Εξετάζουν σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Μετά το χθεσινό τηλεφώνημα του Ευάγγελου Βενιζέλου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση του νεοναζιστικού φαινομένου, σήμερα θα διαβούν το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Ο Αλέξης Τσίπρας

και ο Φώτης Κουβέλης θα γίνουν δεκτοί από τον Κάρολο Παπούλια στη 1 και στις 2.30 το μεσημέρι αντιστοίχως και θα ζητήσουν από τον Πρώτο Πολίτη της χώρας να αναλάβει τις απαιτούμενες πολιτικές πρωτοβουλίες για την εξάλειψη του κινδύνου του νεοναζισμού.
Στο παρασκήνιο, οργιάζουν οι φήμες που θέλουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ετοιμάζεται να συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να συζητηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες εναντίον της Χρυσής Αυγής, αλλά και να «επισημοποιηθεί» μία άτυπη συμμαχία όλων των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου εναντίον των νεοναζί.

Διαφορές

Βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Φώτης Κουβέλης θα δηλώσουν ανοιχτοί και πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια για το θέμα, αν «διερευνηθούν» σχετικώς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εξάλλου, κοινός τόπος είναι και στην Κουμουνδούρου και στην Αγίου Κωνσταντίνου η ανάγκη να δοθεί ένα αποφασιστικό μήνυμα στην διογκούμενη φασιστική απειλή.

Ωστόσο, το διατυπωμένο αίτημα για «συμμαχία» των «δημοκρατικών δυνάμεων» για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής προκαλεί συγκρούσεις και αντεγκλήσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να βάλλει κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την πως «ρίχνει νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής» με την περίφημη «θεωρία των δύο άκρων». Εξάλλου, αν υποτεθεί ότι υπήρχε μία μικρή πιθανότητα να συμπέσουν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του «μετώπου κατά των ναζί», οι εμπρηστικές δηλώσεις του πρωθυπουργικού συμβούλου Χρύσανθου Λαζαρίδη δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο. Άλλωστε, σήμερα αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας να εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση στο Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό για την ρητορική που εξισώνει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή και τις Σκουριές με τη ναζιστική δολοφονία.
Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη βάλλει και κατά του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο πως «φλερτάρει με τη θεωρία των δύο άκρων».

Στο ανώτατο επίπεδο

Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο που θα ήταν απίθανο αν εναπόκειτο στους πολιτικούς αρχηγούς (δηλαδή η συγκρότηση μετώπου κατά της Χρυσής Αυγής), καθίσταται πλέον πιθανό αν τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Καλά πληροφορημένες πηγές, δηλαδή, σημειώνουν ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΔΗΜΑΡ «δε θα αρνηθούν τη συμμετοχή σε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, χωρίς όμως να κρύψουν τις διαφορές τους με την κυβέρνηση», όπως λένε –κυρίως- στην Κουμουνδούρου, αλλά και στην Αγίου Κωνσταντίνου. Πάντως, σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά, η στάση του θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τις επόμενες ενέργειες της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και την διαλεύκανση της ναζιστικής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. «Ο Δένδιας ανακάλυψε ξαφνικά 32 φακέλους με εγκλήματα. Να δούμε τώρα τι θα τους κάνει», σημειώνουν σκωπτικά στην Κουμουνδούρου και αναμένουν τη συνέχεια. Μία συνέχεια που, σε πολιτικό τουλάχιστον επίπεδο, θα είναι ενδιαφέρουσα…

Keywords
Τυχαία Θέματα