Επιβεβαιώνει τον Γ. Παπανδρέου ο Τρισέ

Ποιοι μιλούσαν για αυτό; Όσοι απουσίαζαν από τις διαπραγματεύσεις.

Χθες, ένας από τους βασικούς παράγοντες των διαπραγματεύσεων το 2010, ο τότε Πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζ. Κ. Τρισέ, βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.

Παράλληλα, έδωσε και μια συνέντευξη στο MEGA, όπου ορθώς ένα μέρος της συνέντευξης επικεντρώθηκε σε αυτήν την πτυχή.

Ιδού, λοιπόν, τι είπε ο Τρισέ,

από την ιστοσελίδα του ίδιου του MEGA:

Τα πιο αποκαλυπτικά αποσπάσματα:

Μ. Σαράφογλου: …Ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες κι απίστευτες θυσίες. Το ποσοστό ανεργίας αυτή τη στιγμή πλησιάζει το 30%. Το πρόγραμμα δεν είχε λάθη;

Ζ.Κλ. Τρισέ: Αν ξοδεύετε 15% περισσότερα απ” όσα κερδίζετε και πρέπει να ισοσκελίσετε τον προϋπολογισμό σας και δεν υπάρχουν πλέον χρηματοδότες κι αποταμιευτές στην Ευρώπη και παντού πρόθυμοι να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση, αυτό είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Τα λάθη είχαν γίνει πριν. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα, πιστεύω. Είναι αυτό που πρέπει οπωσδήποτε στο μέλλον να αποφύγετε το να ξαναβρεθείτε σε αυτή τη θέση.

Μ. Σαράφογλου: Είχατε απορρίψει τη μείωση του ελληνικού χρέους το 2010, ένα σενάριο που είχε διχάσει την Ευρώπη. Το ελληνικό χρέος αναδιαρθρώθηκε αργότερα με πιο επώδυνες συνέπειες για τον ελληνικό λαό.

Ζ.Κλ. Τρισέ: Αν είχε μειωθεί πολύ πιο νωρίς, η αξιοπιστία της χώρας θα είχε καταρρεύσει εντελώς. Ελήφθη η απόφαση σε μια στιγμή όπου η Ελλάδα έδειχνε ότι πάει στη σωστή κατεύθυνση. Η αξιοπιστία της Ελλάδας είναι το κλειδί για όλα. Δεν είναι επειδή εγκαταλείψαμε αυτό ή εκείνο το 2010 ή το 2011. Το πρόβλημα παραμένει. Το θέμα είναι αν μπορούμε ή όχι να εμπιστευόμαστε την Ελλάδα. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα.

Μ. Σαράφογλου: Ο Ντομινίκ Στρος Καν, επικεφαλής του ΔΝΤ το 2010, ήταν υπέρμαχος της διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους. Το πρότεινε στον Έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου κι εκείνος το αρνήθηκε;

Ζ.Κλ. Τρισέ: Δεν ξέρω τι πρότεινε και σε ποιον, αλλά σε μένα δεν το είπε ποτέ. Δεν έλαβα ποτέ εκ μέρους του ΔΝΤ τέτοια πρόταση και το ΔΝΤ, όπως ξέρετε, ενέκρινε όλες τις αποφάσεις που λήφθηκαν.

Μ. Σαράφογλου: Και ποιος είπε «όχι» τελικά; Οι Γερμανοί; Εσείς;

Ζ.Κλ. Τρισέ: Όλος ο κόσμος είπε «όχι».

Μ. Σαράφογλου: Ποιος; Οι Γερμανοί ή εσείς, ως πρόεδρος της ΕΚΤ;

Ζ.Κλ. Τρισέ: Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Εμείς στην ΕΚΤ είχαμε την ευθύνη της σταθερότητας της Ελλάδας και εντέλει όλες οι αποφάσεις που λήφθηκαν επέτρεψαν τη διατήρηση της σταθερότητάς της.

Και τώρα η αποκωδικοποίηση των όσων είπε:

Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης – «κουρέματος» του χρέους, είχε τεθεί το 2010.

Όλοι οι παράγοντες – ΕΕ, ΕΚΤ – που είχαν τον πρώτο λόγο διαφωνούσαν.

ΟΛΟΙ, λέει ο Τρισέ.

Τι προείχε; Η σταθερότητα της χώρας, υποστηρίζει.

Τι θα γινόταν αν η χώρα προχωρούσε μονομερώς σε «κούρεμα»; Καταστροφή. Για Αργεντινή μίλησε στο Μέγαρο Μουσικής.

Συμπέρασμα; Από την επιλογή που έγινε τότε, πρωτευόντως προστατεύθηκε η Ελλάδα από το ενδεχόμενο μιας άτακτης χρεοκοπίας, που θα σήμαινε μια μονομερής ενέργεια.

Εν κατακλείδι, όταν μιλούν οι πρωταγωνιστές που ήταν παρόντες στις τότε εξελίξεις και λένε τα πράγματα με το όνομα τους, οι απόντες συνομωσιολόγοι σιωπούν.

Πρώτα αποκρύπτουν την είδηση και στη συνέχεια αναμένουν να ξεχαστούν οι αλήθειες για να επανέλθουν.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα