Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ περνά από το ευρώ

Πριν καν ανατείλει το 2014, φαίνονται τα πρώτα δείγματα της πολιτικής ανατροπής που έρχεται. Οι συσχετισμοί στο πολιτικό σύστημα αλλάζουν, οι δημοσκοπήσεις «γυρίζουν» και νέα δεδομένα δημιουργούνται.

Το «success story» της κυβέρνησης έχει εξατμιστεί και η ελληνική προεδρία δεν φαίνεται ικανή για να αναζωογονήσει την κοινωνική και πολιτική αποδοχή του Μαξίμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ

εμφανίζεται πλέον σταθερά πρώτος στις δημοσκοπήσεις, με «ασφαλή» διαφορά, αφού σε αρκετές εξ αυτών έχει ξεπεράσει ακόμη και τα όρια του στατιστικού λάθους. Μάλιστα, στις μετρήσεις φαίνεται ταχεία κατάρρευση της κυβέρνησης σε όλα τα ποιοτικά και ποσοτικά ευρήματα, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει μπροστά μόνο στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία –ως εκ της θέσεώς του.

Η αδιάψευστη «παράσταση νίκης»

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το δημοσκοπικό εύρημα της «παράστασης νίκης». Εκεί, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά με περισσότερες από 10-15 ποσοστιαίες μονάδες και, ως εκ τούτου, φαίνεται πλέον πως αποτελεί γενικευμένη κοινωνική πεποίθηση ότι η Κουμουνδούρου, αργά ή γρήγορα, «έρχεται». Στην εξουσία. Εξάλλου, η «παράσταση νίκης» είναι το μόνο δημοσκοπικό μέγεθος που δεν έχει διαψευστεί ποτέ, ούτε καν σε αμφίρροπες εκλογικές μάχες, όπως αυτή του 2000. Πρόκειται για τον «αέρα του νικητή», που ακόμη και σε ψήφο-ψήφο αναμετρήσεις, τελικώς κλίνει την πλάστιγγα των αναποφάσιστων προς εκείνον που φαίνεται ότι θα νικήσει στις εκλογές. Και νικάει.

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα

Πώς, όμως, μέσα σε 1,5 μήνα όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις «γύρισαν» και η κυβέρνηση χάνει με ταχύτητα πολιτικό έδαφος; Μία ερμηνεία συνδέει τα φαινόμενα με την «μακρόσυρτη» επίσκεψη της τρόικας. Οι τεχνοκράτες έρχονταν, έφευγαν, ξαναέρχονταν και τελικώς, το αποτέλεσμα της όποιας συμφωνίας αποτυπώθηκε στις ψηφοφορίες του περασμένου σαββατοκύριακου στη Βουλή. Κι όμως, η κυβέρνηση αυτή τη φορά δεν έκανε τη… χειρότερη διαπραγμάτευση που θα μπορούσε. Χρησιμοποιώντας το πρωτογενές πλεόνασμα και εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι δεν υπήρχαν πιεστικές ταμειακές ανάγκες που να την αναγκάσουν να υποκύψει όπως-όπως σε έναν εκβιασμό, ίσως και να διαπραγματεύτηκε για πρώτη φορά. Το νομοσχέδιο για την μερική απελευθέρωση των πλειστηριασμών έχει μόνο την ανοχή –και όχι τη συμφωνία- της τρόικας, ο ΦΠΑ στην εστίαση παρέμεινε, με μονομερή ρύθμιση, στο 13%, ενώ ο φόρος ακινήτων δεν θα έχει την εισπραξιμότητα που ανέμεναν και απαιτούσαν οι «τροϊκανοί».

Μάλλον, δηλαδή, αυτή η διαπραγμάτευση κυβέρνησης-δανειστών δεν δικαιολογεί την πτώση στις δημοσκοπήσεις και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στροφή στον ρεαλισμό και το ευρώ

Το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τις προηγούμενες ως αυτές τις σφυγμομετρήσεις, ήταν πυκνό όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και δύο μήνες πραγματοποιεί μία νέα –και μάλλον οριστική- στροφή στον ρεαλισμό, ενώ στην κεντρική πολιτική έκφραση της Κουμουνδούρου κυριαρχεί η λεγόμενη «γραμμή Τέξας». Ενώ, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να επαγγέλλεται μία σκληρή διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, ταυτόχρονα έχει φύγει από τη θέση «το νόμισμα δεν είναι φετίχ» και έχει προσχωρήσει στην άποψη ότι αν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, η καταστροφή θα ήταν ανυπολόγιστη. Ακόμη και για «bank run» (κατάρρευση τραπεζών) έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στο Πανεπιστήμιο του Όστιν.

