Επιτέλους ο Πάπας «κελάηδησε»

Εγραψε στο μήνυμά του ο Ποντίφικας και ο αγγλόφωνος , τουλάχιστον λογαριασμός του που έχει ήδη πάνω από 670.000 followers, πήρε φωτιά.

Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’ έστειλε το, πολυαναμενόμενο, πρώτο μήνυμα στο Twitter, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό του λογαριασμό. Η λογαριασμός του Πάπα φέρει τα χρώματα του Βατικανού, κίτρινα και λευκά, ενώ στο φόντο υπάρχει μια φωτογραφία του Βατικανού καθώς και μία δική του. Όσο για τη γλώσσα των tweets του αυτά, εκτός από

τα Αγγλικά, θα αποστέλλονται ακόμη στα Ισπανικά, τα Ιταλικά, τα Πορτογαλικά, τα Γερμανικά, τα Πολωνικά, τα Αραβικά και τα Γαλλικά. Στο μέλλον θα προστεθούν και άλλες γλώσσες ώστε να καλυφθούν άπαντες οι 1,2 δισεκατομμύρια καθολικοί πιστοί της οικουμένης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τελικά, εισέβαλαν στο κόσμο της καθολικής εκκλησίας και μάλιστα στο ανώτατο επί γης επίπεδό της. Προφανώς ο επικεφαλής της Αγίας Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας κατανόησε με ελαφρά καθυστέρηση την ευρύτατη διάδοση, την αμεσότητα και τη ταχύτητα που μπορούν να έχουν τα πνευματικά του μηνύματα μέσω της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών.

Παράλληλα, αντιλήφθηκε ότι η οικουμενικότητα του κηρύγματος του δεν αφορά μόνο τους πιστούς που παρακολουθούν, τις λειτουργίες , τις ομιλίες και ευλογίες που τους απευθύνει από το μπαλκόνι του Βατικανού , τις δηλώσεις κατά τις περιοδείες και τα εορταστικά μηνύματα. Το άνοιγμα εις «πάντα τα έθνη», έχει πλέον και προσωπική προσέγγιση. Αναπόφευκτα, «τιτιβίζοντας ο Πάπας εξασφαλίζει μέσω της αυθεντικότητας του λογαριασμού του ότι δεν θα τύχει πλαστοπροσωπίας και ουδείς θα χρησιμοποιεί ψευδωνύμως τον τίτλο του. Η πιστοποίηση του λογαριασμό του Πάπα σημαίνει ότι πλέον δεν θα μπορούν να τον «χακεριάσουν»

Το θέμα το έθιξε με την απαραίτητη διπλωματικότητα ο ανώτερος σύμβουλος Μέσων Ενημέρωσης του Βατικανού Γκρεγκ Μπουρκ, οποίος τόνισε ότι κανείς δεν θα βάζει λόγια στο στόμα του Πάπα. Και, βέβαια, συμπλήρωσε ότι ο Ποντίφικας δεν πρόκειται από τούδε να περπατά με ένα Blackberry ή ένα iPad στο χέρι. Πράγμα που ναι μεν προστατεύει το παραδοσιακό κύρος του αλλά εντέλει είναι επουσιώδες ως προς την εικόνα της αγιοσύνης του, όταν αρκετές φορές έχει εμφανισθεί κρατώντας κάποιο άλλο κινητό τηλέφωνο πλάι στο αυτί του.

Βεβαίως ο 85χρονος Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’ ο οποίος εξακολουθεί να γράφει ακόμα ιδιοχείρως με μελάνι βιβλία, λόγους και επιστολές είχε ευλογήσει στο παρελθόν την κοινωνική δικτύωση προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν όπως η αποξένωση, η μαλθακότητα και η πιθανότητα οι χρήστες να έχουν περισσότερους εικονικούς φίλους από ότι πραγματικούς. Βαθύτερες σκέψεις και νεωτεριστικές απόψεις στους διαδρόμους του Βατικανού πιθανότατα συνέβαλαν ώστε και ο Πάπας να ενστερνισθεί ότι οι ευκαιρίες και τα πλεονεκτήματα του Τwitter ξεπερνούσαν τα όποια ελαττώματα του.

Γίνεται σαφές πώς ο Πάπας δεν γράφει μύχιες σκέψεις και συναισθήματα στο λογαριασμό του, ούτε φυσικά θα το ποια ομάδα ποδοσφαίρου υποστηρίζει και πώς προσεύχεται για να κερδίσει στο ντέρμπι. Παρ΄ όλα αυτά θα μεταδίδει αποσπάσματα από τις ομιλίες του , καθώς και την αντίδρασή του στα διεθνή γεγονότα. Το ζήτημα, όμως δεν εντοπίζεται μόνο στη χρήση. Το ύφος και η γλώσσα των μηνυμάτων παίζει μεγαλύτερο ρόλο. Μια τυπική εκκλησιαστική διάλεκτος που είναι πομπώδης, μη κατανοητή, αναφέρεται σε έννοιες πολύ υψηλές, αφηρημένες ή και αμφίβολες, είναι σίγουρα μη πειστική για τους followers.

Εξάλλου οι πιο νέοι πιστοί έχουν συνηθίσει να ανταποκρίνονται στους λιτούς χαρακτήρες του Twitter επειδή αυτοί είναι ευθείς, άμεσοι, σαφείς, σύντομοι και, κυρίως, συμβατοί με τη περιγραφή της καθημερινότητάς τους. Σε παρόμοιο επίπεδο , αναμένεται να κινηθεί ο προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας, αλλά προπάντων με νηφαλιότητα και συμπονετικό λόγο, όπως οι σύγχρονοι καιροί απαιτούν. Έχουν, άλλωστε, περάσει πάνω από δέκα αιώνες όταν ο Πάπας Ουρβανός ο Β εγκαινίασε τις σταυροφορίες ανοίγοντας το δρόμο της επίθεσης στον Πανάγιο Τάφο και την Ιερουσαλήμ με τη σύντομη, πλην υποκριτική, επίκληση, Dieu li volt (Είναι θέλημα Θεού)!”. Και αν σήμερα είναι θέλημα Θεού να γίνει πραγματικότητα η πρόκληση να εκφράζονται οι βαθύτερες σκέψεις του Πάπα με 140 χαρακτήρες, τότε σύντομα θα βρεθεί κα με σελίδα στο Facebook.

Keywords
Τυχαία Θέματα