Έρχεται ο διαμεσολάβησης αστικών και εμπορικών διαφορών

«Υπάρχει και άλλος τρόπος να λύσουμε τις διάφορες μας», με το σύνθημα αυτό ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης παρουσίασε το νέο θεσμό της διαμεσολάβησης όλων των αστικών και εμπορικών διαφορών που εξασφαλίζει ταχύτερη επίλυση των διαφορών και σχεδόν ανέξοδα. Η παρουσίαση που έγινε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης είχε την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και τη συνεργασία της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα.

Με

τη Διαμεσολάβηση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εισάγει στην ελληνική νομική πραγματικότητα μία εναλλακτική μέθοδο επίλυσης αστικών και εμπορικών ιδιωτικών διαφορών, που εδώ και δεκαετίες γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό.

Καταφεύγοντας στη Διαμεσολάβηση, τα εμπλεκόμενα μέρη διαπραγματεύονται με την παρουσία πιστοποιημένου δικηγόρου Διαμεσολαβητή για την εύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, που παράγει έννομα αποτελέσματα, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγουν στη χρονοβόρα, δαπανηρή και ψυχοφθόρα διαδικασία των δικαστηρίων. Η διαδικασία είναι εχέμυθη, ταχύτατη και σαφώς οικονομικότερη από την προσφυγή στα Δικαστήρια.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, o Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης, δήλωσε ότι: «η Διαμεσολάβηση αποτελεί καινοτομία και εισάγει νέα κουλτούρα στην ελληνική έννομη τάξη, παρέχει δε σημαντικά οφέλη για τον Έλληνα πολίτη, καθώς αποτελεί έναν ταχύτατο τρόπο εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων και την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.

O επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, κ. Horst Reichenbach τόνισε πως «η Διαμεσολάβηση είναι μια αποδεδειγμένα πετυχημένη διαδικασία αμοιβαίου οφέλους, αλλά η επιτυχία της εξαρτάται από την καλή θέληση των μερών να διευθετήσουν τη διαφορά τους». Σημείωσε, επίσης, πως η Διαμεσολάβηση «δεν στερεί το δικαίωμα προσφυγής στην παραδοσιακή Δικαιοσύνη, κάθε πετυχημένη διαμεσολάβηση όμως, αποφορτίζει τα δικαστήρια, συντελώντας στην ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης στην Ελλάδα».

Τέλος, ο κ. Reichenbach παρουσίασε την αναπτυξιακή διάσταση του θεσμού της Διαμεσολάβησης, υπογραμμίζοντας πως «το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με άλλες δράσεις που στοχεύουν στην επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης, θα κάνουν την Ελλάδα ελκυστικότερη σε επενδύσεις, συνεισφέροντας στην μελλοντική ανάπτυξη και καθιστώντας τη Διαμεσολάβηση μία διαδικασία διπλού οφέλους, που ευνοεί και τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά και το γενικότερο συλλογικό συμφέρον της Ελλάδας».

Στην παρέμβασή του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Νικόλας Κανελλόπουλος επεσήμανε ότι «η ύπαρξη σύγχρονων και ευέλικτων μηχανισμών, μέσω των οποίων οιαδήποτε διαφορά θα λύνεται γρήγορα και με μικρό κόστος, συμβάλλει στην ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κα. Βασιλική Θάνου κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευθούν το θεσμό. Ειδικότερα επισήμανε πως «οι Δικαστές δεν πρέπει να θεωρούν τη Διαμεσολάβηση ως ανταγωνιστικό θεσμό, αλλά αντίθετα, ως θεσμό που θα αποσυμφορήσει τα Δικαστήρια, από τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό των υποθέσεων, που συσσωρεύονται σήμερα και ο οποίος, αναπόφευκτα, επιφέρει μείωση της ποιοτικής και ποσοτικής απόδοσης του έργου των Δικαστών».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος εξέφρασε την ανάγκη ανάδειξης σύγχρονων εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης αστικών και εμπορικών διαφορών, με στόχο τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και της προσπάθειας για κινητοποίηση νέων επενδύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα