Η γιαγιά (του) τα είπε όλα…

Αν δεν έχει διαβάσει κάποιος το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπη Δέλτα καλά θα κάνει να το διαβάσει. Ή να το φέρει ξανά στην μνήμη του. Τυχαίνει και έχω επιλέξει κεφάλαιο – κεφάλαιο να το διηγούμαι κάθε βράδυ στον γιό μου και διαπιστώνω πόσες πολλές ομοιότητες έχει η χώρα που περιγράφει η Πηνελόπη Δέλτα με την Ελλάδα του σήμερα, αλλά και πόσες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στους ηγέτες του παραμυθιού και σε εκείνους της χώρας του μνημονίου.

Το

κοινό στοιχείο είναι ο κόσμος και οι δυσκολίες που βιώνει: Η κρίση σε όλο της το μεγαλείο… Ο λαός στο «Παραμύθι χωρίς όνομα» είναι χωρισμένος σε κλέφτες, μοιρολάτρες, μίζερους, ανθρώπους που ξοδεύουν τον χρόνο τους χωρίς πυξίδα και κατεύθυνση… Κενοί άνθρωποι χωρίς ψυχή. Πολύ κοντά ίσως στην Ελλάδα του σήμερα.

Η μεγάλη διαφορά όμως βρίσκεται στους ηγέτες: Στο παραμύθι εμφανίζεται ένα βασιλόπουλο που ξέρει τι χρειάζεται η χώρα του, γνωρίζει τις θυσίες που πρέπει να γίνουν είναι όμως διατεθειμένο, αποφασισμένο να τις κάνει πρώτα εκείνο.

Όταν ζητά από τον λαό να δουλεύει χωρίς λεφτά κλείνει λέγοντας «πρώτος όμως εγώ θα δουλεύω χωρίς να πληρώνομαι». Και πήρε μια τσάμπα να βοηθήσει να ζωντανέψουν και πάλι τα χωράφια. Και όπου δουλειά και το βασιλόπουλο πρώτο!

Στην Ελλάδα του σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά όσον αφορά στους ηγέτες: Μοιάζουν κλεισμένοι μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί. Δίνοντας εντολές σταθερά για «ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις. Αδιαφορώντας για το εάν θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν τεράστιοι πόροι από τους Οργανισμούς του δημοσίου που είναι στο… «λουκέτο» από το 2009. Ή από την φοροδιαφυγή που όλο εντοπίζεται, «πακετάρεται» σε λίστες, αλλά ποτέ δεν πιάνεται… Από την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις, το «χτύπημα» στα «καρτέλ», ένα σωρό πράγματα που δεν έγιναν ποτέ.

Πόσο διαφορετικά θα ήταν όμως εάν αν ο Πρωθυπουργός, ο πρόεδρος, οι 300, οι γενικοί γραμματείς και οι φαρισαίοι αμείβονταν με τον βασικό μισθό των 586 ευρώ; Αν έδιναν το παράδειγμα;

Αν παραιτούνταν από τους μισθούς τους και ζούσαν με 500 ευρώ και 600 ευρώ τον μήνα; Αν μη τι άλλο θα το σκέφτονταν διπλά και τριπλά να ξαναθέσουν θέμα κατώτατου.

Αλλά όμως φαίνεται κάποιος δεν διάβαζε μικρός τα παραμύθια της …γιαγιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα