Η διδασκαλία των θετικών επιστημών και οι προοπτικές τους

Σύμφωνα με μία έκθεση, υπάρχει ζήτηση για μέχρι και 100.000 νέους πτυχιούχους από τέτοιες Σχολές μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όσοι σπουδάζουν σε αυτές, μπορούν να βρουν δουλειά και να ακολουθήσουν μια ξεχωριστή καριέρα, αλλά πολλοί νέοι τις απορρίπτουν. Γιατί; Πως μπορούν αυτά τα μαθήματα να γίνουν πιο ελκυστικά;

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Σιγκαπούρης έχει μια καλή φήμη για τα αποτελέσματά του, ιδίως στα μαθηματικά και τη φυσική. Με βάση τα παραπάνω, η κυβέρνηση θα ήθελε να γίνεται ένας παγκόσμιος κόμβος για τις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία και την καινοτομία. Μάλιστα, έχει υποσχεθεί

να δαπανήσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την έρευνα και την ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια.

To Πολυτεχνείο Ναν Γιανγκ είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του είδους στον κόσμο και μπορεί να υπερηφανεύεται για τις επιδόσεις του στην έρευνα αιχμής και την ανάπτυξη. Αλλά έχει επίσης και τάξεις για τις τέχνες και τα μέσα καινοτομίας. Έχει κερδίσει μεγάλες επιχορηγήσεις για να κάνει έρευνα σε τομείς όπως η καθαρή ενέργεια, η νανοτεχνολογία, και η βιοϊατρική. Και επιθυμεί να δει τους φοιτητές του όχι μόνο να προσλαμβάνονται από αυτές τις βιομηχανίες στο μέλλον, αλλά να αποκτούν ηγετικό ρόλο σε αυτές. Για αυτό, το πανεπιστήμιο απομακρύνεται από τις μεγάλες αίθουσες διαλέξεων σε πιο δραστικές μορφές εκπαίδευσης, με μικρότερες σε μέγεθος τάξεις και έμφαση στην συνεργασία μεταξύ των φοιτητών. Με πολλούς τρόπους, το Ναν Γιανγκ αντιπροσωπεύει αυτό που η Σιγκαπούρη προσπαθεί να επιτύχει, δίνοντας έμφαση στην επιστήμη και την τεχνολογία, αλλά επίσης ενθαρρύνοντας τους δημιουργικούς τρόπους διδασκαλίας και σκέψης.

Στην Λευκωσία, ο Βίκεν Ταβιτιάν δίνει εκπαιδευτικά αλλά ταυτόχρονα και διασκεδαστικά επιστημονικά σόου του, αυτά που αποκαλούνται και ‘Vikexploratorium’. Το κοινό του είναι μια ομάδα ανθρώπων, ανεξάρτητα από το αν ασχολούνται με τις επιστήμες ή απλά θέλουν να απολαύσουν το σόου. Ο Βίκεν δημιούργησε το σόου του σαν μια μέθοδο για να παρουσιάσει τα πολύπλοκα επιστημονικά καθημερινά φαινόμενα με έναν απλό, διασκεδαστικό, ζωντανό και την ίδια στιγμή εκπαιδευτικό και άκρως ενδιαφέροντα τρόπο: δείχνοντας ότι η επιστήμη είναι στην πραγματικότητα κάτι που μπορεί ο καθένας να κατανοήσει αλλά και να διασκεδάσει μαζί του.

Ο Βίκεν, ένας πρώην ερευνητής φυσικής στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις, είχε εμπλακεί με υψηλής τεχνολογίας έρευνα και ανάπτυξη, αλλά αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του και σε ένα τρόπο ζωής που θεωρείται πιο ελκυστικός για την ανατροφή μιας οικογένειας. Ωστόσο τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα ανέμενε. Λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της οικονομίας του νησιού, ο Βίκεν έμεινε χωρίς δουλειά. Τώρα άνοιξε έναν… φούρνο για να βγάλει τα προς το ζην, αλλά σκοπεύει να τον εκμεταλλευθεί για να κάνει τα επιστημονικά του σόου προσελκύοντας παιδιά και διδάσκοντάς τους την επιστήμη των τροφίμων.

Στη Ρωσία, η κυβέρνηση έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα φιλόδοξο νέο πρόγραμμα, σχεδιασμένο για να παράγει ερευνητές και μηχανικούς, οι οποίοι θα σχετίζονται καλύτερα με τη σύγχρονη παγκόσμια οικονομία. Ανάμεσα στα μεγάλα έργα είναι το νέο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Σκόλκοβο, της “καινοτόμου πόλης του μέλλοντος”, όπως χαρακτηρίζεται. Οι εργασίες για την κατασκευή της ξεκίνησαν πριν τέσσερα χρόνια. Πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν από την ρωσική κυβέρνηση για την ανάπτυξή της, μέχρι το 2015. Το Ινστιτούτο προτίθεται να ανοίξει τις πύλες του τον Σεπτέμβριο, αλλά ήδη μια ομάδα 20 φοιτητών συμμετέχει σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα από 2012. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Σκόλκοβο, ο σκοπός είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς στις θετικές επιστήμες και την καινοτομία. Η σύνδεση της επιστήμης με την αγορά εργασίας είναι ανάμεσα στους στόχους του Ινστιτούτου. Οι ιδιώτες επενδυτές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για να αποκτήσουν πρόσβαση στις ιδέες που παράγονται εδώ. Έτσι, το Κέντρο Καινοτομίας του Σκόλκοβο έχει ήδη 710 συμμετέχουσες εταιρείες.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα