Η Εντιθ Πιάφ ερωτεύεται τον Δημήτρη Χορν
Η Εντίθ Πιάφ ήταν η πιο σημαντική παρουσία στη γαλλική σκηνή των βαριετέ και η πιο δημοφιλής τραγουδίστρια της Γαλλίας. Το πραγματικό της όνομα ήταν Εντίθ Τζοβάνα Γκασιόν. Γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 1915. Ο πατέρας της, Λουί Αλφόνς Γκασσιόν, ήταν ακροβάτης του δρόμου και η μητέρα της, Ανιτά Μεγιάρ, ήταν λυρική τραγουδίστρια. Λίγες εβδομάδες μετά τη γέννησή της την εγκατέλειψε και η μικρή Εντίθ περνάει τα πρώτα της χρόνια πρώτα κοντά στη γιαγιά της . Το 1917 ο πατέρας της, που εργαζόταν ως ακροβάτης στο τσίρκο Ciotti,
Το 1919 η Εντίθ αρρωσταίνει από κάποια πάθηση στον εγκέφαλο και τυφλώνεται. Μετά από δύο χρόνια όμως θεραπεύεται χωρίς τη βοήθεια γιατρού και η όρασή της επανέρχεται. Ήταν εφτά χρονών, όταν ο πατέρας της άρχισε να την παίρνει μαζί του στις περιοδείες που έκανε με το τσίρκο και γυρνά μαζί του όλη τη Γαλλία. Στα δέκα της η Εντίθ άρχισε να τραγουδάει στους δρόμους.
Στα 15, έχοντας ανακαλύψει τη θαυμάσια φωνή της, εγκατέλειψε τον πατέρα της για να ζήσει στο Παρίσι, τραγουδώντας στους δρόμους. Στα 17 γνωρίζει τον Λουί Λεπλέ, διευθυντή του πιο κομψού παρισινού καμπαρέ στα Ηλύσια Πεδία. Μαγεμένος από τη φωνή της υπογράφει συμβόλαιο μαζί της και τη βαφτίζει «Môme Piaf» (μικρό σπουργίτι).
Το 1935 της βγάζει και τον πρώτο της δίσκο. Λίγο αργότερα όμως ο μέντοράς της Λεπλέ δολοφονείται και η ίδια κατηγορείται πως γνωρίζει τον δολοφόνο αλλά δεν τον καταδίδει. Αν και αθωώθηκε με τη βοήθεια ενός νέου συντρόφου, του τραγουδοποιού Ρεμόν Ασό, που είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της, φεύγει για να ζήσει στην επαρχία αλλά επιστρέφει στο Παρίσι το 1937.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου και τη γερμανική κατοχή, δίνει συναυλίες για αιχμάλωτους πολέμου. Εισάγει πλαστές άδειες εργασίας στα κέντρα κράτησης αιχμαλώτων και βοηθάει πολλούς Γάλλους φαντάρους να δραπετεύσουν.
Γύρω στα 23 της είναι πια μια μεγάλη προσωπικότητα και γυρνάει την πρώτη της ταινία που θριαμβεύει. Από τότε συνεχίζει μια πετυχημένη καριέρα και κάνει μια έντονη ζωή, δίπλα σε αρκετούς συντρόφους. Στα 30 της ερωτεύεται τον Υβ Μοντάν και αναλαμβάνει να στήσει την καριέρα του. Στα τέλη του 1945, γράφει μόνη της την τεράστια επιτυχία της La vie en rose, που στην αρχή περνά αδιάφορη. Καθ’ όλη την καριέρα της γράφει περίπου 80 τραγούδια.
Το αλκοόλ
Γνωρίζει μεγάλες δόξες και στη Νέα Υόρκη, όπου ερωτεύεται τον βασιλιά του μποξ, Μερσέλ Σερντάν και ζουν ένα από τα πιο φημισμένα ρομάντζα της εποχής. Ο ξαφνικός θάνατος του Σερντάν σε αεροπορικό δυστύχημα, το 1949, βυθίζει την Πιάφ σε κατάθλιψη, που ποτέ δεν ξεπερνά πραγματικά. Το 1951 έχει δύο σοβαρά τροχαία, ενώ μετά το δεύτερο οι γιατροί της δίνουν για καιρό μορφίνη, στην οποία εθίζεται. Η Πιάφ την ανακατεύει μαζί με αλκοόλ, χειροτερεύοντας έτσι την ήδη κακή κατάσταση της υγείας της.
Το 1952, παντρεμένη με τον τραγουδιστή Ζακ Πιλ, στην πεντηκοστή τουρνέ της στην Αμερική, σε κάποια ρεσιτάλ της συνοδεύεται στο πιάνο από τον νεαρό τότε Ζιλμπέρ Μπεκό. Εκείνη την εποχή ακολουθεί πολλές θεραπείες αποτοξίνωσης, μα οι ουσίες την έχουν καταβάλει. Παρ’ αυτά κάνει εξαιρετικές ηχογραφήσεις.
