Φαγητά που αποτελούν (κυριολεκτικά) τροφή για την σκέψη

Ένα σχολείο, στη Γρανάδα της Ισπανίας, συμμετέχει σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ως στόχο να ανακαλύψει πώς συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν την ψυχική ανάπτυξη των βρεφών, των παιδιών και των εφήβων. Όπως αποκαλύπτει, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το πρώτο διάστημα της ζωής του παιδιού στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, της ψυχοκινητικής εξέλιξης, της γλώσσας, της μνήμης, της προσοχής και ούτω καθεξής.
Οι ερευνητές έδωσαν πρόσθετα τροφίμων με διαφορετικούς τύπους πολύτιμων θρεπτικών συστατικών σε έγκυες γυναίκες

που συμμετείχαν στη έρευνα, για να διαπιστώσουν αν τα παιδιά τους θα έχουν, κατά μέσο όρο, καλύτερες επιδόσεις στον ψυχολογικό τομέα από τα συνομήλικά τους.
Δεκάδες οικογένειες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Σχεδόν κάθε χρόνο, οι γονείς και τα παιδιά τους συμπληρώνουν ερωτηματολόγια και λαμβάνουν μέρος σε ψυχολογικά τεστ. Από αυτά θα προκύψει αν η πρώιμη διατροφή έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, πολύ καιρό μετά τη γέννηση και την παιδική ηλικία.
Τα πειράματα της Γρανάδα είναι μόνο μερικά από μια σειρά συμπληρωματικών μελετών που διεξάγονται ταυτόχρονα σε 9 χώρες και συνολικά σε πάνω από 15.000 παιδιά.
Τα ευρήματα των ερευνητικών προγραμμάτων συγκεντρώνονται σε μια μεγάλη και κοινή βάση δεδομένων που βρίσκεται στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Οι ερευνητές διεξάγουν ανά τακτά διαστήματα ενδελεχείς ιατρικές εξετάσεις των μητέρων και των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη τις διατροφικές τους συνήθειες.
Οι ιατρικές εξετάσεις που ξεκίνησαν από την περίοδο της εγκυμοσύνης, θα συνεχιστούν μέχρι τα παιδιά να φτάσουν 20 χρονών.
Μαζί με μια σειρά από λεπτομερή ερωτηματολόγια που αποκαλύπτουν σημαντικές πτυχές του τρόπου ζωής των οικογενειών, μια τυπική εξέταση περιλαμβάνει αλλεργικά τεστ, μετρήσεις των πνευμόνων, της καρδιάς, των οστών, της όρασης και της ακοής.
“Θεώρησα ότι η μελέτη ήταν σημαντική γενικά για τα παιδιά, αλλά επίσης ήταν και προς το συμφέρον μας, καθώς τώρα κάνουμε χωρίς κόστος πλήρη ιατρικά τσεκάπ με τον πιο σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό”, λέει μια μητέρα που συμμετείχε με το παιδί της στο πρόγραμμα.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα