Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: ΤΟ ΔΝΤ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΪΟΥΣ

Υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά του σχεδίου που ακολούθησε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και κάλεσε την Μέρκελ σε μια περιδιάβαση στον Ευρωπαϊκό Νότο.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche», ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν έχει επισκεφθεί την Ελλάδα, ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να το κάνει, όπως και ότι θα έπρεπε να μεταβεί και στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Τόνισε δε ότι: «Οπωσδήποτε θα υπήρχαν διαδηλώσεις, αλλά εάν σεβόταν τα συναισθήματα των ανθρώπων και δεν παρουσιαζόταν ως κατακτητής, η επίσκεψη θα είχε πολύ σημαντικό αποτέλεσμα» και κάλεσε την Μέρκελ «να χρησιμοποιήσει έξυπνα τη δύναμή της και να είναι συγχρόνως ανεκτική».

Αναφορικά με την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό επιτήρησης, ο πρώην Υπουργός είπε: «Στην Ελλάδα το ΔΝΤ θεωρείται οργανισμός που καταστρέφει τις εθνικές οικονομίες. Αυτό δημιούργησε δυσφορία». Υπογράμμισε, όμως, ότι: «Τελικά, το ΔΝΤ στην πράξη ήταν συχνά πιο ρεαλιστικό ως προς τους στόχους και τον χρόνο επίτευξής τους από ό,τι οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι επέμεναν επειδή ορισμένα κράτη-μέλη ασκούσαν πίεση». Διευκρίνισε, επίσης, πως όταν ανέλαβε, «τα πράγματα ήταν ήδη τελείως εκτός ελέγχου».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με την απροθυμία χωρών όπως η Φινλανδία, η Γερμανία και η Ολλανδία να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «αυτές οι χώρες επωφελήθηκαν πάρα πολύ από το ευρώ». Προχώρησε την σκέψη του λέγοντας: «Η Γερμανία μεταρρύθμισε την οικονομία της, αλλά είχε και μεγάλο κέρδος από μια συμφέρουσα ισοτιμία, η οποία οδήγησε σε έκρηξη των εξαγωγών. Η βιομηχανία το γνωρίζει, αλλά οι πολιτικοί ευχαρίστως το παραβλέπουν. Στους πολίτες δεν εξηγείται επαρκώς».

Σε επίπεδο εγχώριας πολιτικής σκηνής, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ως «τάσσεται υπέρ της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών που δίνει ο εκλογικός νόμος στον νικητή», ενώ σχετικά με τους Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε ότι «πολλοί από αυτούς δεν υπήρξαν ιδιαίτερα επιτυχημένοι στην τελευταία τους θητεία» και πρόσθεσε ότι θα προτιμούσε περισσότερους τεχνοκράτες και φρέσκα πρόσωπα.

Σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, υπογράμμισε ότι «πρέπει να αλλάξει εκ θεμελίων ο τρόπος που λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες και το κράτος, το φορολογικό σύστημα και η κοινωνική πρόνοια».

Υπεραμύνθηκε της πολιτικής, που άσκησε αναφορικά με την μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος μέσα σε δύο χρόνια, αλλά και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα, στο σύστημα υγείας και στο συνταξιοδοτικό, όπως και της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία «φορολογικοί παραβάτες οδηγούνται πλέον στη φυλακή».

Αναφορικά με την δημόσια διοίκηση, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων με την αμοιβή τους και υπογράμμισε ότι «το πολιτικό σύστημα και η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα αντιτάσσονται στην αλλαγή».

Keywords
Τυχαία Θέματα