Τα επόμενα 2 χρόνια μένει κλεισμένη σπίτι της σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Το 1958 ζει μια ακόμα έντονη σχέση δίπλα στον νεότερο τραγουδιστή και συνθέτη Ζωρζ Μουστακί, ο οποίος το 1959 συνθέτει γι αυτήν το τραγούδι Milord που κυκλοφόρησε το 1960 και λίγο αργότερα γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Άλλο ένα σοβαρό τροχαίο αποδυναμώνει περισσότερο την Πιάφ. Μετά από λίγους μήνες καταρρέει κατά τη διάρκεια κονσέρτου της σε κατάμεστη αίθουσα της Νέας Υόρκης.
Σ’ ένα κονσέρτο στη Στοκχόλμη, στα τέλη της δεκαετίας του ’50, καταρρέει επάνω στην πίστα και η διάγνωση των γιατρών είναι ανίατος καρκίνος. Η Πιάφ δεν πτοείται και συνεχίζει να εμφανίζεται κάνοντας περιοδείες όπως και πριν, συνοδευόμενη όμως από μια νοσοκόμα που της χορηγεί μορφίνη για τους πόνους.
«Τεό Σαγαπό»
Το 1960, τραγουδά με επιτυχία το «Non, Je Ne Regrette Rien» (Όχι, δεν μετανιώνω για τίποτα) του Σαρλ Ντυμόν και συνεχίζει να θριαμβεύει τραγουδώντας, παρότι συχνά τρεκλίζει και παραπατά στη σκηνή. Το καλοκαίρι του 1961, γνωρίζει τον κατά πολύ νεότερό της, τελευταίο της έρωτα, τον Έλληνα Θεοφάνη Λαμπουκά, που τον βαπτίζει “Τεό Σαγαπό” και τον παντρεύεται τον Οκτώβριο του 1962 (στα 46 της εκείνη και 26 εκείνος). Εκείνο το καλοκαίρι παίρνει επίσης το πρώτο βραβείο της Ακαδημίας Charles Cros για το σύνολο της καριέρας της.
Ο θάνατος
Η Εντίθ Πιάφ σβήνει την ίδια μέρα με τον φίλο της, Ζαν Κοκτώ, στις 11 Οκτωβρίου του 1963, μόλις στα 48 της χρόνια στο Plascassier, κοντά στο Grasse από κίρρωση. Η Πιάφ έφυγε φτωχή αφήνοντας στον τελευταίο σύζυγό της πολλά χρέη και μια τεράστια ιστορία. Μαζί με την καριέρα της ως τραγουδίστρια (ηχογράφησε πάνω από 200 τραγούδια) βοηθούσε και στην προώθηση νεαρών ταλέντων στη μουσική.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κύμα αλλαγών σε συντάξεις - επιδόματα
- Φθιώτιδα: Nέος σεισμός ταρακούνησε Λαμία, Ελάτεια και Αταλάντη - ''Ασυνήθιστοι αυτοί οι σεισμοί'' λέει σεισμολόγος
- ΕΚΤΑΚΤΟ: Δολοφονία αντιφασίστα στο Κερατσίνι από χρυσαυγίτη
- Ελεάνα Παπαϊωάννου: See through, όλα ανοιχτά και βουρ για πίστα! (φωτό)
- Αγρια νύχτα με έναν νεκρό, 6 τραυματίες, μία σύλληψη και 89 προσαγωγές
- H υπέροχη ζωή της Κορίνας Τσοπέη
- Συμπλοκή μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών στο Μοναστηράκι με έξι τραυματίες
- Επεισόδια με τραυματίες σε Μοναστηράκι και Κερατσίνι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Matrix24

- Τελευταία Νέα Matrix24
- Η Εντιθ Πιάφ ερωτεύεται τον Δημήτρη Χορν
- Με ρεύμα από τις κολόνες!
- Χαμηλές ταχύτητες στη λιτότητα ζητεί τώρα το …ΔΝΤ
- Με δικαστική βούλα νόμιμες οι παρακολουθήσεις των ΗΠΑ
- Εξάρα η Ρεάλ στην Κωνσταντινούπολη
- Πρεμιέρα με ήττα για τον Ολυμπιακό
- «Δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση των Ελλήνων»
- Προσαγωγές 15 ατόμων στο Πέραμα
- Η Φέκτερ στηρίζει Σόιμπλε για την τραπεζική ένωση
- Η Συρία στο σημερινό Συμβούλιο Ασφαλείας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αδικία. Τον πρόδωσαν τα «στημένα»!
- Πνιγμός 73χρονης στη Θάσο
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας
- Εφάπαξ οι πληρωμές των προστίμων
- Ο μετεωρίτηςτου Τσελιάμπινσκ έγινε αντικείμενο λατρείας
- «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης»
- Πάτρα: Το "γιούπι" παρουσιάζει τις "Ιστορίες του Χόρχε Μπουκάι"
- «ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ»
- Περιήγηση στον άγνωστο κόσμο του ερευνητή