Η Ελλάδα διεκδικεί 7 δισ. ευρώ για τα γερμανικά υποβρύχια

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο έγγραφο αναφέρεται ότι το διεθνές κύρος της Ελλάδας και η θέση της στο ΝΑΤΟ υπονομεύθηκαν από την αδυναμία έγκαιρης προμήθειας των υποβρυχίων.

Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες των υποβρυχίων από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου όπως αναφέρεται βρίσκονται εδώ και πάνω από δύο χρόνια, περισσότερο από 15 χρόνια μετά την παραγγελία τους. Σημειώνει ότι η «αμφιλεγόμενη» συμφωνία έχει οδηγήσει στην ποινική δίωξη ενός υπουργού (Άκη Τσοχατζόπουλου)

και στην παραίτηση ενός ανώτερου αξιωματούχου του Πολεμικού Ναυτικού (υποναύαρχου Στέλιου Φενέκου).

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, η υπόθεση των υποβρυχίων έγινε σύμβολο των οικονομικών δεινών της χώρας και της σπατάλης στα αμυντικά συστήματα. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αποτελούσε τον μεγαλύτερο εισαγωγέα οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη, δαπανώντας το 4% του ΑΕΠ της και κατέχοντας 1.300 άρματα μάχης, δύο φορές περισσότερα από όσα κατέχει η Βρετανία.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, Έλληνες πολιτικοί υποστήριξαν ότι η Γερμανία ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να δαπανήσει μεγάλα ποσά σε οπλικά συστήματα και κατόπιν άσκησε κριτική στη χώρα για επιπόλαιες δαπάνες. Σχολιάζεται δε πως η προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο εκτιμάται ότι θα είναι μέρος της απόπειρας της Ελλάδας «να μετακυλήσει την ευθύνη για τις υπερβολικές της δαπάνες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Το Διεθνές Δικαστήριο Επιδιαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου είναι αρμόδιο για την επίλυση διεθνών εμπορικών διενέξεων.

H ThyssenKrupp Marine αρνήθηκε να σχολιάσει τα γεγονότα, καθώς όπως ισχυρίζεται δεν έχει πλήρη επίγνωση των λεπτομερειών της προσφυγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα