ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, οι Έλληνες αγρότες είδαν το εισόδημά τους σε νέα σημαντική καθίζηση. Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, δείχνουν ότι αυξήθηκε το κόστος παραγωγής, κυρίως για λιπάσματα, ενέργεια, ζωοτροφές και… φόρους.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το μέσο γεωργικό εισόδημα ανά εργαζόμενο σε πραγματικούς όρους αυξήθηκε κατά 7% το 2011. Την ίδια χρονιά οι Έλληνες αγρότες είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται

κι άλλο, καθώς, στην πτώση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια ήρθε να προστεθεί μια επιπλέον μείωση της τάξης του 5,6%.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι, παρά την ύφεση και την πίεση που ασκεί η προσπάθεια εσωτερικής υποτίμησης, το εμπορικό πλεόνασμα που έχει η χώρα μας στον αγροτικό τομέα μειώθηκε αντί να ενισχυθεί.

Η Κομισιόν επιβεβαίωσε τη δυσχερέστατη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική γεωργική οικονομία απαντώντας με στοιχεία της Eurostat στον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καθηγητή κ. Γιώργο Παπαστάμκο. Κύρια αίτια, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι η στασιμότητα του όγκου γεωργικής παραγωγής, η αξία της «ενδιάμεσης ανάλωσης» και οι φόροι επί της παραγωγής.

Η αύξηση του γεωργικού εισοδήματος ανά εργαζόμενο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν το αποτέλεσμα της αύξησης στο εισόδημα των συντελεστών παραγωγής κατά 4% (αυξήθηκε ο όγκος παραγωγής κατά 2% και οι πραγματικές τιμές κατά 5%) και της ήπιας μείωσης στις εισροές γεωργικής εργασίας (-3%). Σε ό,τι αφορά το εμπορικό ισοζύγιο γεωργικών προϊόντων, η Κομισιόν σημειώνει ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε την καθαρή εξαγωγική της θέση ως προς τα γεωργικά προϊόντα (με εμπορικό πλεόνασμα αξίας 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 12% σε σύγκριση με το 2010), στην Ελλάδα σημειώθηκε μείωση του εμπορικού πλεονάσματος από 374 σε 154 εκατομμύρια ευρώ.

Η παρατηρούμενη μείωση του γεωργικού εισοδήματος ανά εργαζόμενο στην Ελλάδα οφείλεται, με βάση τα δεδομένα, στους εξής κυρίως παράγοντες:

• πρώτον, ο όγκος της γεωργικής παραγωγής το 2011 παρέμεινε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος (+0,3%), ενώ σημειώθηκε μικρή αύξηση της αξίας της γεωργικής παραγωγής σε πραγματικούς όρους, η οποία οφείλεται στην αύξηση κατά 1% στις τιμές των προϊόντων.

• δεύτερον, η αξία της «ενδιάμεσης ανάλωσης», δηλαδή των πρώτων υλών και των εφοδίων που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή, αυξήθηκε σε πραγματικούς όρους κατά 9%, λόγω της αύξησης των τιμών. Οι πιο αξιοσημείωτες αυξήσεις των τιμών παρατηρήθηκαν στις ζωοτροφές (κατά 14%), την ενέργεια και τα λιπαντικά (κατά 17%), και τα λιπάσματα (κατά 5%)

• τρίτον, οι φόροι επί της παραγωγής αυξήθηκαν σημαντικά (κατά 39%), ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέμειναν -κατά μέσο όρο- αμετάβλητοι.

Πρέπει να σημειωθεί τέλος, ότι την περίοδο αυτή διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο διάλογος για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και συνεπώς γίνεται για τη χώρα μας προτεραιότητα άμεσης σημασίας η διαμόρφωση διαπρ

Keywords
Τυχαία Θέματα