Η σύγχρονη γαλλική τέχνη στην Αθήνα μέσα σε 15 κουτιά

Δεκαπέντε κουτιά- βαλίτσες με αντίστοιχα έργα Γάλλων εικαστικών της νέας γενιάς καταφθάνουν σε λίγες μέρες από τη Γαλλία στην Αθήνα και στο Μουσείο Αλεξ Μυλωνά (πλατεία Αγ. Ασωμάτων 5), ενώ στη συνέχεια θα φιλοξενηθούν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Οι καλλιτέχνες,

επελέγησαν από επιτροπή Γάλλων επιμελητών και ιστορικών της τέχνης για να συμμετάσχουν στην έκθεση με τίτλο «Κουτί σε Βαλίτσα», προς τιμήν του Μαρσέλ Ντυσάν (Marcel Duchamp).

Η έκθεση, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά παγκοσμίως εκτός Γαλλίας, δανείζεται τον τίτλο της από το γνωστό έργο που έφτιαξε ο διάσημος Γάλλος καλλιτέχνης όταν μετανάστευσε το 1941 στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα κουτί- φορητό μουσείο που παρουσιάζει μία συλλογή από δημιουργίες του σε μινιατούρες. Με το πνεύμα αυτό, οι καλλιτέχνες προσκλήθηκαν να συλάβουν ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ σύμφωνα με ένα προκαθορισμένο πρωτόκολλο: να βάλουν το έργο τους (πίνακα ζωγραφικής, εγκατάσταση, βίντεο, γλυπτό, ακόμα και περφόρμανς) μέσα σε μια βαλίτσα.

Το «Κουτί σε Βαλίτσα» κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του το Σάββατο στην Αθήνα (22 Φεβρουαρίου- 27 Απριλίου) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ελλάς- Γαλλία Συμμαχία 2014» του Γαλλικού Ινστιτούτου. Στα εγκαίνια θα παραστεί ο Πιερ Λαμπά (Pierre Labat), καλλιτέχνης που συμμετέχει στην έκθεση με το πρότζεκτ «Slabs City».

«Το «Κουτί σε βαλίτσα» είναι από μόνο του έργο και έκθεση, ιστορική αναφορά και πρόκληση», υποστηρίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ντένης Ζαχαρόπουλος που επιμελήθηκε την έκθεση μαζί με τον ιστορικό τέχνης Αλέξιο Παπαζαχαρία. Όπως αναφέρει ο κ. Ζαχαρόπουλος, η συγκεκριμένη έκθεση συμπεριλαμβάνει δεκαπέντε από τους πιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες από τη νεότερη γενιά δημιουργών που η Γαλλία με την πρωτότυπη αυτή σύλληψη, προσπαθεί να αναδείξει και να προβάλει, συνδέοντας μάλιστα το έργο τους με την ιστορία της γαλλικής τέχνης από τις αρχές του 20ού αιώνα.

«Η έκθεση είναι μια ιδιαίτερα πρωτότυπη σύλληψη της Γαλλίας και των θεσμών της, που χρησιμοποιεί τη γνώση της ιστορίας της τέχνης προκειμένου να βοηθήσει νέους καλλιτέχνες να δείξουν το έργο τους με πολύ μεγαλύτερη ευκολία ακόμα και στα πιο μακρινά και δύσκολα μέρη του κόσμου. Μας προτείνει να σκεφτούμε τη διακίνηση των έργων και την προώθηση των καλλιτεχνών», προσθέτει ο ίδιος.

Στην έκθεση παίρνουν μέρος οι καλλιτέχνες: Φαρά Ατασί (Farah Atassi), Λετίσια Μπαντό-Χάουσμαν (Laetitia Badaut-Haussmann), Τζόναθαν Μπινέ (Jonathan Binet), Γκαέλ Μπουκάν (Gaelle Boucand), Λουίζ Ερβ (Louise Herve), Κλοέ Μαγιέ (Chloe Maillet), Ρενό Ζερέζ (Renaud Jerez), Πιέρ Λαμπά (Pierre Labat), Κριστόφ Λεμέτρ (Christophe Lemaitre), Εμιλί Πιτουαζέ (Emilie Pitoiset), Ελίζα Πον (Elisa Pone), Ζυλιέν Πρεβιέ (Julien Previeux), Φλοριάν Πυνιέρ (Florian Pugnaire), Νταβίντ Ραφινί (David Raffini), Μπενζαμέν Σερόρ (Benjamin Seror), Κλεμάν Ροτζιέλσκι (Clement Rodzielski) και Σίνγκο Γιοσίμπα (Shingo Yoshiba).

Σημειώνεται, ότι ένας εξ αυτών, ο Ζυλιέν Πρεβιέ, είναι υποψήφιος για το βραβείο «Marcel Duchamp 2014», ένα από τα σημαντικότερα γαλλικά βραβεία στη σύγχρονη τέχνη που διοργανώνεται από την Ένωση της Διεθνούς Διάδοσης της Γαλλικής Τέχνης (Association pour la Diffusion Internationale de l’Art Francais).

Την έκθεση συνοδεύει διαδικτυακός κατάλογος με φωτογραφική τεκμηρίωση και κείμενα για τα έργα των Γάλλων καλλιτεχνών. Πληροφορίες για την έκθεση και τον κατάλογο στο http://boiteenvalise.com/en/

Keywords
Τυχαία Θέματα