Επίθεση φιλορώσων σε ουκρανικό φυλάκιο

22:12 8/5/2014 - Πηγή: Matrix24

Η υπηρεσία ανέφερε ότι δύο φορτηγάκια έφτασαν στα σύνορα με τη Ρωσία στο μεθοριακό πέρασμα της ανατολικής επαρχίας Λουγκάνσκ. Οι άνδρες που επέβαιναν σε αυτά βγήκαν από τα οχήματα, περικύκλωσαν το φυλάκιο και αφού έστρεψαν τα τουφέκια τους εναντίον των φρουρών τούς ζήτησαν να παραδώσουν τα όπλα τους.

Οι συνοριοφύλακες αρνήθηκαν και άνοιξαν πυρ, ενώ οι ένοπλοι απάντησαν ρίχνοντας βόμβες μολότοφ. Η επίθεση τερματίστηκε με την αποχώρηση των ενόπλων.

Η υπηρεσία φύλαξης συνόρων επεσήμανε ότι λαμβάνονται

μέτρα για την ενίσχυση του φυλακίου.

Δεν θέλει διάσπαση η πλειοψηφία των Ουκρανών

Μια έρευνα σε δείγμα περίπου 1.700 Ουκρανών πολιτών έδειξε ότι η πλειοψηφία επιθυμεί η χώρα τους να παραμείνει ακέραια, ακόμη και αν εξακολουθήσουν να υπάρχουν διχόνοιες εξαιτίας της επιρροής της Ρωσίας καθώς και περιφερειακές διαφορές και εντάσεις με την κεντρική κυβέρνηση στο Κίεβο.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα από την εταιρεία Pew Research Center (Ουάσιγκτον), και δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, ένα 77% των ερωτηθέντων είπε ότι θέλει τα σύνορα της χώρας να παραμείνουν ως έχουν, ενώ το 14% θεωρεί ότι θα πρέπει να επιτραπεί η απόσχιση τμημάτων της ουκρανικής επικράτειας.

Όμως η έρευνα, η οποία διεξήχθη το διάστημα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία αλλά πριν από τις πρόσφατες βιαιότητες που ξέσπασαν σε όλη τη νότια και ανατολική Ουκρανία, έδειξε επίσης ότι υπάρχει σαφής διαφορά ανάμεσα στα ανατολικά και τα δυτικά τμήματα της χώρας. Ενώ το 93% των πολιτών που ζουν στα δυτικά δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει ενωμένη, το ποσοστό που συμφωνεί στις ανατολικές περιοχές μειώνεται στο 70%.

«Πυρά» ΗΠΑ-Ρωσίας

H Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου με την επιβολή κυρώσεων στον τραπεζικό της τομέα εξαιτίας της ουκρανικής κρίση, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Οι κατηγορίες αυτές διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας συνόδου του συμβουλίου του ΠΟΕ για το εμπόριο και τις υπηρεσίες, το οποίο ασχολείται με διασυνοριακές συναλλαγές σε τομείς όπως είναι ο τραπεζικός, ο χρηματοοικονομικός και ο ασφαλιστικός, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια καλά πληροφορημένη πηγή.

Σύμφωνα με την αντιπροσωπεία της Ρωσίας, οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον εμποδίζουν τους προμηθευτές των ρωσικών υπηρεσιών να ασκήσουν το δικαίωμά τους στο εμπόριο και ως αποτέλεσμα τους ωθούν σε μειονεκτική θέση στην παγκόσμια οικονομία.

Οι ΗΠΑ απάντησαν αναφέροντας ότι λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τις υποχρεώσεις τους στους κόλπους του ΠΟΕ και ότι εξέτασαν προσεκτικά τις επιπτώσεις αυτών των κυρώσεων, προκειμένου να εξακριβώσουν ότι δεν παραβιάζουν τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου.

Υπέρ των θέσεων της Ουάσιγκτον στο θέμα αυτό τάχθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εντούτοις οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες σε βάρος της Ρωσίας δεν αναφέρθηκαν από τη Μόσχα κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου.

Η Ουκρανία θα πρέπει να προπληρώνει για το ρωσικό φυσικό αέριο

Από τον Ιούνιο και μετά η Ουκρανία θα πρέπει να πληρώνει εκ των προτέρων για το φυσικό αέριο που αγοράζει από τη Ρωσία, εξαιτίας του χρέους δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει συσσωρεύσει το Κίεβο, ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.

«Η Ρωσία βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης στο καθεστώς προπληρωμής για το αέριο που παραδίδει στην Ουκρανία», αναφέρει ο Νόβακ σε ανακοίνωσή του.

Οι αρχές του Κιέβου είχαν περιθώριο μέχρι την Πέμπτη για να διευθετήσουν το χρέος τους προς της Ρωσία για το φυσικό αέριο, το οποίο ανέρχεται σε περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εξάλλου η Μόσχα δεν έχει λάβει καμία πληρωμή από τον Μάρτιο, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

«Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να αναλάβει μόνη της το βάρος της υποστήριξης της ουκρανικής οικονομίας προχωρώντας σε εκπτώσεις στην τιμή του αερίου και διαγράφοντας χρέη, επιχορηγώντας με αυτό τον τρόπο το εμπορικό έλλειμμα μεταξύ της Ουκρανίας και των χωρών μελών της ΕΕ», σημείωσε ο Νόβακ.

Τον Απρίλιο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δώσει περιθώριο ενός μήνα στην Ουκρανία για να διευθετήσει το θέμα των πληρωμών, απειλώντας ότι η Μόσχα θα περάσει σε ένα σύστημα προπληρωμών αν δεν γίνει τίποτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα