ΕΠΤΑ ΓΕΛΟΥΝ, ΕΠΤΑ ΚΛΑΙΝΕ

Η επιλογή έδρας από τους 7 αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων που έστω και για κάποιες ώρες απαρτίζουν την ελληνική βουλή, έκαναν 7 βουλευτές να χαίρονται και 7 πολιτευτές να κλαίνε. Ποιες έδρες κράτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί. Ποιους άφησαν εκτός Βουλής και ποιων βουλευτών… η αγωνία τελείωσε.

Με την ορκωμοσία της νέας Βουλής, οι πολιτικοί αρχηγοί γνωστοποίησαν και ποιες έδρες κράτησαν, καθώς

παραδοσιακά έχουν το προνόμιο να είναι υποψήφιοι βουλευτές σε δύο εκλογικές περιφέρειες. Έτσι, ξεκαθάρισαν και το τοπίο σε σχέση με τη σύνθεση των κοινοβουλευτικών ομάδων τους, γνωστοποιώντας  σε ποια στελέχη τους ανοίγουν το δρόμο της Βουλής και… σε ποια τον έκλεισαν.

Την παραδοσιακή έδρα του, στην Μεσσηνία, κράτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. Στην εν λόγω περιφέρεια αντιστοιχούν στη ΝΔ δύο βουλευτές, κατά συνέπεια, ο κ. Σαμαράς άφησε «εκτός» τον τρίτο σε σταυρούς, Τάκη Κατσίβελα. Ο πρόεδρος της ΝΔ, λοιπόν, απελευθέρωσε τη μια έδρα της Μαγνησίας που αντιστοιχεί στη ΝΔ, ήτοι εισέρχεται στη Βουλή η Μαρία Καπάνη.

Την έδρα της Α’ Αθήνας επέλεξε και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε στην συγκεκριμένη περιφέρεια 3 βουλευτές και, έτσι, μένει εκτός η τέταρτη σε σταυρούς Μαρία Μπόλαρη. Πάντως, ο επικεφαλής του σχήματος άφησε ελεύθερη την έδρα της Αχαΐας και, άρα, εισέρχονται στη Βουλή οι δύο πρώτοι σε σταυρούς στην Αχαΐα, δηλαδή η Μαρία Μελισσαροπούλου-Αντύπα, αλλά και ο Φίλιππος Βαρδαλός.

Την Εύα Καϊλή άφησε εκτός Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κράτησε τη μία έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης που αντιστοιχεί στο Κίνημα. Παράλληλα, απελευθέρωσε την έδρα του Ηρακλείου, δίνοντας το εισιτήριο για τη Βουλή στον πρώην υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου.

Αντίθετα με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που διάλεξαν τις έδρες που εκλέγονται ανέκαθεν, ο Πάνος Καμμένος απαρνήθηκε την έδρα στη Β’ Αθήνας, ανοίγοντας το δρόμο για τη Βουλή στην πέμπτη σε σταυρούς, Βασιλική Βουλβουκέλλη.

Βουλευτής Β’ Αθήνας δήλωσε ότι θα είναι η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που απελευθέρωσε την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης. Με την επιλογή της αυτή, αφήνει εκτός Βουλής το Γιάννη Πασουλά, σε αντίθεση με τον τρίτο σε σταυρούς Στέλιο Βαλανά, που είναι πλέον βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Την έδρα της Α’ Αθήνας κράτησε και ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, αφήνοντας εκτός την Γεωργία Βαρδουλάκη, που είναι τρίτη σε σταυρούς. Ο κ. Μιχαλολιάκος, λοιπόν, απελευθέρωσε την μία από τις τρεις έδρες που αντιστοιχούν στη Χρυσή Αυγή στη Β’ Αθήνας και έτσι βουλευτής ορκίστηκε και ο τρίτος σε σταυρούς, Ηλίας Παναγιώταρος.

Τέλος, τη μία από τις τρεις έδρες της Β’ Αθήνας επέλεξε ο Φώτης Κουβέλης, αφήνοντας εκτός Βουλής τον Δημήτρη Χατζησωκράτη, ενώ απελευθέρωσε την έδρα της Αιτωλοακαρνανίας, ανοίγοντας το δρόμο της Βουλής στον πρώτο σε σταυρούς, Τάσο Αγγελόπουλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα