Φόβοι για εκροές καταθέσεων και στην Ελλάδα

Τον «ασκό του Αιόλου» ανοίγει για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα η απόφαση του Eurogroup, την προηγούμενη εβδομάδα, να προκρίνει μια λύση που περιλάμβανε την φορολόγηση – κούρεμα των καταθέσεων.

Την κατάσταση επιδεινώνει περαιτέρω η βόμβα της Κομισιόν ότι η εγγύηση καταθέσεων ισχύει μόνο σε περιπτώσεις πτώχευσης τραπεζών και όχι κρατών, μια δήλωση που δεν καθησυχάζει καθόλου τους

Έλληνες καταθέτες δεδομένης της χρεοκοπίας της χώρας μας.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η απόφαση αποτέλεσε βόμβα στα θεμέλια της εμπιστοσύνης κυρίως για περιπτώσεις όπως η Ελλάδα όπου η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη. Όπως εκτιμούν δεδομένης της καχυποψίας που επικρατεί στην Ελλάδα και την απουσία εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. «Με τις αποφάσεις του Eurogroup οι Ευρωπαίοι υπογράμμισαν την απόφασή τους να μην χρησιμοποιήσουν λεφτά φορολογούμενων για τη διάσωση τραπεζών. Έτσι στην περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν και πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες τους επόμενους μήνες λόγω της μεγάλης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα βρεθούν τα κεφάλαια. Πλέον μια λύση που εμφανίζεται στο τραπέζι είναι μια φορολογία των καταθέσεων», υπογραμμίζει στέλεχος τράπεζας.

Σημειώνεται ότι μετά την εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Ιουνίου σημειώθηκαν εισροές καταθέσεων σχεδόν 15 δισ. ευρώ ωστόσο μετά τις κυπριακές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, οι τράπεζες φοβούνται ότι η τάση αυτή θα ανατραπεί. «Ποιος θα φέρει λεφτά στην Ελλάδα όταν θα υπάρχει φόβος να επιβληθεί μια έκτακτη φορολόγηση στις καταθέσεις», αναρωτιούνται στελέχη τραπεζών. Όπως εκτιμούν το φάσμα της επιβολής «ποινής» στους καταθέτες μπορεί να προκαλέσει νέο κύμα εκροών είτε προς τράπεζες του ισχυρού βορά και του Ηνωμένου Βασιλείου είτε με τους μικροκαταθέτες να διακρατούν αυξημένη ρευστότητα για καλό και για κακό!

Σημειώνεται ότι κατά τη διετία 2011-2012 τα χρήματα των Ελλήνων καταθετών που αποχώρησαν από την χώρα κατευθύνθηκαν κυρίως στην Αγγλία, την Ολλανδία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα