Έσπασαν τον γενετικό κώδικα του καρπουζιού

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής “Nature Genetics”, πιστεύουν ότι η δημοσιοποίηση του γονιδιώματος του καρπουζιού (Citrullus lanatus) θα διευκολύνει δραστικά τη δημιουργία καλύτερων ποικιλιών και την παραγωγή πιο θρεπτικών, γευστικών και ανθεκτικών καρπουζιών διεθνώς.

Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα μεγάλο μέρος της έμφυτης ανθεκτικότητας του καρπουζιού απέναντι στις ασθένειες χάθηκε από τη στιγμή που το φρούτο άρχισε να καλλιεργείται από

τους ανθρώπους. Ελπίζεται ότι πλέον, με το «ξεκλείδωμα» των γενετικών μυστικών του, οι παραγωγοί θα χρησιμοποιήσουν κατάλληλα αυτές τις πληροφορίες για να αποκαταστήσουν -εν μέρει τουλάχιστον- τη χαμένη στην πορεία φυσική ανθεκτικότητά του.

Το γονιδίωμα του καρπουζιού περιέχει 23.440 γονίδια, δηλαδή περίπου όσα και οι άνθρωποι. Οι επιστήμονες συνέκριναν το DNA 20 διαφορετικών ποικιλιών καρπουζιών και δημιούργησαν ένα γενετικό «χάρτη» του φρούτου, εντοπίζοντας έτσι περιοχές του γενετικού κώδικα που σχετίζονται με τη γεύση, το χρώμα και το μέγεθός του.

Το καρπούζι είναι ένα από τα πέντε φρέσκα φρούτα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως. Πιστεύεται ότι έλκει την καταγωγή του από την Αφρική, ενώ πρώτοι πιθανώς το καλλιέργησαν οι Αιγύπτιοι πριν από τουλάχιστον 4.000 χρόνια. Σήμερα, το καρπούζι καλλιεργείται σε πολλές χώρες και υπάρχουν πάνω από 400 εμπορικές ποικιλίες του. Κορυφαία από άποψη παραγωγής είναι η Κίνα.

Παρόλο που πάνω από το 90% του καρπουζιού είναι νερό, περιέχει επίσης σημαντικές θρεπτικές ουσίες, όπως βιταμίνες Α και C, καθώς και λυκοπένιο, μια ουσία που προσδίδει σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά (π.χ. τη ντομάτα) το κόκκινο χρώμα τους, ενώ θεωρείται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Ακόμα περιέχει κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα