Εθελοντική Διακονία Ασθενών-Φρόντισε ασθενείς που είναι μόνοι

Η οργάνωση εντάσσεται στη γενικότερη μέριμνα της Εκκλησίας για τους νοσηλευόμενους ασθενείς και δραστηριοποιείται στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Αττικής, έχοντας στο δυναμικό της 390 εθελοντές.

Οι εθελοντές στην Εθελοντική Διακονία Ασθενών δραστηριοποιούνται σε 4 τομείς:

Α. Ατομικές Διακονίες φροντίδας μοναχικών ασθενών

Εθελοντές προσφέρουν στοιχειώδη φροντίδα σε μοναχικούς ασθενείς. Με την τρίωρη παρουσία τους προσπαθούν να σταθούν σαν συγγενείς και φίλοι στο πλευρό των ασθενών. Κατά τη διάρκεια της ημέρας στον ασθενή εναλλάσσονται τρεις εθελοντές με τρεις διαφορετικές βάρδιες,

από τις 11:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ. (συνολικά 9 ώρες την ημέρα).

Β. Νοσοκομειακές Ομάδες

Οι εθελοντές των νοσοκομειακών ομάδων επισκέπτονται μια φορά την εβδομάδα τους νοσηλευόμενους προσφέροντας μια στιγμή παρηγοριάς, μια κίνηση ανθρωπιάς, μια κουβέντα συμπαράστασης, προσπαθώντας να τους μεταφέρουν δύναμη. Η προσέγγιση γίνεται με πολύ υπευθυνότητα και διάκριση στη συμπεριφορά τους.

Γ. Συνοδεία Ασθενών

Οι εθελοντές συνοδεύουν μοναχικούς ασθενείς από το νοσοκομείο στο σπίτι τους, σε κάποια κλινική, ίδρυμα ή όπου αλλού χρειαστεί. Η συνοδεία γίνεται με ασθενοφόρο του νοσοκομείου ή ιδιωτικό ασθενοφόρο και κατόπιν συνεννόησης και τους υπεύθυνους του νοσοκομείου.

Δ. Γραφειοκρατικές Διαδικασίες

Εξυπηρέτηση μοναχικών ασθενών για διάφορα γραφειοκρατικά θέματα π.χ. ανανέωση βιβλιαρίου, παραλαβή εξετάσεων ή μεταφορά δειγμάτων σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο.

Η ΕΔΑΝΙ δείχνει ιδιαίτερη μέριμνα στην επιλογή των εθελοντών της, μιας και το έργο που καλούνται να επιτελέσουν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, γιατί το συναίσθημα παρεισφρέει έντονα. Γι αυτό το λόγο προσφέρει εκπαίδευση στους επίδοξους εθελοντές, ώστε να γνωρίζουν καλά τα νοσοκομεία και τους χώρους νοσηλείας με τις ιδιαιτερότητες τους, και να κατανοήσουν την υπευθυνότητα και την προσοχή που απαιτεί η παρουσία τους στους χώρους αυτούς. Για το λόγο αυτό, διοργανώνονται προγράμματα ειδικών εισηγήσεων στα οποία η συμμετοχή για όλους τους νέους εθελοντές είναι υποχρεωτική.

Α.Θεωρητική εκπαίδευση

Το πρόγραμμα και τα θέματα των εισηγήσεων καταρτίζονται με κριτήριο τις ανάγκες των εθελοντών και γίνονται από εθελοντικά προσφερόμενους επιστημονικούς συνεργάτες (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νοσοκομειακούς ιερείς, νοσηλευτές, κτλ). Οι εθελοντές πρέπει, πριν μπουν στους χώρους των νοσοκομείων, να παρακολουθήσουν τουλάχιστον 10 διαφορετικές εισηγήσεις.

Στόχος της θεωρητικής εκπαίδευσης είναι:

Να αποκτήσουν οι εθελοντές πολύτιμες πληροφορίες και να ενημερωθούν για τους χώρους υγείας ώστε να κινούνται και να διακονούν με ασφάλεια: Για το νοσοκομείο, τους ασθενείς, τους ίδιους τους εθελοντές και τους οικείους τους.Να ευαισθητοποιηθούν γύρω από τις συναισθηματικές και ιατρικές ιδιαιτερότητες των ασθενών (π.χ. τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους καρκινοπαθείς ασθενείς κτλ).Να γνωρίσουν στοιχειωδώς κάποιες πρακτικές διακριτικής προσέγγισης των ασθενών, δεξιότητες ακρόασης και επικοινωνίας μαζί τους.Να ενημερωθούν για τη λειτουργία, την οργάνωση και τις δράσεις της ΕΔΑΝΙΝα κατανοήσουν το ρόλο τους σαν εθελοντές και τους κανόνες της υπηρεσίας

B. Πρακτική εκπαίδευση

Στην πρακτική εκπαίδευση συμμετέχουν οι εθελοντές αφού ολοκληρώσουν την θεωρητική τους εκπαίδευση. Κάθε νέος εθελοντής κάνει τουλάχιστον 3-4 συνδιακονίες με έναν παλαιότερο εθελοντή «εκπαιδευτή».

Με την πρακτική εκπαίδευση επιδιώκεται:

Ο νέος εθελοντής να εξοικειωθεί και να γνωρίσει στην πράξη πώς πρέπει να δραστηριοποιείται με τους χώρους νοσηλείας.Να εφαρμόσει πρακτικά τις γνώσεις που απέκτησε στη θεωρητική εκπαίδευση, αξιοποιώντας την εμπειρία των παλαιότερων εθελοντών.Να διαπιστώσει αν μπορεί ν΄ ανταποκριθεί στις ανάγκες και τη φόρτιση της εθελοντικής προσφοράς-διακονίας στους χώρους υγείας.Να γνωρίσει τους ασθενείς που αργότερα θα διακονήσει μόνος του, και τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες που έχουν.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί της υπηρεσίας, με την παρουσία τους στους χώρους των νοσοκομείων και κατά την διάρκεια της πρακτικής εκπαίδευσης, υποστηρίζουν και εποπτεύουν τους εθελοντές για την καλύτερη αξιολόγηση και αξιοποίηση τους. Σε κάθε εκπαιδευτικό έτος η ΕΔΑΝΙ οργανώνει τρεις φάσεις εκπαίδευσης για τους νέους εθελοντές της.

Εάν ενδιαφέρεστε να προσφέρετε εθελοντική εργασία στην ΕΔΑΝΙ ή να λάβετε περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο 210 72 52 716 & 210 72 52 706.

Keywords
Τυχαία Θέματα