Ερντογάν: Εκβιαστές οι Κούρδοι απεργοί πείνας

«Μην κάνετε εκβιασμούς (…) δεν θα απελευθερώσουμε τον τρομοκράτη ηγέτη απλώς επειδή το απαιτείτε και έχετε ξεκινήσει μια τέτοια ενέργεια», ανέφερε ο Ερντογάν σε μια ομιλία στο Κιζιλτσαχαμάμ, κοντά στην Άγκυρα, με την ευκαιρία των δέκα χρόνων από την άνοδο στην εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (AKP).

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι απεργοί πείνας δεν πρέπει να παραπονιούνται για τις συνθήκες κράτησης του ηγέτη τους καθώς  η επιβεβλημένη από την τουρκική δικαιοσύνη θανατική ποινή έχει αρθεί.

«Σήμερα, πολλοί άνθρωποι είναι υπέρ της αποκατάστασης της θανατικής

ποινής, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, επειδή οι συγγενείς των νεκρών υποφέρουν ενώ άλλοι γιορτάζουν τρώγοντας κεμπάμπ», πρόσθεσε, στοχεύοντας τους υπεύθυνους της κουρδικής υπόθεσης που βρίσκονται πίσω από το κίνημα της απεργίας πείνας.

Σημειώνεται  ότι από το Σεπτέμβριο, περίπου 700 κούρδοι πολιτικοί κρατούμενοι έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας σε δεκάδες φυλακές της χώρας. Το κίνημα αυτό, που εισήλθε σήμερα στην 53η ημέρα, προκάλεσε αμηχανία στις τουρκικές αρχές, που έχουν επικριθεί πολύ για την κατασταλτική πολιτική τους κατά της κουρδικής μειονότητας.

Η κατάσταση είναι τεταμένη ενώ σήμερα Κούρδοι ακτιβιστές συγκρούσθηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία. Τουλάχιστον είκοσι διαδηλωτές συνελήφθησαν σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού εναντίον των διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά την άρνηση των τοπικών αρχών να επιτρέψουν σε κουρδική οργάνωση  να οργανώσει μια διαδήλωση υποστήριξης στους απεργούς πείνας.

Επίσης στην Άγκυρα, συγγενείς Κούρδων κρατουμένων πραγματοποίησαν πορεία  προς την έδρα της κυβέρνησης για να ζητήσουν μια λύση του προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.

Υπενθυμίζεται ότι ο  ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν  καταδικάστηκε σε θάνατο και στη συνέχεια η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια και από το 1999 κρατείται στο νησί Ιμραλί στη βορειοδυτική Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα