Γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μαλί

Γαλλικές, νιγηριανές και σενεγαλέζικες δυνάμεις έφτασαν στο Μαλί, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στο Μπαμακό.

Ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι η απόφαση να επέμβει «στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας», ελήφθη «σήμερα το πρωί σε συμφωνία με τον πρόεδρο του Μαλί Ντιονκουντά Τραορέ».

«Το Μαλί αντιμετωπίζει επίθεση τρομοκρατικών στοιχείων από το βορρά, των οποίων όλος ο κόσμος γνωρίζει πλέον την βαρβαρότητα και τον φανατισμό. Διακυβεύεται λοιπόν σήμερα η ίδια την ύπαρξη αυτού του φίλου κράτους, του Μαλί,

την ασφάλεια του λαού του καθώς και εκείνη των 6000 υπηκόων μας που ζουν εκεί», τόνισε ο Ολάντ.

«Ανταποκρίθηκα λοιπόν, εξ ονόματος της Γαλλίας, στο αίτημα για βοήθεια του προέδρου του Μαλί, που υποστηρίζεται από τις χώρες της Δύσης. Ως εκ τούτου, οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις προσέφεραν το απόγευμα την υποστήριξή τους στις ένοπλες δυνάμεις του Μαλί για να πολεμήσουν τα τρομοκρατικά στοιχεία. Αυτή η επιχείρηση θα διαρκέσει όσο είναι αναγκαίο, θα ενημερώνω τακτικά τους Γάλλους για την διεξαγωγή της. Οι αρμόδιοι υπουργοί, ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, διότι επεμβαίνουμε στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, όπως και ο υπουργός Άμυνας, θα δώσουν επίσης όλες τις χρήσιμες πληροφορίες στον κόσμο, ενώ το κοινοβούλιο θα ασχοληθεί με το θέμα από την Δευτέρα. Οι τρομοκράτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η Γαλλία θα είναι πάντα εκεί, όταν πρόκειται, όχι μόνο για τα θεμελιώδη συμφέροντά της, αλλά και για τα δικαιώματα ενός λαού, που θέλει να ζει με ελευθερία και δημοκρατία», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση του Μαλί ανακοίνωσε ότι η χώρα τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ο στρατός πραγματοποιεί επίθεση εναντίον ένοπλων ισλαμικών ομάδων.

Η απόφαση ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου «δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μάνγκα Ντεμπελέ, στους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Διοίκησης της Επικράτειας Μούσα Κουλιμπαλί Σινκό δήλωσε από την πλευρά του ότι το μέτρο «τίθεται σε ισχύ αμέσως και σε όλη την εθνική επικράτεια».

Νωρίτερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον εκτίμησε ότι η συνέχιση των συγκρούσεων στο Μαλί καθιστά αναγκαία την επιτάχυνση της διεθνούς δέσμευσης για την αποκατάσταση του κρατικού ελέγχου σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας.

«Η κατάσταση καταδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση και επιτάχυνση της διεθνούς δέσμευσης για να βοηθήσουμε στην επιστροφή της σταθερότητας και την αποκατάσταση της κρατικής εξουσίας σε ολόκληρο το Μαλί, σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ», δήλωσε η Άστον σε ανακοίνωσή της.

Με την ευκαιρία μιας συνόδου των πρεσβευτών των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες για το Μαλί, η Ύπατη Εκπρόσωπος δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ για τις στρατιωτικές ενέργειες των τρομοκρατικών ομάδων στο βόρειο Μαλί», ενώ “καταδίκασε με τον πλέον σθεναρό τρόπο τις επιθέσεις εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων του Μαλί και την κατάληψη της πόλης Κόνα».

Η Άστον διευκρίνισε ότι η ΕΕ θα «επιταχύνει τις προετοιμασίες για την ανάπτυξη μιας στρατιωτικής αποστολής» που θα αναλάβει να εκπαιδεύσει και να συμβουλεύει τον στρατό του Μαλί.

Ο στόχος είναι οι πρώτοι Ευρωπαίοι εκπαιδευτές να αρχίσουν το έργο τους «στα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου», δήλωσε μια διπλωματική πηγή.

Η Άστον κάλεσε επίσης τις αρχές του Μαλί να «ολοκληρώσουν γρήγορα τον οδικό χάρτη για τη μετάβαση», και επανέλαβε ότι η ΕΕ μπορεί να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των ένοπλων παρατάξεων που δρουν εναντίον της κυβέρνησης της χώρας και συνδέονται με την τρομοκρατία «εάν υπάρξει ανάγκη».

Εδώ και αρκετές ημέρες διεξάγονται μάχες, περιλαμβανομένων και εχθροπραξιών με χρήση βαρέων όπλων, στο κεντρικό Μαλί ανάμεσα στον στρατό και τις ένοπλες ισλαμικές ομάδες που κατέχουν από τα τέλη Ιουνίου το βόρειο τμήμα της χώρας και προσπαθούν να προελάσουν προς το νότο.

Keywords
Τυχαία Θέματα