Η παράνομη κοινωνία

Μπορεί να το αποσκορακίζουμε και να το στέλνουμε στον οξαποδώ στις ενάρετες στιγμές μας, πλην όμως το κακό ασκεί μεγίστη γοητεία στο φαντασιακό του κάθε ανθρώπου, ουσιαστικά είναι αυτό που το παρακολουθούμε αν συμβαίνει σε άλλους ενώ το απορρίπτουμε ασυζητητί αν πλήττει κάποιον δικό μας άνθρωπο. Το εμπόριο του κακού – ειδικά στον κινηματογράφο και στα αστυνομικά μυθιστορήματα – δίνει και παίρνει προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτός που καταδικαζόταν στα κάτεργα ήταν αδελφός μας, εκδοχή του εαυτού μας, αυτός που ζητούσε εκδίκηση (όπως ο Μάρλον Μπράντο) και καθάριζε τον ένοχο ήταν η βαθύτερη και

σκοτεινή πλευρά μας. Γενικά το έγκλημα σέρνεται γύρω μας είτε το θέλουμε είτε όχι.

Γι αυτό και οι έρευνες που γίνονται ανά την επικράτεια για να σφυγμομετρήσουν την αρνητική πλευρά, ήτοι το μαύρο πρόσωπο της κοινωνίας, έχουν νόημα, καθότι καταγράφουν τα κατορθώματα του εγκλήματος. Για παράδειγμα, σε μια από τις τελευταίες έρευνες που καθορίζει τα ποσοστά της εγκληματικότητας, οι αριθμοί είναι σχετικά παρήγοροι : μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 οι ένοπλες ληστείες μειώθηκαν κατά 17,33% σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα, οι ανθρωποκτονίες κατά 22,5% και οι κλοπές και διαρρήξεις κατά 18,94%.

Σε άλλες περιπτώσεις αδικημάτων, όπου έχουμε να κάνουμε με ναρκωτικά, εκβιασμούς, πλαστογραφίες, απάτες, κλοπές, απαγωγές, ληστείες σε εφορίες και σε ΕΛΤΑ, η μείωση της εγκληματικότητας αγγίζει ενίοτε το 50%. Οι αρμόδιοι επί του θέματος και δη οι αξιωματούχοι της Κατεχάκη αποδίδουν την μείωση των αντικοινωνικών συμπεριφορών στις μεθόδους και τις δραστηριότητες του «Ξένιου Δία». Η εξιχνίαση πολλών εγκλημάτων (ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις, παραβιάσεις οικιών) ακολουθεί ορθό δρόμο, καθότι σε όλα τα επίπεδα έχουμε να κάνουμε με εξιχνιάσεις που έχουν θετικά πρόσημα δύο και τριών μονάδων.

Το Αρχηγείο της Αστυνομίας μας πληροφορεί ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2013 καταμετρήθηκαν στην επικράτεια 288 λιγότερες ληστείες και μάλιστα ένοπλες. Κατά τρίμηνο : 1374 ληστείες έναντι 1662 την περσινή χρονιά, 179 λιγότερες ληστείες στην Αττική σε σχέση με πέρυσι και 47 λιγότερες στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο τρίμηνο του 13 σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα 19.964 κλοπές και διαρρήξεις, (απ’ ότι βλέπουμε η αρχαία τέχνη του τοιχωρύχου και του λωποδύτη καλά κρατεί…).

Όσον αφορά τις ανθρωποκτονίες, στο πρώτο τρίμηνο του 13 καταμετρήθηκαν 31 φόνοι έναντι 40 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα