ΓΟΡΔΙΟΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ, ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μοιάζει η όλη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί στη δεύτερη φάση που θα οδηγήσει και πάλι τους πολίτες στη κάλπη.

Μπορεί ένας συνασπισμός κομμάτων  να λάβει το μπόνους των 50 εδρών; Θα πρέπει να να γίνει με λίστα η εκλογή των βουλευτών; Θα ανακατανεμηθούν οι έδρες σύμφωνα με την απογραφή του 2011; Θα προλάβουν οι δήμοι να ενημερώσουν τους εκλογικούς καταλόγους; Θα πρέπει να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με υπηρεσιακούς υπουργούς;

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις

ερωτήσεις που αναζητούν απαντήσεις καθώς το ένα κόμμα μετά το άλλο παραδίδουν τη σκυτάλη για σχηματισμό κυβέρνησης. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η χώρα οδεύει στην προκήρυξη νέων εκλογών και οι αρμόδιες υπηρεσίες τρέχουν για να βρουν απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν είχαν προβλέψει.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το άρθρο 37 του Συντάγματος στην περίπτωση που ο αρχηγός και του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος επιστρέψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Πρόεδρος οφείλει να να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων που έχουν πάνω από 3% προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανότητες που υπάρχουν να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα εξασφάλιζε αυτοδυναμία και θα λάμβανε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Το επίμαχο άρθρο δεν προβλέπει το χρόνο που θα πρέπει να διαρκέσει η προσπάθεια του προέδρου της Δημοκρατίας. Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις σε περίπτωση που δε βρεθεί λύση σε διάστημα περίπου δύο ημερών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή της παραγράφου 3 του άρθρου 37 του Συντάγματος. Αυτό που προβλέπει μεταξύ άλλων είναι: σε περίπτωση νέας αποτυχίας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής. Η κυβέρνηση αυτή θα έχει υπηρεσιακό χαρακτήρα και η αποστολή της θα είναι η διάλυση της Βουλής και η διενέργεια εκλογών.

Μέχρι τις 17 Μαΐου, ακόμα και αν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση η Βουλή θα πρέπει να συγκληθεί με τη νέα της σύνθεση, καθώς αυτό ήταν και το βασικό «πρόσταγμα» του Προεδρικού Διατάγματος που εκδόθηκε πριν από τις εκλογές.  Το Διάταγμα της 11ης Απριλίου,  προέβλεπε τη διάλυση της Βουλής, την προκήρυξη εκλογών και τη σύγκληση της νέας Βουλής.

Μπορεί η απόφαση αυτή να επισπευσθεί και να εκδοθεί νωρίτερα νέο Προεδρικό Διάταγμα που θα προβλέπει τη σύσταση της νέας Βουλής; Μερίδα συνταγματολόγων απαντά καταφατικά με την προϋπόθεση να αυτό να μην γίνει σε βάρος των εντολών που δίδονται για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Εδώ τίθεται και ένα από τα ζητήματα διαφορετικής ερμηνείας. Μπορούν να διεξαχθούν νέες εκλογές χωρίς να συγκληθεί η νέα Βουλή; Αν και έχει διατυπωθεί η άποψη ότι αυτό είναι δυνατόν, η θέση ότι πρέπει να συγκληθεί είναι ισχυρότερη.

Στο σημείο αυτό έρχεται να τεθεί και ένα άλλο ζήτημα, με ή χωρίς λίστα η νέα εκλογική αναμέτρηση;

Σε περίπτωση που χρειαστεί να συγκληθεί π

Keywords
Τυχαία Θέματα