Ανεξαρτήτως των εσωκομματικών τριγμών που μπορεί να προκαλεί ο πολιτικός λόγος της Κουμουνδούρου, είναι σαφές ότι η «γραμμή Τέξας» και η προσέγγιση φιλοευρωπαϊκών θέσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει το δικό της αποτύπωμα στην νέα δημοσκοπική και πολιτική πραγματικότητα. Η οποία επηρεάστηκε βαθύτατα, όπως φαίνεται, και από την ενίσχυση του διεθνούς προφίλ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης –είτε μέσω της υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν, είτε με τις συναντήσεις του με παράγοντες της Ε.Ε. και παίκτες της διεθνούς πολιτικής σκακιέρας.

Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον νέο πολιτικό λόγο του, «απενοχοποιεί» εκείνους που θα ήθελαν να τον ψηφίσουν, αλλά φοβούνταν ότι θα ήταν «επικίνδυνος» για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας. Για όσους, μ’ άλλα λόγια, «τσίμπησαν» στην εκστρατεία φόβου που διεξήγαγε η ΝΔ στις διπλές εκλογές του 2012.

Και αυτό φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς. Μάλιστα, η δημοσκοπική ανατροπή ήταν τόσο «απότομη», που θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι οι πολίτες σχεδόν ανέμεναν από τον ΣΥΡΙΖΑ να προσχωρήσει σε αμιγώς φιλοευρωπαϊκές θέσεις για να τους κερδίσει. Και αυτό γίνεται.
Μ’ άλλα λόγια, ό,τι είχε να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη γραμμή του τυφλού «αντι-Μνημονίου», φαίνεται πως το κέρδισε. Πέραν από τους «αντιμνημονιακούς» και «αντισυστημικούς» ψηφοφόρους που θα μπορούσαν να επιλέξουν με ευκολία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητων Ελλήνων, ΚΚΕ και, δυστυχώς, Χρυσής Αυγής, υπάρχει και μια μεγάλη σιωπηλή μειοψηφία, η οποία είναι απολύτως απογοητευμένη από την κυβέρνηση, δεν διανοείται ότι θα αναγκαστεί να ψηφίσει το «ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου» αλλά δε θέτει σε διακινδύνευση και την πορεία της Ελλάδας στο ευρώ.
Αυτή την σημαντική σιωπηλή μειοψηφία, τις εκατοντάδες χιλιάδες των πολιτών που στριμώχνονται στην «αδιευκρίνιστη ψήφο» ή αρνούνται να απαντήσουν στα τηλεφωνήματα των εταιρειών δημοσκοπήσεων, καλείται να προσεγγίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια κατηγορία πολιτών που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον «μεσαίο χώρο» της δεκαετίας του ’90 και του 2000. Δίνει τη νίκη σε εκείνον που θα εμπιστευθεί.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τους πείσει αν τους υποσχεθεί ότι μπορεί να κυβερνήσει δίκαια, αν όλες του οι παρεμβάσεις διέπονται από κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη και αν παραμείνει ένα κόμμα με σαφές «ηθικό πλεονέκτημα» έναντι των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων.
Κοντολογίς, η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να δημιουργήσει πραγματική δυναμική και «ρεύμα νίκης» χωρίς να χρειάζεται να υποσχεθεί ότι θα κλείσει ο Τσίπρας τη Μέρκελ σε ένα δωμάτιο και θα την αφήσει χωρίς φαγητό ώσπου να αλλάξει πολιτική το Βερολίνο. Αρκεί να δεσμευθεί στα αυτονόητα: ότι οι αναπηρικές συντάξεις προηγούνται των εφοπλιστών, ότι η φορολόγηση των off shore προηγείται έναντι της διατήρησης ενός υψηλότατου φόρου στο πετρέλαιο που έχει «παγώσει» την Ελλάδα και ότι οι μελλοντικοί υπουργοί του θα ασχοληθούν με την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας και όχι του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα