Η νέα γενιά στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της μόνιμης στέγης του, το ΕΜΣΤ στρέφει συνειδητά το βλέμμα στους νέους για να «κλείσει» μαζί τους την πρώτη φάση μιας δημιουργικής πορείας, που μετρά ήδη 13 χρόνια. Το δικό τους καλλιτεχνικό παρόν εμπεριέχει την υπόσχεση ενός μέλλοντος, σηματοδοτώντας με τον καλύτερο τρόπο την έναρξη του νέου κεφαλαίου του ΕΜΣΤ.

Η σύλληψη και οργάνωση της έκθεσης «Εκ νέου»,

εντάσσεται στο πλαίσιο της εκθεσιακής πολιτικής του Μουσείου που στόχο έχει να αναδείξει τις πιο ζωντανές και προωθημένες καλλιτεχνικές δυνάμεις και αναζητήσεις του τόπου, δίνοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα δημιουργίας νέων έργων. Η παρούσα έκθεση διερευνά το δικό μας μέλλον στον ορίζοντα ενός διεθνούς καλλιτεχνικού περιβάλλοντος, παρουσιάζει τα νέα ερωτήματα που διατυπώνονται, αναδεικνύει την καλλιτεχνική δυναμική που τώρα διαμορφώνεται. Προηγήθηκε συστηματική και διεξοδική έρευνα που διήρκεσε περίπου δύο χρόνια. Αφετηρία ήταν η ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε το ΕΜΣΤ στην εικαστική κοινότητα, σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης της νέας γενιάς. Συγκεντρώθηκε ένα πλούσιο υλικό από περίπου 1.000 ντοσιέ Ελλήνων καλλιτεχνών.

Γεννημένοι τη δεκαετία του ’80 (από το 1979 έως το 1990) οι 34 πρωτοεμφανιζόμενοι καλλιτέχνες και τα μέλη 3 καλλιτεχνικών ομάδων που επιλέχθηκαν έχουν μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές τους και ξεκινούν τώρα τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνή καλλιτεχνικά κέντρα όπως Λονδίνο, Βερολίνο, Βιέννη, Κολωνία, Άμστερνταμ, Μάντσεστερ.

Θα παρουσιαστούν 60 έργα (εγκαταστάσεις, σχέδια, βίντεο, περφόρμανς, ηχητικά έργα, ζωγραφική) εκ των οποίων τα 27 αποτελούν νέες καλλιτεχνικές προτάσεις ειδικά για την παρούσα έκθεση.

Έξι από τα έργα της έκθεσης υλοποιούνται με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του προγράμματος «Creativity: Innovative Models of Production and Access (CIMPA)». Ένα από αυτά, η εγκατάσταση «ΑΚΤΙΝΑ» των ομάδων City Index Lab & Energize παρουσιάζεται από τις 30 Σεπτεμβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης του ΕΜΣΤ στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).

INFO: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, κτήριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 και Ρηγίλλης, Αθήνα, 210 9242111 – 3.

Keywords
Τυχαία Θέματα