ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Σε οκτώ σημεία συμπύκνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την στρατηγική για την κυβέρνηση συνευθύνης, με άξονα την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ενώ χαρακτήρισε εγγενές στοιχείο της δανειακής σύμβασης την αναθεώρησή της.

Σε επιστολή του προς τους Αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος

υπενθύμισε ότι η διαπραγμάτευση έγινε με υπονομευμένο εσωτερικό μέτωπο και μέσα από την πρόταση των οκτώ σημείων θέτει ως προϋπόθεση την διαμόρφωση ειρήνης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Έτσι, ζήτησε την συγκρότηση μιας διακυβέρνησης εθνικής συνευθύνης με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων, που θέλουν πράγματι την Ελλάδα στο ευρώ και την Ευρώπη. Υπογράμμισε ότι: «Η χώρα κατά μείζονα λόγο δεν κυβερνιέται από μικρές σχετικές πλειοψηφίες, δηλαδή από κόμματα που έρχονται πρώτα στις εκλογές έχοντας απέναντι τους πολύ περισσότερους από τα δυο τρίτα των πολιτών».

Τα οκτώ σημεία αφορούν σε:

1. Διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, για να διασφαλιστεί η θέση της Ελλάδας στο ευρώ. Παράλληλα, πρέπει να γίνει συμφωνία γύρω από την αναθεώρηση του Συντάγματος και τις άλλες θεσμικές αλλαγές, που μπορούν να αναβαθμίσουν και να εξυγιάνουν τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς θεσμούς.

2. Αλλαγή των όρων της δανειακής σύμβασης, κρατώντας τα θετικά στοιχεία που συγκροτούν ένα ισχυρό εθνικό κεκτημένο κρατώντας την Ελλάδα στο ευρώ. Η δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης μπορεί τώρα να αξιοποιήσει τη διαφαινόμενη αλλαγή στους ευρωπαϊκούς πολιτικούς συσχετισμούς και τη στήριξη των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων.

3. παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2017. Αυτό επιτρέπει η προσαρμογή να γίνει πολύ πιο ήπια, πολύ πιο φιλικά για τους πολίτες και την ανάπτυξη.Η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής όμως σημαίνει και παράταση της περιόδου ελλείμματος. Απαιτείται άρα συμπληρωματική εξωτερική χρηματοδότηση της χώρας

4. Διατήρηση της βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό περιλαμβάνει καταρχάς την αποκατάσταση του χαρτοφυλακίου των ασφαλιστικών ταμείων σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου διαρκείας αντίστοιχης αυτών που είχαν, σε ονομαστική αξία που θα κινείται στο 130% και έτσι θα ισοσταθμίζει τα χαμηλότερα επιτόκια που τώρα πληρώνει το δημόσιο. Το σχήμα αυτό το έχουμε παρουσιάσει στις διοικήσεις των τριών μεγαλύτερων ταμείων.

5. Μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Ελλάδα ένα κανονικό κράτος, που να είναι λειτουργικό, ορθολογικό και όχι σπάταλο, χωρίς κρατικιστικές και συντεχνιακές νοοτροπίες και πρακτικές.

6. Συμφωνία γύρω από ένα Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, σταθερό για δέκα χρόνια, απλό, αυτοματοποιημένο στην εφαρμογή του, αναπτυξιακό, κοινωνικά δίκαιο.

7. Ανάπτυξη και απασχόληση με προώθηση δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων. Παράλληλα, θα αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ. Επίσης, σκοπός είναι να δοθεί ένα ευρωπαϊκό πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας στην Ελλάδα και να προσελκυθ

Keywords
Τυχαία Θέματα