έχει και μια θετική διάσταση. Θα εξασφαλίσουμε πολύ νωρίτερα πρωτογενή πλεονάσματα και αυτά θα επιτρέψουν στους εταίρους μας να προχωρήσουν σε περαιτέρω κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Δεσμεύτηκε ότι «η ελληνική Κυβέρνηση δεν θα πάρει άλλα μέτρα για μείωση μισθών και συντάξεων και για αύξηση φόρων».

Όσο για τον λάθος πολλαπλασιαστή ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι ζήτησε κοινή δήλωση των τριών πυλώνων και δεν την πήρε διότι προφανώς έχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ τους (σ.σ. εννοώντας την τρόικα). Δεν δίστασε να δηλώσει ότι προφανώς και ο Όλι Ρεν κάνει λάθος αν πιστεύει ότι όλη ύφεση οφείλεται στην Ελλάδα, όταν λέει ότι οι επιπτώσεις του λάθους πολλαπλασιαστή είναι άνευ σημασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα