Η νέα δίωξη για «θαλασσοδάνεια» 104 εκατ. ευρώ από το ΤΤ

Ήδη ο ανακριτής κατά της διαφθοράς Γιώργος Ανδρεάδης με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου προχώρησε στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου του ΤΤ Άγγελου Φιλιππίδη, το οποίο θα συμπεριληφθεί στο φάκελο με το αίτημα για την έκδοσή του από την Τουρκία.

Τα ύποπτα δάνεια είναι ύψους 104.700.000 ευρώ προς επιχειρήσεις real estate του Παν.Ευθυμίου και χορηγήθηκαν από 21 -09 εώς 08-04-2009 στις εταιρείες ASPEN Ακινήτων,

ALMOND Ακινήτων και EKTASIS DEVELOPMENT. Αυτά φέρονται ότι χορηγήθηκαν χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Για τα δάνεια αυτά ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος: Άγγελου Φιλιππίδη και πρώην στελεχών του ΤΤ , ενώ στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται το όνομα του επιχειρηματία Παναγιώτη Ευθυμίου, στενών συγγενικών του προσώπων και δύο ακόμα προσώπων που φέρονται ότι ήταν εκπρόσωποι εταιρειών με πραγματικό δικαιούχο τον εν λόγω επιχειρηματία. Τα αδικήματα κατά περίπτωση είναι απιστία, συνέργεια σε απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου:

- Η εταιρεία ASPEN έλαβε δυο δάνεια , το πρώτο 22,4 εκατομμύρια και το δεύτερο 12,78 εκατ.

-Η ALMOND 18, 48 και η EKTASIS 51 εκατομ.

Η εισαγγελέας σημειώνει ότι : «Οι δυο πρώτες εταιρίες ανήκαν κατά 100% σε Κυπριακές εταιρίες οι οποίες με τη σειρά τους ανήκαν σε offshore με έδρα τις Παρθένες Νήσους. Δικαιούχοι τους εμφανίζονταν οι Ευάγγελος Αποστολάτος και Σοφία Τόλου», ενώ σύμφωνα με το πόρισμα πραγματικός δικαιούχος ήλθαν ο Παναγιώτης Ευθυμίου. Ο συγκεκριμένος ήταν δικαιούχος μαζί με μέλη της οικογενείας του και της εταιρίας ΕΚΤΑΣΙΣ.

Η εισαγγελέας αναφέρει για τα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης ότι «οι εισηγήσεις παρουσίαζαν ανεπαρκή αξιολόγηση του αναλαμβανόμενου πιστωτικού κινδύνου». Αναφέρει επίσης για τις εισηγήσεις της υπό επιτροπής ότι «δεν αξιολογήθηκαν οι πραγματικοί δικαιούχοι και η δυνατότητά τους να στηρίξουν τις εταιρίες και δεν ελήφθη υπόψιν η επιδεινούμενη κατάσταση στην αγορά των αστικών εμπορικών ακινήτων που ήταν εμφανής από τις εμφανής». Τονίζει ότι τα δάνεια στις ASPEN και ALMOND «χορηγήθηκαν χωρίς την ύπαρξη πιστοληπτικής διαβάθμισης και ότι επίσης η EKTASIS ήταν υπερδανειζόμενη από το 2007 και με σημαντικά έντονα αυξανόμενα βάρη επί των ακινήτων της».

Αναφέρει δε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας πως «από κανέναν δε ζητήθηκαν προσωπικές εγγυήσεις συνοδευμένες από εμπράγματες εξασφαλίσεις ελεύθερες βαρών».

Στο κατηγορητήριο που συντάχθηκε για στελέχη της τράπεζας αναφέρεται: «Αν δεν γνωρίζατε ότι πραγματικός δικαιούχος των εταιριών ήταν ο Παν.Ευθυμίου σημαίνει ότι δίνατε τα εκατομμύρια των δανείων σε κάποιο άγνωστο σε σας πρόσωπο που “κρυβόταν” πίσω από μια offshore εταιρία . Εάν αντιθέτως γνωρίζατε ή εικάζατε ότι πραγματικός δικαιούχος ήταν ο Παν. Ευθυμίου τούτο σημαίνει ότι δίνατε τα εκατομμύρια των δανείων σε ένα πρόσωπο το οποίο, ενώ δεν είχε αντικειμενικά την απαραίτητη φερεγγυότητα για την λήψη του δανείου ως εκπρόσωπος της ektasis του δώσατε και επιπλέον ποσά για τις δυο άλλες εταιρίες. Εάν πιστεύατε πως δικαιούχοι ήταν οι Τόλου και Αποστολάτος αξίζει να σημειωθεί ότι στις φορολογικές δηλώσεις τους για το έτος 2009 η πρώτη δηλώνει 7.905 ευρώ και η ο δεύτερος 111.949».

Τονίζεται επίσης ότι η εταιρία EKTASIS λίγο μετά τη λήψη του δανείου των 51 εκατομ. ζήτησε την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Θα καθυστερήσει η έκδοση Φιλιππίδη

Την ίδια ώρα, καθυστέρηση στην έκδοση του πρώην επικεφαλής του ΤΤ Άγγελου Φιλιππίδη αναμένεται ότι θα προκαλέσει το νέο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του για τα παραπάνω δάνεια.

Στοιχεία της νέας δικογραφίας θα πρέπει να αποσταλούν μεταφρασμένα στις τουρκικές αρχές, προκειμένου να λάβουν απόφαση για την έκδοση τού εκζητούμενου, γεγονός που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία.

Ωστόσο, η αποστολή των νέων στοιχείων είναι υποχρεωτική, καθώς εάν δεν ληφθούν υπόψη από την δικαιοσύνη της Τουρκίας, ώστε να συμπεριληφθούν στην απόφαση έκδοσης, ο κατηγορούμενος δεν θα μπορεί να δικαστεί στην Ελλάδα για τη συγκεκριμένη δικογραφία.

Keywords
Τυχαία Θέματα