Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΜΙΔΑΣ

Χαρτογράφηση των προβλημάτων της δικαιοσύνης και αναζήτηση λύσεων για τη βελτίωση στον χρόνο της απονομής της κάνουν από το πρωί ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Αντώνης Ρουπακιώτης και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιάννης Αδαμόπουλος.

Σταθμοί της κοινής επίσκεψής τους θα είναι το Εφετείο, το Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο Αθηνών καθώς και η Εισαγγελία Εφετών και Πρωτοδικών.

Εκεί θα συζητήσουν με

τους Προϊσταμένους των Δικαστηρίων και των Εισαγγελικών Αρχών τρόπους για την αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης, όπως είναι ιδίως οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης που αγγίζουν τα όρια της αρνησιδικίας, οι απαράδεκτες βιοτικές συνθήκες στους χώρους των Δικαστηρίων, η ταλαιπωρία των συναδέλφων ακόμα και κατά την κατάθεση των δικογράφων και τον προσδιορισμό της εκδίκασης των υποθέσεων και η χωροταξική διασπορά των δικαστικών υπηρεσιών που δυσχεραίνει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στην πράξη.

Κατά τις σχετικές συναντήσεις, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα καταθέσει ενώπιον των αρμοδίων φορέων τις προτάσεις του, οι οποίες συνίστανται στην ανάγκη α) αύξησης του αριθμού των δικαστών και του ανθρώπινου δυναμικού των διοικητικών υπηρεσιών των δικαστηρίων, β) αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών όσον αφορά στην κατάθεση των δικογράφων και την ενημέρωση των συναδέλφων για την πορεία των υποθέσεων, γ) εκσυγχρονισμού των υποδομών καθώς και δ) χωροταξικής αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών και επέκτασης των υπαρχουσών κτηριακών εγκαταστάσεων.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ενόψει της προετοιμασίας για το νέο δικαστικό έτος ,που θα ξαναρχίσει στις 17 Σεπτεμβρίου 2012 (σ.σ. αυτόν τον καιρό λειτουργούν μόνο τα θερινά τμήματα των δικαστηρίων) είναι να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν στο μέτρο του δυνατού και παρά τη δημοσιονομική κρίση τα μεγαλύτερα προβλήματα που εδώ και χρόνια αποτελούν αγκάθι στη λειτουργία της δικαιοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα