Επίφοβη η επίτευξη των στόχων για την ελληνική οικονομία

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα μελέτης που εκπονήθηκε από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανιών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και την The Boston Consulting Group (BCG), με τίτλο: «O ρόλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» που θα παρουσιάσουν την Τρίτη τα επτά μεγαλύτερα διμερή Επιμελητήρια της χώρας, σε συνέντευξη Τύπου.

Η μελέτη εξετάζει τα δεδομένα, παρουσιάζει τις προκλήσεις, αποτυπώνει την πρόοδο και αναδεικνύει τις προτεραιότητες της ελληνικής

οικονομίας και των άμεσων ενεργειών για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του απαραίτητου μεταρρυθμιστικού έργου που θα σηματοδοτήσει την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε έναν νέο αναπτυξιακό κύκλο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ελληνική οικονομία εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης μετά από έξι χρόνια βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, η ισορροπία επανέρχεται τόσο στον δημοσιονομικό τομέα όσο και στο εξωτερικό ισοζύγιο με συνέπεια την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης στις αγορές.

Όμως, παραμένει ο κίνδυνος η ελληνική οικονομία να μην πετύχει τους απαραίτητους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τα αναγκαία πρωτογενή πλεονάσματα, να διαρκέσουν οι περιορισμοί στον δανεισμό, ενώ η εξάντληση της εσωτερικής αποταμίευσης να μην επιτρέψει την τροφοδότηση της καταναλωτικής δαπάνης, με συνέπεια η αναπτυξιακή ώθηση να μη μπορεί παρά να αναμένεται μόνο από εξαγωγές, υποκατάσταση εισαγωγών και άμεσες επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί, βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη πέρα από την υποστήριξη της κοινωνίας, αποτελούν η προαγωγή του θεσμικού πλαισίου αποτελεσματικής διακυβέρνησης και δικαιοσύνης, η αναβάθμιση του εγχώριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η άνοδος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Κάποιες μεταρρυθμίσεις προς αυτές τις δύο βασικές κατευθύνσεις έχουν ήδη ενσωματωθεί στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.

Προτεραιότητες κατά τη μελέτη είναι η ουσιαστική αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου λειτουργίας της οικονομίας με έμφαση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, μετεξέλιξη της παραγωγικής της βάσης και διαφοροποίησή της με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στα πεδία διοικητικών παρεμβάσεων που επηρεάζουν τους βασικούς άξονες του παραγωγικού συστήματος.

Σε αυτή την πορεία, όπως εκτιμάται, ο ρόλος των διμερών επιμελητηρίων είναι ιδιαίτερα κρίσιμος. Συνδέοντας τον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας στο εξωτερικό, τα επιμελητήρια αποτελούν σημαντικό και αξιόπιστο μέσο για την προώθηση της ζητούμενης εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα