Εξεταστική ή προανακριτική για την «λίστα Λαγκάρντ»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Τα δεδομένα της υπόθεσης αναλύθηκαν σε πολύωρη σύσκεψη του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την διαλεύκανση της υπόθεσης. Για όλες τις εξελίξεις, εξάλλου, ενημερώνεται απευθείας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, από την Αργεντινή, όπου βρίσκεται.

Πριν

τη σύσκεψη, τις «άγριες» διαθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει, μέσω ραδιοφωνικής του συνέντευξης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης. «Εμείς μέσα στον Γενάρη, αφού πάρουμε και εξετάσουμε ενδελεχώς τα συμπληρωματικά στοιχεία, θα προχωρήσουμε σε πρωτοβουλία, έτσι ώστε η Βουλή να ψάξει το θέμα, είτε με εξεταστική είτε με προκαταρκτική επιτροπή», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά.

Κατά πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπογραμμίσει ότι η προτεραιότητά του είναι η «πλήρης απόδοση όλων των πολιτικών και ποινικών ευθυνών». Ήδη, η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένει από τον Πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, να τής αποστείλει το διαβιβαστικό της υπόθεσης από τους οικονομικούς εισαγγελείς και, αναλόγως του περιεχομένου του, θα κριθεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει αίτημα για σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής.

Εξάλλου, αρμόδιες πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν πως για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής χρειάζονται 50 υπογραφές και για τη σύσταση προανακριτικής 30, άρα, «δεν χρειαζόμαστε τη συνδρομή κανενός κόμματος», λένε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ερμηνεία του νόμου περί ευθύνης υπουργών που επικρατεί στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως, οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες δεν θεωρούνται προδιαγεγραμμένες, καθώς όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη του «οι απανωτές εκλογές που έγιναν τον Μάιο και τον Ιούνιο δεν μπορεί να εκληφθούν ως δύο ξεχωριστές εκλογικές αναμετρήσεις». Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται πως τα ενδεχόμενα αδικήματα θα παραγραφούν τον Ιούνιο του 2014.

«Τεράστιες πολιτικές ευθύνες»

Την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες διαλεύκανσης της υπόθεσης ιχνογράφησε η Κουμουνδούρου και με σχετική ανακοίνωσή της, η οποία κάνει λόγο για «τεράστιες πολιτικές ευθύνες». «Η διαφαινόμενη αλλοίωση της πρώτης λίστας Λαγκάρντ όπως προκύπτει από το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων, επιφέρει τεραστίων διαστάσεων πολιτικές ευθύνες σε όσους την αλλοίωσαν, την απέκρυψαν και προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ελληνικό λαό θα αξιοποιήσει όλες τις νομικές δυνατότητες που παρέχονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για την απόδοση και τον καταλογισμό ευθυνών», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, προσθέτοντας τα εξής: «Στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποτυπώνεται με τον πλέον εύγλωττο τρόπο η διαφθορά, η ελεγχόμενη ανομία και η παθογένεια του δικομματικού συστήματος των προηγούμενων δεκαετιών, έτσι όπως αυτό υπηρετήθηκε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τα δύο κόμματα προσπάθησαν μάταια να κρύψουν την πολιτική προστασία που επεφύλαξαν σε όλους όσοι προσπάθησαν να θάψουν τα στοιχεία της λίστας, ενώ διαμόρφωσαν διαχρονικά ένα σύστημα ασυλίας των κομματικών ημετέρων, καθώς και σχέσεων διαπλοκής ισχυρών οικονομικών κέντρων με την πολιτική».

Keywords
Τυχαία Θέματα