«Φτιάχνουν μια Ελλάδα για τους λίγους, τους ισχυρούς και τους πλούσιους»

19:22 4/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

«Η πρόταση μας αφορά και το άμεσο και το μακροχρόνιο. Αφορά τόσο τα αναγκαία άμεσα βήματα για την ανόρθωση όσο και τις θεσμικές αλλαγές, που στοχεύουν στην ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας», ξεκίνησε την εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας, που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική και φορολογική της πολιτική. «Η κυβέρνηση περιορίζεται στην οργάνωση μιας συστηματικής φοροεπιδρομής, που στοχεύει κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν. Απειλεί

με φυλακή το μισό ενεργό πληθυσμό, και οργανώνει μια οικονομική μεταρρύθμιση που καθηλώνει τις επόμενες γενιές στα 300 ευρώ, χωρίς κοινωνικό κράτος, χωρίς θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς δημόσιο πλούτο», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας τους κυβερνώντες πως «φτιάχνουν μια Ελλάδα για τους λίγους, τους ισχυρούς και τους πλούσιους».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ως ένας από τους «τους σημαντικούς παράγοντες της σημερινής κρίσης» την «σταθερή και διαχρονική μεροληψία τη φορολογικής πολιτικής υπέρ των οικονομικά ισχυρών», ενώ απέρριψε την ερμηνεία πως το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας προκύπτει από τις δαπάνες του κράτους. «Ο κυρίαρχος πολιτικός και οικονομικός λόγος εμφανίζει συστηματικά το δημοσιονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα ως πρόβλημα υπερβολικών δαπανών. Ο ισχυρισμός αυτός είναι βγαλμένος από τον σκληρό πυρήνα της χρεωκοπημένης νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας. Οδηγεί κατʼ ευθείαν στην δικαιολόγηση των σκληρών οικονομικών μέτρων, που επιβάλλονται από το Μνημόνιο και οδηγούν στην διάλυση του κοινωνικού κράτους και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Για να γίνει αποδεκτή από την κοινή γνώμη μια τέτοια διάλυση, ανασύρεται το επιχείρημα του αναποτελεσματικού αντιπαραγωγικού και διεφθαρμένου δημόσιου τομέα. Αποσιωπάται, όμως, το γεγονός ότι ο δημόσιος τομέας αφέθηκε συστηματικά να καταρρεύσει προκειμένου να δημιουργηθεί, σε ιδιαίτερα κρίσιμους τομείς, χώρος για την ιδιωτική πρωτοβουλία και κερδοσκοπία. Αποσιωπάται επίσης ότι το κομμάτι του δημοσίου που βρέθηκε έξω από την στρατηγική της απορρύθμισης, χρησιμοποιήθηκε από τα κόμματα εξουσίας ως πεδίο πελατειακών σχέσεων και εξυπηρέτησης συμφερόντων», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «η κρίση των δημόσιων οικονομικών, που σχετίζεται άμεσα με την διόγκωση του χρέους δεν είναι κρίση δαπανών». «Είναι κρίση εσόδων, βεβαίως σε συνδυασμό με μια δημόσια διοίκηση που δεν εξυπηρετούσε με αποτελεσματικό τρόπο τις κοινωνικές ανάγκες», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος επίσημα στοιχεία της Eurostat και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, αλλά και μια παλιότερη δήλωση του Στρος Καν στις 7/12/2010, όταν ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ: «το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν φορολογούνται οι πλούσιοι».

Οι προτάσεις

«Είναι προφανές ότι η υστέρηση εσόδων εμφανίζεται κυρίως στους άμεσους φόρους, καθώς και στους φόρους εισοδήματος και περιουσίας. Αυτό σημαίνει ότι οι ωφελημένοι από την υστέρηση των εσόδων δεν είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Ο μεγάλος ωφελημένος είναι ένα οργανωμένο σύστημα φοροδιαφυγής του πλούτου. Οι μέθοδοι του συστήματος αυτού είναι πολύπλευρες. Είναι οι μεταφορές ακινήτων και αυτοκινήτων σε offshore εταιρείες. Είναι οι ενδοομιλικές συναλλαγές για την απόκρυψη εσόδων. Είναι τα χαριστικά προσωπικά δάνεια, που δίνονταν ως επιχειρηματικά. Είναι ο χαρακτηρισμός σκαφών ως επαγγελματικά και παραθεριστικών κατοικιών ως τουριστικές επιχειρήσεις. Είναι οι εικονικές δωρεές σε φιλόπτωχα ταμεία, η νομιμοποίηση εισοδημάτων από το εξωτερικό, και άλλες μεθοδεύσεις που χαρακτηρίστηκαν ως «νόμιμες και ηθικές» πρακτικές», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως είχε αποκαλύψει το matrix24.gr ανοίγοντας την παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ως κύριους άξονες των προτάσεων του κόμματος τους εξής:

Α) Δημιουργία Περιουσιολόγιου

Β) Οργάνωση κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος με φορολόγηση όλων των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων με την ίδια κλίμακα (με εξαίρεση τόκους από καταθέσεις), αλλά και με περισσότερα κλιμάκια, και αλλαγή των συντελεστών φορολογίας ώστε να ελαφρύνονται τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Επίσης, προβλέπεται αύξηση των φορολογικών εσόδων από την επιχειρηματική δραστηριότητα, με στόχο «η πραγματική φορολόγηση του κεφαλαίου και του πλούτου να ανέλθει στο μέσο όρο της ευρωζώνης, αντί στα πολύ χαμηλά επίπεδα που είναι σήμερα».

Γ) Αλλαγή της σχέσης έμμεσων και άμεσων φόρων μέσω αύξησης των εσόδων από άμεσους φόρους και μείωσης των έμμεσων φόρων.

Εδώ περιλαμβάνονται μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ από το ανώτατο 23%, η ειδική φορολόγηση των ειδών πολυτελούς διαβίωσης, η πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, αντί για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Δ) Φόρος μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα.

Ε) Κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και των προκλητικών φοροαπαλλαγών, που έχουν αποτέλεσμα την απώλεια τεράστιων ποσών φόρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα