Ευρωπαϊκό «παρών» για Τσίπρα

08:47 3/6/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να δώσει το «παρών», ως υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, στις διαπραγματεύσεις και τις διαβουλεύσεις για το ποιος θα διαδεχθεί τον Ζοζέ Μπαρόζο. Φυσικά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα.

Ωστόσο, επιδιώκει αφενός να πάρει μέρος, ως ένας από τους υποψηφίους των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων, στις διαβουλεύσεις, αφετέρου να δείξει πως έχει συνομιλητές στις Βρυξέλλες.

Συναντήσεις

Μάλιστα, αυτή τη φορά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε θα έχει, ως συνήθως, συναντήσεις μόνο με «ομόσταβλούς» του από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά θα συναντηθεί και με όλους τους ανθυποψηφίους του για την προεδρία της Κομισιόν, πλην του κεντροδεξιού, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, Μάρτιν Σουλτς, των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ και των Πρασίνων, Σκα Κέλερ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η «επόμενη μέρα» των Ευρωεκλογών και οι πολιτικές συμμαχίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Κομισιόν.

Σημειωτέον πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη πάρει θέση, υποστηρίζοντας με δήλωσή του πως ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν πρέπει να είναι ένας από εκείνους που έθεσαν υποψηφιότητα για τη θέση και όχι ένα τρίτο πρόσωπο, που δεν εκτέθηκε στην κρίση των Ευρωπαίων πολιτών. Με αυτό το σκεπτικό, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε σημειώσει πως είναι εύλογο να πάρει εντολή διερεύνησης πλειοψηφίας ο υποψήφιος της ευρω-Δεξιάς, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ως επικεφαλής της πολιτικής ομάδας που πλειοψήφησε στις Ευρωεκλογές –κι αυτό παρά την ανοιχτή «βεντέτα» που επικρατεί μεταξύ Γιούνκερ-Τσίπρα.

Άνοιγμα στους Σοσιαλιστές

Πάντως, η συνάντηση που θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλων θα είναι με τον Μάρτιν Σουλτς. Ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης και ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν έχουν προφανώς να χωρίσουν πολλά. Ωστόσο, από το βράδυ των Ευρωεκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας είχε υπογραμμίσει ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά μπορεί να συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές για να εκλεγεί ένας προοδευτικός πρόεδρος της Κομισιόν, αρκεί οι Σοσιαλιστές να αποκηρύξουν τη σύμπλευσή τους με την πολιτική λιτότητας που προωθεί το Βερολίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα