Η κρίση δεν τελείωσε - Ανέφικτο το πλεόνασμα διαρκείας

12:53 2/5/2014 - Πηγή: Matrix24

Ο δρόμος θα είναι μακρύς ακόμα για την εθνική οικονομία, επισημαίνει σε έκθεση του το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Τονίζει ότι η αισιοδοξία μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση της οικονομίας, θα πρέπει ωστόσο να αναθεωρηθούν άμεσα οι στόχοι προς τα κάτω για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το πρόγραμμα, ενώ θα πρέπει να ξεκινήσει το γρηγορότερο και η διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους.

Το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

επισημαίνει τον κίνδυνο από την αποσπασματική εφαρμογή κάποιων μεταρρυθμίσεων, θέτει ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη τη σταθερότητα του πολιτικού περιβάλλοντος και την εφαρμογή ενός μείγματος οικονομικής πολιτικής που θα στοχεύει στην περιστολή της κακοδιαχείρησης στο δημόσιο, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στη σταδιακή μείωση των φόρων.

Στο μικροσκόπιο του γραφείου μπαίνει και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατατέθηκε στη βουλή, κυρίως όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα. Επισημαίνει πως οι στόχοι αυτοί, αν και έχουν μετριασθεί για την διετία 2014-2015, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, ιδίως για την επόμενη περίοδο 2016-2018.

Όπως μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά «τίθεται ένα γενικότερο ζήτημα όσον αφορά στη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων. Υπάρχουν μόνο λίγα παραδείγματα που αναπτυγμένες χώρες (π.χ. ηπετρελαιοπαραγωγός Νορβηγία) ήταν σε θέση να διατηρήσουν πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλες χρονικές περιόδους και πάντως ο μέσος όρος αυτών των πλεονασμάτων ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 3,1%, πολύ χαμηλότερος από αυτούς που εκτιμώνται τόσο στο ΜΠΔΣ 2015-18, όσο και στους υπολογισμούς της τρόικας (ιδιαίτερα για την περίοδο μετά το 2015)».

Και συνεχίζει μεταξύ άλλων: «Οι κρατικές δαπάνες είναι σχεδόν αδύνατο να συμπιεσθούν περαιτέρω χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες μολονότι υπάρχουν περιθώρια για αναδιάταξή τους. Από την άλλη μεριά η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα μπορούσε να προέλθει από την αύξηση των ρυθμών μεγέθυνσης που θα έφερναν περισσότερα φορολογικά έσοδα και από την συστηματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η έως τώρα πτώση των εισοδημάτων και οι συνεχείς ανασχεδιασμοί στο φορολογικό σύστημα δεν μας επιτρέπουν κάποια αισιόδοξη πρόβλεψη για γρήγορη αύξηση των εσόδων και μείωση της φοροδιαφυγής. Άλλωστε ό,τι επιτεύχθηκε έως τώρα από πλευράς εσόδων οφείλεται περισσότερο στις αυξήσεις φορολογικών συντελεστών και σε νέους φόρους παρά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Η έκθεση στέκεται ιδιαίτερα στην πορεία των φορολογικών εσόδων, σχολιάζοντας την πρόβλεψη για μεγάλη αύξηση των έμμεσων φόρων. Όπως σημειώνει συνολικά προβλέπεται αύξηση των φορολογικών εσόδων το 2018 σε σχέση με το 2013 κατά 14,9%. Η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι θα προέλθει κυρίως από την πλευρά των έμμεσων φόρων.

Προϋποθέσεις ανάπτυξης

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, για να υπάρξει διατηρήσιμη ανάπτυξη είναι απαραίτητο:

α) να εμπεδωθεί η σταθερότητα του πολιτικού περιβάλλοντος,

(β) να ξεκαθαρίσει το μίγμα οικονομικής πολιτικής,

(γ) να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους,

(δ) να ενισχυθούν και να επιταχυνθούν διάφορα μέτρα άμεσης απόδοσης καθώς και μέτρα που δημιουργούν αναπτυξιακό κλίμα αλλά αποδίδουν μακροχρόνια και

(ε) να μετασχηματιστεί η ελληνική οικονομία με βάση τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα